روز هفتاد و ششم اعتصاب سراسری کارگران صنعت نفت: الزام پیمانکاران را به رعایت حقوق کارگران

جمعه, 12ام شهریور, 1400
اندازه قلم متن

استان وایر- اعتصاب سراسری کارگران پیمانی صنعت نفت و گاز و پتروشیمی وارد هفتاد و ششمین روز خود شد. علی‌رغم آنکه در برخی مراکز، کارگران با توافقات جدید کارفرمایان و عقد قراردادهای بیست روز کار و ده روز مرخصی به کار بازگشته بودند؛ کارگران پروژه‌ای شاغل در شرکت ODCC پالایشگاه اصفهان در اعتراض به عدم افزایش دستمزدها بار دیگر اعتصاب کردند.

این گروه از کارگران که از ابتدای شروع اعتصاب سراسری کارگران پروژه‌ای نفت در اعتصاب بودند، با وعده‌ پیمانکار و کارفرما مبنی بر افزایش دستمزد و حقوق به سر کار بازگشته بودند. اما بدلیل اینکه وعده‌های کارفرما محقق نشد، تصمیم به اعتصاب مجدد گرفتند. در جریان اعتصاب کارگران پروژه‌ای نفت، یکی از حربه‌های کارفرمایان و پیمانکاران برای بازگرداندن کارگران به کار، وعده‌ افزایش حقوق‌ بوده است. اما پس از آن یا اصلا حقوق‌ها را افزایش نداده یا میزان افزایش پایین‌تر از پیشنهاد کارگران بوده است.

 

پیمانکاران را ملزم به رعایت حق و حقوق کارگران کنید

کارگران پروژه‌ای نفت، صنعتگران و کارگران پروژه‌ای ساکن شهر ایذه نیز روز سه‌شنبه نهم شهریورماه، در اعتراض به شرایط شغلی خود مقابل فرمانداری این شهر تجمع کردند.کارگران می‌گویند: «کارفرمایان پیمانکار نسبت به رعایت حق و حقوق قانونی کارگران بی‌تفاوت هستند. پیمانکاران فقط به سود بیشتر می‌اندیشند و توجهی به زندگی کارگران ندارند. کارگران پروژه‌ای عموماً دور از خانه در شرایط سخت و به امید دستمزدهای بالا کار می‌کنند. اما ورود پیمانکاران به تمام عرصه‌ها، دستمزد کارگران را زمین زده است.»

این کارگران در مورد مطالبات خود به ایلنا گفته‌اند: «خواسته‌ها و حقوق قانونی ما روشن است. ما دستمزد بسیار بالاتر از خط فقر می‌خواهیم. از خواسته‌های اصلی ما، رعایت قانون بیست روز کار و ده روز بیکاری است.»

به گفته آنها سه روز یا پنج روز بیکاری ماهانه، به درد کارگری که دور از خانواده است و باید بتواند به شهر محل سکونت خود سفر کند، نمی‌خورد. آنها از نهادهای بالادستی از جمله فرماندار درخواست کرده‌اند به روابط کار پروژه‌ای ورود کرده و پیمانکاران را ملزم نمایند حق و حقوق کارگران را رعایت کنند.

تشکیل جلسه رسیدگی به وضعیت کارگران منطقه پارس جنوبی

جلسه رسیدگی به وضعیت کارگران منطقه پارس جنوبی هم صبح روز سوم شهریورماه با حضور «ابوالفضل اشرف‌منصوری»، رئیس کانون عالی انجمن‌های صنفی کارگران ایران، نمایندگان کارگری و مدیران حوزه نفت، گاز و پتروشیمی و روسای ادارات تعاون، کار و رفاه اجتماعی عسلویه، کنگان و سیراف در محل پالایشگاه دهم برگزار شد.

روسای اداره کار شهرستان‌های حاضر در جلسه، گزارشی از وضعیت کارگران در حوزه‌های خود ارائه دادند و قوانین حاکم در منطقه را یادآوری کردند. نمایندگان کارگران در این جلسه نسبت به شرایط اقلیمی، وضعیت اسکان، دستمزد و مرخصی اعتراض کرده و از تبعیض آشکار میان کارگران، مدیران و کارفرمایان سخن گفتند.

اشرف منصوری در ادامه جلسه با اشاره به تاریخچه‌ شکل گیری نهادهای مردمی و تشکلات صنفی کارگری، تصریح کرد: «کارگران، ارزشمندترین سرمایه‌های کشور هستند. تامین و جلب رضایت قشر کارگر از اوجب واجبات است. اگر حق و منافعی از کارگران ضایع شده باشد، کانون عالی انجمن‌های صنفی کارگران بر خود لازم می‌داند  تمام قد در حفظ و احقاق حق ایشان تلاش و سعی مضاعف کند تا نتیجه حاصل شود.»

در این جلسه تصمیم گرفته شد تا نمایندگان کارگری به منظور ایجاد ساختاری نظام‌مند و حقوقی  با حمایت و راهنمایی کانون‌عالی اقدام به تشکیل انجمن‌های صنفی تخصصی کنند. ادارات کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی بوشهر و ادارات کار شهرستان‌های این استان و مدیران وزارت نفت موظف شدند تا امکاناتی چون تجهیزات اداری و دفتری، بودجه اولیه و مکانی برای دفتر در اختیار انجمن‌های صنفی قرار دهند.

