محکومیت اعدام زم در قطعنامه پارلمان اروپا و تاکید بر تحریم‌ حقوق بشری ایران

پنجشنبه, 27ام آذر, 1399
اندازه قلم متن

پارلمان اروپا در نشست روز پنجشنبه خود قطعنامه‌ای حقوق بشری علیه جمهوری اسلامی را تصویب کرد که اعدام روح‌الله زم، موسس و مدیر کانال تلگرام «آمدنیوز» را محکوم کرده و خواستار استفاده از مکانیسم تحریم حقوق بشری علیه ایران شده است.

در این قطعنامه اشاره شده که ربایش و اعدام «شتاب‌زده»‌ روح‌الله زم که بر اساس اتهام‌ مبهم «افساد فی‌الارض» صورت گرفته، به دلیل استفاده او از حق آزادی بیان بوده و «نقض آشکار» حقوق بشر بین‌المللی به شمار می‌رود.

این قطعنامه همچنین به موارد نقض حقوق اقلیت‌های جنسی و مذهبی، حقوق بشر و زنان از جمله در پرونده نسرین ستوده و همچنین بازداشت و شکنجه شهروندان بازداشت‌شده در اعتراضات آبان‌ماه اشاره کرده است.

متن منتشرشده از قطعنامه مورد بررسی به موضوع بازگشت نسرین ستوده، وکیل و مدافعان حقوق بشر، به زندان با وجود ابتلای او به کرونا پرداخته و بازداشت او را «خودسرانه» و با هدف ساکت کردن بستگان و حامیان او خوانده است. اروپا خواستار آزادی این زندانی سیاسی شده است.

زندانیان دو تابعیتی و نقض حقوق آن‌ها از جمله در مورد احمدرضا جلالی، محقق ایرانی-سوئدی، و خطر اجرای حکم اعدام او نیز در بخش‌های دیگری از متن پیش‌نویس مورد انتقاد قرار گرفته است. اروپا در این زمینه دادگاه جلالی را «شدیدا غیرمنصفانه» دانسته و خواستار لغو حکم اعدام شده است.

در ادامه نیز به موارد دیگری از این دست از جمله فریبا عادلخواه، محقق فرانسوی-ایرانی، ناهید تقوی، شهروند ایرانی-آلمانی، نازنین زاغری و کامیل احمدی، شهروندان بریتانیایی-ایرانی، اشاره شده و رویه دادرسی و عدم دسترسی آن‌ها به خدمات کنسولی مورد اعتراض قرار گرفته است.

وضعیت صدها زندانی اعتراضات سراسری آبان‌ماه سال گذشته و نقض حقوق آن‌ها با شرایط «غیرانسانی» زندان نیز از سوی نمایندگان پارلمان اروپا در این پیش‌نویس مورد انتقاد قرار می‌گیرد. اروپا خواستار آزادی فوری و بدون قید روزنامه‌نگاران، فعالان مدنی، حامیان محیط زیست و فعالان حقوق بشر شده است.

نقض حقوق دگرباشان جنسی و آزادی‌های اقلیت‌های مذهبی از جمله مسیحیان و بهائیان نیز در قسمت‌های دیگر متن قطعنامه مورد اشاره قرار گرفته است.

این قطعنامه نوشته اروپا «به شدت از آرمان‌های مردم ایران که می‌خواهند در کشوری آزاد، با ثبات، فراگیر و دموکراتیک زندگی کنند و به تعهدات ملی و بین‌المللی خود در زمینه حقوق بشر و آزادی‌های اساسی احترام بگذارد، حمایت می‌کند».

در پایان قطعنامه آمده است که اروپا از استفاده از سازوکارهای تحریم حقوق بشری موسوم به «مگنیتسکی»‌ علیه ایران استقبال می‌کند و می‌خواهد ابزارهای هدفمندی علیه مقام‌های حکومت ایران که دستور نقض حقوق بشر،‌ اعدام و زندان را صادر می‌کند مورد استفاده قرار گیرد.

پارلمان اروپا همچنین اعلام کرد که طرح مسائل حقوق بشر به عنوان عنصر اصلی در همکاری‌های دو جانبه کشورهای اروپایی با ایران را مورد حمایت قرار می‌دهد.

اروپا در این زمینه از حکومت ایران خواسته است اجازه دسترسی گزارشگر ویژه حقوق بشر به کشور را بدهد و با او همکاری کند.

نامه کانون مدافعان حقوق بشر به پارلمان اروپا

یک روز پیش از نشست نمایندگان پارلمان اروپا،‌ کانون مدافعان حقوق بشر نامه‌ای به این نهاد نوشت و خواستار در نظر گرفتن مساله حقوق بشر در گفت‌وگوی اتحادیه اروپا با مقام‌های جمهوری اسلامی شد.

این نهاد حقوق بشری در نامه خود تاکید کرد برای رعایت و اجرای حقوق بشر در ایران نهادهای بین‌المللی باید به اراده مردم توجه داشته باشند.

در این نامه همچنین به مورد اعدام‌های اخیر از جمله نوید افکاری و روح‌الله زم اشاره شده است.

از: ایران اینترنشنال


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.