رییس مرکز تحقیقات ایدز گفت، هماکنون ۴۰ هزار بیمار شناساییشده مبتلا به ایدز در ایران وجود دارند. مینو محرز شمار کل مبتلایان ایدز را بین ۶۰ تا ۷۰ هزار تخمیمن میزند. او از کمکاری رسانهها در آگاهیسازی انتقاد کرده است.
مینو محرز، رئیس مرکز تحقیقات ایدز ایران به مناسبت روز اول دسامبر، روز جهانی مبارزه با بیماری ایدز در گفتوگو با خبرگزاری ایرنا آخرین وضعیت ابتلا به این بیماری در ایران را تشریح کرد.
به گفته او در حال حاضر ۴۰ هزار مبتلا به ایدز در ایران شناسایی شده و تحت درمان هستند و کل مبتلایان به این بیماری بین ۶۰ تا ۷۰ هزار مورد تخمین زده میشود.
این پزشک متخصص بیماریهای عفونی تصریح کرد، “روند ابتلا به ایدز در ایران همچنان رو به بالاست در حالی که قاره آفریقا توانسته این بیماری را تا حدودی کنترل کند”.
به گفته محرز، “اطلاع مردمی درباره بیماری ایدز بسیار کم است و کمکاری رسانهها در ارائه آگاهی مستمر و شفاف بسیار مشهود است”.
اولین مورد شناساییشده ابتلا به ایدز در ایران سال ۱۳۶۶ یک کودک شش ساله مبتلا به هموفیلی بود که در اثر دریافت خون آلوده به ویروس ایدز از فرانسه به این بیماری مبتلا شده بود.
از آنجا که بیشترین روش انتقال این بیماری آمیزش جنسی و استفاده از سرنگ آلوده است، ابتلا به آن در ابتدا نوعی انگ اجتماعی به شمار میرفت.
رئیس مرکز تحیقات ایدز ایران ضمن اشاره به پابرجا بودن این انگ تصریح کرد: «در نتیجه نبود اطلاعرسانی صحیح، این بیماری نوعی انگ اجتماعی به شمار میرود که همین عامل باعث پنهانکاری و مراجعه نکردن مبتلایان برای انجام آزمایش و تست شده است. بر همین مبنا نمیتوان بیماران را کشف و شناسایی کرد».
به گفته این متخصص بیماریهای عفونی “تعداد زیادی هنوز نمیدانند مبتلا هستند یا نه و باید جهت تست مراجعه کنند اما از ترس انگ اجتماعی بیماری خود را پنهان میکنند”.
از زمان ورود ویروس HIV به بدن تا زمانی که نشانههای بیماری آشکار شود و بتوان گفت شخص مبتلا به ایدز شده بین سه تا ۲۰ سال طول میکشد. در این مدت شخص آلوده به ویروس هیچ نشانهای ازابتلا ندارد، اما ناقل است و میتواند از طریق ارتباط جنسی یا سرنگ مشترک و یا انتقال خون این ویروس را به دیگران منتقل کند.
مینو محرز تاکید کرده که این بیماری دیگر کشنده نیست و بیماران در بسیاری موارد حتی نیاز به بستری نیز ندارند و به صورت سرپایی مداوا میشوند.
به گفته این پزشک متخصص حتی ازدواج و بچهدار شدن نیز برای افراد مبتلا امکانپذیر است، به شرطی که تحت درمان باشند. او در این رابطه گفت: «افراد مبتلا میتوانند ازدواج کنند به شرط آنکه موضوع را به همسر آینده بگویند و تحت درمان باشند. در این شرایط که یکی از زوجها مبتلا و دیگری مبتلا نباشد برای بچهدار شدن محدودیتی ندارند».
رئیس مرکز تحیقات ایدز ایران درباره خطر ابتلا به بیماری کووید ۱۹ برای کسانی که آلوده به ویروس ایدز هستند، گفت: «اچ آی وی مثبتهایی که تحت درمان هستند بهخاطر داروهایی که مصرف میکنند از فاکتورهای ایمنی بدنی بالایی برخوردار هستند و در نتیجه ابتلا به کرونای آنان بسیار اندک است».
او افزود: «اما افرادی که بیماری خود را پنهان میکنند، در رده افراد با ریسک بالا قرار میگیرند. پس در صورت ابتلا به کرونا به شدت درگیر میشوند و شدت کرونا در این افراد به دلیل سیستم ایمنی بدنی پایین، بیشتر است».