استقبال وزیر دفاع و رئیس ستاد مشترک از ژنرال میلر، فرمانده پیشین نیروهای آمریکایی در افغانستان در پایگاه نظامی اندروز-POOL / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
رهبران نظامی آمریکا بر تعهد این کشور به حمایت از نیروهای امنیتی افغان تاکید میکنند
وحیده پیکان کارشناس حوزه آسیای میانه
ژنرال مارک میلی، ارشدترین مقام نظامی آمریکا میگوید زود است که درباره پایان بازی در افغانستان سخن زد. پیشروی طالبان در شهرستانهای مختلف کشور بسیاری را نگران کرده، اما دولت افغانستان بر ایستادگی در برابر شورشیان مورد حمایت پاکستان پافشاری میکند.
رئیس ستاد مشترک نیروهای آمریکا در نشست خبری دیروز، چهارشنبه ۲۱ ژوییه، در واشینگتن گفت که هرچند گروه طالبان با پیشروی در مناطق مختلف افغانستان ظاهرا از «حرکت استراتژیک» برخوردار شده، اما هیچ ضمانتی وجود ندارد که آنها پیروز شوند. او نسبت به توانایی نظامی و حرفهای نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان ابراز امیدواری کرده است.
گروه طالبان با اعلام جدول زمانی خروج نیروهای آمریکایی تا ۳۱ ماه اوت سال جاری، بر حملات نظامی خود در روستا و شهرستانهای افغانستان افزوده و پیشروی زیادی داشته است.
رئیس ستاد مشترک نیروهای آمریکایی در کنفرانس خبری دیروزش تایید کرد که گروه طالبان تقریبا نیمی از ۴۰۰ شهرستان افغانستان را تصرف کرده است. اما با وجود این، این گروه نتوانسته هیچ یکی از مراکز ولایتهای کشور را در کنترل خود درآورد.
براساس گزارش خبرگزاری فرانسه ژنرال میلی گفت که با افزایش حملات طالبان بر نیمی از قلمرو کشور نیروهای افغان بر تحکیم مواضع خود برای دفاع از مراکز شهرها متمرکز شده است. او میگوید: «رویکرد نیروهای افغان این است که از مردم دفاع کنند و بسیاری مردم در مراکز ولایتها و پایتخت کابل زندگی میکنند. تسلط نظامی به طور خودکار طالبان نتیجهای نیست که از پیش تعیین شده باشد.»
هرچند شورشیان در حملات اخیر دستاوردهای نظامی داشته اند، اما عملیات آنها به بسیج و خیزش مردمی و نیروهای مسلح طرفدار دولت در سراسر کشور انجامیده است. دولت مرکزی از این خیزش مسلحانه حمایت کرده و هشدار داده است که سه تا شش ماه آینده مرحله دفاع مقدس و ایستادگی افغانها برای تثبیت هویت ملیشان است.
اشرف غنی، رئیس جمهوری کشور در سفر به ولایتهای مختلف افغانستان بر ضرورت ایستادگی در مقابل حملات گروه طالبان که هیچ آمادگی برای صلح ندارد، تاکید کرد.
او دیروز، چهارشنبه ۲۱ ژوییه، در میان نظامیان افغان گفت که با تمام توان به سرکوب جنگجویان طالبان بپردازند و سه تا شش ماه سرنوشتساز را از دست ندهند.
پیشتر نیز جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا نسبت به توانایی نیروهای افغان ابراز امیدواری کرده و گفت که حدود ۳۰۰ هزار نیروی مسلح افغانستان توانایی دفاع در برابر حدود ۷۰ هزار جنگجوی طالبان را دارد. او در سخنرانی اخیرش درباره افغانستان گفت که پیروزی طالبان «اجتنابناپذیر نیست.»
ژنرال میلی نیز با اشاره به تعداد نیروهای امنیتی میگوید که تنها تعداد سربازان برای پیروزی در جنگ کافی نیست. او گفت: «دو عامل اصلی در جنگ در واقع اراده و رهبری است. اکنون به نظر میرسد زمان آزمایش اراده و رهبری برای مردم، نیروهای امنیتی و دولت افغانستان است.»
با این حال تمام نیروهای آمریکایی و خارجی تا آخر ماه آینده میلادی از افغانستان خارج و تمام مسئولیتهای امنیتی به عهده دولت افغانستان واگذار خواهد شد. اما ایالات متحده آمریکا اطمینان داده است که به حمایت مالی و تجهیزاتی از نیروهای افغان ادامه خواهد داد.
وزارت دفاع آمریکا همین جمعه گذشته با اهدای سه هلیکوپتر بلکهاک تایید کرد که کمکها و تجهیزات بیشتر نظامی نیز در راه است. لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا خبر داد که واحدهای ارتش در قطر مستقر شده اند تا علیه جهادیان که بعد از خروج نیروهای آمریکایی در افغانستان میجنگند، مبارزه کنند.
خبرگزاری فرانسه از قول وزیر دفاع آمریکا گزارش میدهد: «ما در آینده به کمک به نیروهای امنیتی افغان و دولت افغانستان متعهد میمانیم.»
روند خروج نیروهای آمریکایی ۹۵ درصد تکمیل شده است و تجهیزات ارتش آمریکا در هواپیماهای سی۱۷ در حال انتقال است. به دنبال این روند موجی از حملات طالبان باعث سقوط بسیاری از مناطق به دست این گروه شده است، اما دولت افغانستان روحیه خود را از دست نداده و بر بسیج ملی برای دفاع از شورشیانی تاکید کرده که رهبری آن در پاکستان است. حساسیتهای ضدطالبانی و پاکستانی در کشور خیلی بالا رفته و امیدواری به تامین منابع مالی برای دفاع نیز بیشتر شده است. از این رو سختگیری دولت و احساسات ضدطالبانی در بسیاری مناطق کشور پیامی به آمریکا داده است که نشان بدهد هنوز زود است در باره پایان بازی در این کشور صحبت کرد.
از: ایندیپندنت