انتقاد از طولانی شدن روند تبدیل وضعیت

پرسنل قرارداد موقت نفت با انتقاد از انتظار طولانی برای مصاحبه‌ حضوری بعد از قبولی در آزمون می‌گویند: «سال‌گذشته آزمون‌ آنلاین پرسنل قراردادی مدت موقت نفت برگزار شد. این آزمون به صورت آنلاین و همزمان در سراسر کشور برگزار شد. پس از برگزاری این آزمون تعدادی برگزیده شدند. بعد از ماه‌ها انتظار از این پرسنل آزمون کامپیوتر گرفته و نوبت به مصاحبه رسید. ولی مصاحبه هرگز برگزار نشد.»

آنها بارها از دولت دوازدهم درخواست کرده‌اند تا مصاحبه را برگزار کرده و تکلیف پذیرفته‌شدگان را مشخص کنند: «متاسفانه گوش شنوایی وجود نداشت. بحث تبدیل وضعیت به دولت سیزدهم موکول شد.»

انتظار برای اجرای دقیق طرح طبقه‌بندی مشاغل

کارگران شاغل در شرکت‌های حفاری نفت‌ خواستار اجرای دقیق طرح طبقه‌بندی مشاغل در تمام زیرمجموعه‌های وزارت نفت شدند. آن‌ها از رئیس دولت سیزدهم که به تازگی به خوزستان سفر کرده خواسته‌اند تا به مطالبات کارگران حفاری و نفتی توجه کند و در اولین گام، اجرای طرح طبقه‌بندی دقیق و عادلانه را در دستور کار قرار دهد.

مردادماه سال ۱۴۰۰ محمد محمدی مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب گفته بود: «اجرای طرح طبقه‌بندی مشاغل برای هجده هزار نیروی پیمانکاری در گستره مناطق نفت‌خیز جنوب، از مهم‌ترین اقدامات انجام شده در این شرکت بود. نواقص احتمالی اجرای آن نیز باید با جدیت رفع شود. در قالب یک سامانه توانستیم اطلاعات و مشخصات این نیروها را گردآوری کنیم تا طرح طبقه‌بندی مشاغل با دقت و کیفیت مطلوب به سرانجام برسد.«

اما با گذشت کمتر از یک‌ماه کارگران نفتی سایر شرکت‌ها به خصوص شرکت‌های حفاری، خواستار اجرای دقیق الزامات ماده ۴۸ قانون کار بوده و می‌گویند: «تا زمانی که طرح طبقه‌بندی عادلانه اجرایی نشود، عدالت مزدی مفهومی نخواهد داشت.»

 

حقوق کارگران پایانه‌های نفتی خارک پرداخت نشد

کارگران پایانه‌های نفتی جزیره خارک تا امروز جمعه یازدهم شهریور، هنوز دستمزد مردادماه خود را دریافت نکرده‌اند. آنها تصور می‌کردند، تعطیلات هفته گذشته دلیل تاخیر در پرداخت‌ مزد است‌. به گفته آنها، تاخیر در پرداخت مزد موضوعی جدید نیست و در دو ماه گذشته یعنی تیر و خرداد هم اتفاق افتاده است.

به گفته کارگران هیچ‌کدام از بخش‌ها دستمزد خود را دریافت نکرده‌اند. تنها حقوق بخش حراست در روز ۴ شهریورماه به حساب آنها واریز شد.

 

تجمع کارگران ارکان ثالث شرکت ملی حفاری

جمعی از کارگران ارکان ثالث شرکت ملی حفاری ایران، روز شنبه ۶ شهریور در مقابل ساختمان مدیریت این شرکت تجمع کردند.کارگران معترض خواستار اجرای طرح طبقه‌بندی مشاغل، همسان سازی حقوق و حذف پیمانکار نیروی انسانی اعلام کردند.

اعتراض کارگران سکوهای نفتی به شرایط شغلی

جمعی از کارگران سکوهای نفتی در اعتراض به شرایط سخت کار پیمانکاری و کار در شرایط سخت و آب هوایی می گویند: «برخی شرکت‌های پیمانکاری، حقوق کارگران سکوها را به موقع نمی‌پردازند. دستمزدها برای تکنیسین‌ها و کارگران ساده سکوهای نفتی، بسیار پایین است. کارگران علی‌رغم اینکه روی آب کار می‌کنند، حقوق خشکی را می‌گیرند.»

یکی از کارگران سکوهای نفتی پارس جنوبی در ارتباط با شرایط مزدی خود می‌گوید: «شرکت پیمانکار حقوق ما را به اندازه کافی افزایش نداده است. کارگران سکوهای نفتی باید بسیار بیشتر از اینها حقوق بگیرند. در این شرکت ما بیش از صد کارگر پیمانکاری هستیم که در شرایط سخت کار می‌کنیم. اما دستمزدمان در سال جدید، بسیار اندک افزایش یافته و خبری از مزایای مزدی یا طرح طبقه‌بندی مشاغل هم نیست . ضوابط و مزایای قانون کار هم شامل حال ما نمی‌شود.»

او از مقامات جدید وزارت نفت درخواست کرد؛ شرکتهای پیمانکاری را به رعایت حقوق اولیه کارگران و پرداخت دستمزد مکفی مجاب نمایند و از آن‌ها بخواهند که دستمزد عادلانه به کارگران سکوها پرداخت کرده و طرح طبقه‌بندی مشاغل را اجرایی کنند.


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.