تصویری که مصطفی معین از اهدای جایزه توسط محمد خاتمی به اردشیر حسینپور منتشر کرده است
مصطفی معین، وزیر علوم دولت خاتمی که اکنون رئیس شورای عالی نظام پزشکی است، در اینستاگرام خود نوشته است که اولین ترور دانشمندان هستهای ایران ۱۴ سال پیش «توسط عوامل موساد» صورت گرفت و ۲۶ دی ۸۵، اردشیر حسینپور، دانشمند هستهای ایران، با «گاز رادیو اکتیو» ترور شد.
این موضوع نخستین بار نیست که مطرح میشود و سالهاست که مطرح بوده، ولی آقای معین روز گذشته، ۱۱ آذر، در این پست اینستاگرامی همچنین نوشت که در آن زمان «ترور» آقای حسینپور «از سوی مقامات تکذیب شد تا سیستم اطلاعاتی زیر سؤال نرود» و علت مرگ او «گاز گرفتگی معمولی» اعلام شد.
سال ۸۵، کمتر از دو هفته پس از مرگ آقای حسینپور، گزارشهایی درباره ترور او توسط موساد منتشر شد، ولی مقامهای حکومت ایران گفتند «موساد قدرت عملیات در ایران ندارد». در آن زمان غلامحسین محسنیاژهای وزیر اطلاعات ایران بود و وزارت اطلاعات مسئولیت حفاظت از دانشمندان هستهای را بر عهده داشت.
درباره مرگ آقای حسینپور البته یک سناریوی دیگر هم مطرح شده است. محبوبه حسینپور، خواهر اردشیر حسینپور که اکنون در آمریکا زندگی میکند، در سالهای گذشته بارها مصاحبه کرده و توضیح داده است که برادرش به دلیل اینکه برای ساخت سلاح هستهای همکاری نکرده، توسط سپاه پاسداران کشته شده است.
محبوبه حسینپور که سال ۹۲ از ایران خارج شده است، تاریخ مرگ برادرش را ۲۵ دیماه ذکر میکند و میگوید او در توطئهای که با مشارکت خانواده همسر اردشیر حسینپور و توسط «عوامل مشترک سپاه و اطلاعات» ترور شده و این ماجرا را تابستان سال ۸۷ در تهران با شیرین عبادی و عبدالفتاح سلطانی، وکلای مشهور ایرانی، هم در میان گذاشته است.
مقامات امنیتی ایران اما این بحث را هم رد کردهاند و وبسایت بولتننیوز (نزدیک به نهادهای امنیتی) روز ۷ مهر ۹۳ در گزارشی نوشت این سناریو یک «ادعای مضحک» است.
گزارش یک مرگ
اردشیر حسینپور که متولد سال ۱۳۴۱ بود، به روایت اعضای خانوادهاش، در دوران تحصیل همواره ممتاز بود. پنجم دبستان که بود از فرخرو پارسا، وزیر آموزش و پرورش زمان شاه، لوح تقدیر گرفت و سال ۷۷ به عنوان دانشجوی نمونه از محمد خاتمی، رئیسجمهور وقت، لوح افتخار گرفت.
او که پس از پایان تحصیلات در رشته مهندسی الکترونیک، در مقطع دکترای هستهای ادامه تحصیل داده بود، سال ۱۳۸۲ عنوان نفر اول محققان دفاعی جمهوری اسلامی را به دست آورد و سال ۸۵، چند روز پس از مرگش، رتبه نخست جشنواره خوارزمی به او اعطا شد.
در مراسم جشنواره خوارزمی که ۱۷ بهمن ۸۵ برگزار شد، محمود احمدینژاد، رئیسجمهور وقت، سخنران مراسم بود ولی اشارهای به ماجرای اردشیر حسینپور نکرد.
خبر فوت آقای حسینپور در آن زمان با تأخیر منتشر شد و نخستین بار روز اول بهمن ۸۵ روزنامه جمهوری اسلامی نوشت که اردشیر حسینپور به علت «گازگرفتگی» فوت کرده است.
واحد مرکزی خبر هم در گزارشی همین موضوع را نوشت و خبر داد که جنازه این «فیزیکدان جوان» در قطعه «نامآوران باغ رضوان» اصفهان دفن شده است.
همان زمان گزارشهایی منتشر شد که او «دانشمند هستهای» بوده و در «تأسیسات فرآوری اورانیوم اصفهان» کار میکرده، ولی مقامهای حکومت ایران چنین خبرهایی را تأیید نمیکردند.
گزارش یک ترور
خبر کشته شدن آقای حسینپور با «گاز رادیو اکتیو» و «توسط موساد» را نخستین بار موسسه استرافور روز ۱۳بهمن ۱۳۸۵ یعنی ۱۷ روز پس از مرگ او منتشر کرد. این خبر دو روز بعد در هفتهنامه ساندیتایمز هم منتشر شد.
