تصویری از نشست گروه فاطمیون در مشهد که مهمترین گروه شبهنظامی افغانستان تحت حمایت سپاه پاسداران به شمار میرود
روزنامه جمهوری اسلامی گزارش داده است که یک گروه شبهنظامی با نام «حشد الشیعی» در شهر کابل اعلام موجودیت کرده و میگوید که قصد جنگیدن با طالبان دارد.
این روزنامه از «سید حسن الحیدری» به عنوان فرمانده گروه «حشد الشیعی» نام برده و نوشته است که فرمانده این گروه نیز سابقه حضور در عراق دارد. نیروی قدس سپاه پاسداران در سالهای گذشته در عراق با حمایت مالی و نظامی گسترده، گروههای شبهنظامی با عنوان «حشد الشعبی» سازماندهی و راهاندازی کرد.
سپاه پاسداران همچنین از سال ۹۴ اقدام به تشکیل گروه شبهنظامی «فاطمیون» و جذب نیروهای افغان و اعزام آنها به سوریه کرد. دولت افغانستان پیشتر خواهان انحلال گروه فاطمیون شده بود.
محمدقاسم وفاییزاده، سرپرست وزارت فرهنگ افغانستان، در واکنش به گزارش روزنامه جمهوری اسلامی نوشته است که «دولت ایران با این نوع توطئه و شایعهسازی ابعاد جنگ را گستردهتر و پیچیدهتر میسازد».
او از «حشد الشیعی» به عنوان «مزدور و ابزار دست بیگانگان» نام برده و نوشته است که «تحریک کردن تهدیدات امنیتی علیه مردم افغانستان، آتشی بر میافروزد که دامن ایران را نیز میگیرد».
علاوه بر این، در روزهای اخیر نحوه برخورد با گروه طالبان در ایران به موضوع بحث تبدیل شده است و انتقاداتی در حمایت مقامهای جمهوری اسلامی از گروه طالبان مطرح شده است.
روزنامه جمهوری اسلامی نیز به نقل از سید زهیر مجاهد، مسئول فرهنگی لشکر فاطمیون، با «تطهیر طالبان» مخالفت کرده و نوشته است که طالبان تغییر نکرده است و کماکان به عربستان سعودی نزدیک است.
سید زهیر مجاهد در اینستاگرام خود مطلب روزنامه جمهوری اسلامی را بازتاب داده است ولی از تعبیر «حشد الشیعی» انتقاد کرده و گفته این «تعبیر ساختگی» است و «کشور را بسوی جنگ مذهبی میبرد».
گروه فاطمیون شامل نیروهای افغانستانی هستند با حمایت مالی و نظامی نیروی قدس سپاه در جریان جنگ سوریه حضور داشتند و بیش از دو هزار نفر در این جنگ کشته شدند.
در گزارش روزنامه جمهوری اسلامی تاکید شده است که «لشکر فاطمیون وارد فاز بسیج عمومی و مردمی علیه طالبان نشده» است.
درباره تعداد نیروهای عضو لشکر فاطمیون گزارشهای مختلفی منتشر شده است. صمد رضایی، یکی از فرماندهان فاطمیون در مصاحبهای که ۱۰ شهریور ۹۷ در خبرگزاری ایکنا وابسته به سازمان جهاد دانشگاهی منتشر شد گفته است که در طول جنگ سوریه در مجموع ۸۰ هزار نفر از اتباع افغان در قالب لشکر فاطمیون به سوریه اعزام شدند.
حکومت ایران در قبال اعزام این افراد به سوریه به آنها وعده کمکهای مالی ماهیانه و اجازه اقامت قانونی در ایران را داده است.
محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران اسفند سال گذشته در گفتگو با شبکه طلوعنیوز، تعداد اعضای لشکر فاطمیون را پنج هزار نفر برآورد کرد و گفت دو هزار نفر از آنها در سوریه حضور دارند.
وزیر امور خارجه ایران همچنین گفت است اگر دولت افغانستان تمایل داشته باشد، لشکر فاطمیون «تحت فرماندهی دولت افغانستان» قرار بگیرند ولی این پیشنهاد با واکنش منفی برخی تحلیلگران افغان مواجه شد.
همان زمان وبسایت عربنیوز در گزارشی به نقل از دو تحلیلگر افغان نوشت فعال شدن این گروه در افغانستان منجر به افزایش «خشونتهای فرقهای» منجر شود و مردم افغانستان مایل نیستند این کشور به سوریه یا عراق دیگر تبدیل شود.
خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز فروردین سال گذشته در گزارشی به نقل از یک مقام ارشد در وزارت کشور افغانستان نوشت جمهوری اسلامی در حال کمک به جنگجویان سابق لشکر فاطمیون است که در کابل و منطقه شیعهنشین بامیان سکونت دارند.
به گفته این مقام افغان، مقامهای ایرانی به اعضای فاطمیون که به افغانستان بازگشتهاند «سلاح و پول میدهند و در حال ایجاد ساختاری هستند که بتوان آنها را، در صورت نیاز، دوباره به سرعت بسیج کرد».
این خبرگزاری همچنین از قول برخی از اعضای لشکر فاطمیون که اکنون به افغانستان بازگشته بودند، نوشت بسیاری از مردم افغانستان این افراد را «خائن و تروریست» لقب میدهند و این افراد با بازداشتهای فراقانونی مواجه میشوند.
از: رادیو فردا