کمیسیون حقوق بشر افغانستان در بیانیهای میگوید که”هرچند این کمیسیون منحل نشده است، اما از آغاز تسلط طالبان بر این کشور نتوانسته وظایف خویش را انجام دهد و کمیسیون این را محتمل نمیداند که حکومت طالبان به مأموریت و استقلال کمیسیون احترام بگذارد.”
در بیانیه کمیسیون حقوق بشر افغانستان که شب گذشته نشر شده آمده که طالبان ساختمانها و تمامی دفاتر کمیسیون را “اشغال کرده است”، و “از داراییهای کمیسیون، مانند وسایط نقلیه و کمپیوترهای این نهاد نیز استفاده میکند.”
شهروندان افغانستان تجربه ماموران سختگیر شلاق به دست در خیابانها این وزارت طالبان را طی سالهای ۱۹۹۶-۲۰۰۱ حکومت این گروه هنوز به یاد دارند.
گروه طالبان گفتهاند که آنها حقوق زنان را در قالب شریعت اسلام رعایت خواهند کرد. اما، روز گذشته مدارس افغانستان بدون حضور دختران آغاز شد.
کمیسیون مستقل حقوق بشر و وزارت زنان افغانستان بنا به توافقنامه بن در سال ۲۰۰۱ در تشکیلات دولت افغانستان ایجاد شد و در سال ۲۰۰۴ در ماده ۵۸ قانون اساسی جدید “به منظور نظارت بر رعایت حقوق بشر در افغانستان و بهبود و حمایت از آن” مبنای قانونی یافت.
طالبان رسما این نهادها را منحل اعلام نکرده است اما در کابینه تازه طالبان نشانی از سرپرستهای جدید برای این نهادها نیست.
در بیانیه کمیسیون حقوق بشر آمده که “این نهاد در مادۀ ۵۸ قانون اساسی افغانستان تسجیل یافته است. طبق قطعنامۀ ۴۸/۱۳۴ مجمع عمومی سازمان ملل در سال ۱۹۹۳، و همچنین مطابق مفاد اصولنامۀ پاریس در مورد وضعیت نهادهای ملی حقوق بشری، کمیسیون حقوق بشر نهادی مستقل است.”
این کمیسیون دارای ۹ عضو است که توسط رئیس جمهوری افغانستان انتخاب میشوند. خانم سیما سمر، رئیس پیشین این نهاد با حکم حامد کرزی، رئیس جمهور وقت افغانستان، ریاست این کمیسیون را در مدت ۱۵ سال تا سال ۲۰۱۹ برعهده داشت.
شهرزاد اکبر، رئیس فعلی کمیسیون حقوق بشر افغانستان است.