سه روز پس از انتشار این خبر، خبرگزاری فارس، وابسته به سپاه، به نقل از یک منبع آگاه نوشت «هیچیک از دانشمندان هستهای ایران ترور نشدهاند و موساد قدرت عملیات در ایران را ندارد».
خبرگزاری فارس همچنین نوشته بود آقای حسینپور «هیچ ارتباطی با تأسیسات هستهای اصفهان نداشته» و «این نوع اخبار با هدف عملیات روانی و فضاسازی تبلیغاتی ساخته میشود».
اکنون، ۱۴ سال پس از آن ماجرا مشخص شده است که گزارش خبرگزاری فارس «عملیات روانی» برای حفظ وجهه نهادهای امنیتی ایران بوده است.
اما در همان ایام، موضوع آقای حسینپور در رسانههای داخل کشور هم مورد توجه قرار گرفت و سایت بازتاب در گزارشی نوشت آقای حسینپور «طراح سانتریفیوژ» بوده و «مدیریت پروژه ۱۲ طرح مهم دفاعی از تئوری تا اجرا و طراحی موتور و پیشرانههای موشک شهاب سه» را بر عهده داشته است.
به نوشته این وبسایت، آقای حسینپور در «خوابگاه اساتید شیراز موسوم به خوابگاه صدرا» فوت کرده ولی این وبسایت هم نقش موساد در این ماجرا را تأیید نکرد.
مقامهای امنیتی ایران در ادامه این عملیات روانی، محمدهادی صادقی، رئیس دانشگاه شیراز، را به میدان آوردند.
او در گفتوگویی که روز ۲۱ بهمن ۸۵ در روزنامه ایران منتشر شد، گفت که آقای حسینپور در خانهاش تحت تدابیر امنیتی زندگی میکرد و «بر اثر حادثه گازگرفتگی در منزل سازمانی» فوت کرده و «هیچ فرد یا گروهی» در مرگ او دخیل نبوده است.
آقای صادقی جزئیات مرگ را هم توضیح داد: «متوفی به دلیل سرماخوردگی شدید دچار لرز شده و به همین دلیل اقدام به روشنکردن بخاری منزل خود که نصب آن تکمیل نشده بود، میکند. به این امید که بعد از گرم شدن، آن را خاموش کند، اما به دلیل کسالت شدید به خواب رفته و پس از ۴ تا ۵ ساعت بر اثر استنشاق گاز منواکسید کربن دچار خفگی شده و فوت میکند.»
این توضیحات اما چندان فایده نداشت و با اوج گرفتن گمانهزنیهای رسانهای، مقامهای جمهوری اسلامی یک تاکتیک دیگر در پیش گرفتند و محمدحسن عابدی، معاون سازمان پزشکی قانونی ایران، را وادار به مصاحبه با رسانهها کردند.
او روز ۲۱ اسفند ۸۵ به رسانهها گفت مرگ آقای حسینپور «بر اثر گازگرفتگی» بوده و «نقص موجود در سیستمهای حرارتی خانه» علت مرگ او بوده و این دانشمند را یکی از ۷۴۵ نفری معرفی کرد که در آن سال بر اثر مسمومیت ناشی از گاز مردهاند.
عادی نشان دادن مرگ یک دانشمند هستهای توسط پزشکی قانونی که مرجع معتبر شناخته میشد، عملیات روانی تازه و هدفمند دستگاه امنیتی برای مقابله با اخبار رسانهها بود.
با این توضیحات در سطح رسانههای داخلی کار تقریباً به پایان رسید و کمتر درباره اردشیر حسینپور مطلبی منتشر شد، ولی رسانههای خارجی در طول سالهای بعد گزارشهای متعددی درباره آن منتشر کردند.
یک وبسایت مخالف حکومت از کشتهشدن چند دانشمند دیگر در جریان عملیات ترور اردشیر حسینزاده گفت، برخی مخالفان حکومت مدعی تماسهای پنهانی با اردشیر حسینپور شدند، یک نشریه ایتالایی به نقل از سارا، همسر اردشیر، نوشت که نحوه مرگ مشخص نیست و نویسنده مطلب به اردشیر حسینپور لقب «رابرت اوپنهایمر ایران» داد.
اوپنهایمر مغز متفکر برنامه هستهای آمریکا و «پدر بمب اتمی» است. این لقب را به محسن فخریزاده، دانشمند هستهای که چند روز پیش ترور شد، نیز دادهاند.
درباره ماجرای ترور محسن فخریزاده تاکنون پنج روایت از سوی رسانههای داخل حکومت منتشر شده است.
۱۴ سال پس از چند روایتی که دستگاه امنیتی ایران درباره مرگ اردشیر حسینپور منتشر کردند، حالا مصطفی معین میگوید که آن روایتها دروغ بوده و روایت درست، ترور او به دست موساد بوده است. با این وصف، شنیدن روایت واقعی ترور محسن فخریزاده هم شاید سالها طول بکشد.
از: رادیو فردا