وزیر نیروی ایران گفته “امکان تولید ۲۲ درصد از نیاز برق خودمان را نداریم”
به گفته علیاکبر محرابیان، وزیر نیروی ایران، این کشور با ۱۴ هزار مگاوات تراز منفی در برق روبروست. آقای محرابیان در توضیح این کمبود گفته: “یعنی امکان تولید ۲۲ درصد از نیاز برق خودمان را نداریم و دلیل آن کاهش سرمایه گذاری دربخش نیروگاهی درسالهای گذشته است.” این کمبود نگرانیهایی را در کشور بویژه به دلیل نزدیک شدن فصل سرما دامن زده است.
کاهش سرمایهگذاری در بخش زیرساختها و همچنین عدم نوسازی در این حوزه در کنار افزایش تقاضا، باعث مشکلات فروانی در توزیع برق در ایران شده که اتفاقات تابستان امسال یکی از نمونههای آن بوده است.
ایران طی سالهای گذشته بطور سنتی از تامینکنندگان برق بعضی از کشورهای همسایه از جمله عراق بوده که با شرایط کنونی حالا وضعیت متفاوتی رقم خورده است؛ وزارت نیروی ایران میگوید هم اکنون واردات برق بیشتر از صادرات آن است.
آقای محرابیان گفته” “اولویت ما تامین برق مردم و صنایع داخل است زمانی که مازاد داشته باشیم راجع به صادرات فکر میکنیم البته اکنون مبادله برق داریم از برخی نقاط واردات و در برخی نقاط نیز صادرات داریم اما تراز واردات ما بیشتر است.”
در تابستان امسال ایران به دلیل افزایش ناگهانی تقاضا ایران دچار کمبود شدید برق شد؛ بر اساس آمارهای رسمی تقاضای برق امسال بیش از روند عادی افزایش سالانه بود و احتمالا به همین دلیل نیروگاههای ایران توان پاسخ دادن به تقاضای موجود را نداشتند.
یکی از دلایل اعلام شده برای افزایش تقاضا، افزایش تولید رمزارزها بود.
نگرانی برای زمستان
یکی از نگرانیهای دولت در آستانه فصل سرما چگونگی تامین سوخت نیروگاههاست که سال گذشته مشکلات زیادی را برای شهروندان ایرانی به وجود آورد.
وزیری نیروی ایران گفته: “تامین سوخت نیروگاهها یکی از موضوعات مهم در فصل زمستان است. سال گذشته مخازن پر نشد و مشکلاتی از این بابت به وجود آمد بنابراین تامین گاز هم با اختلال مواجه شد.”
اظهارات اخیر در حالیست که وزارت نفت ایران پیش بینی کرده با توجه به روند رو به رشد مصرف گاز در ایران در زمستان امسال (۱۴۰۰) این کشور “تا ۲۰۰ میلیون متر مکعب در روز کسری گاز” داشته باشد.
جواد اوجی، وزیر نفت ایران گفته که سال گذشته در برخی روزهای زمستان ایران حدود ۱۶۰ میلیون متر مکعب کسری گاز داشته است و روند رشد مصرف امسال بین ۸ تا ۱۰ درصد بوده است.
یکی از موضوعات اصلی مورد بحث در نشست اخیر هماهنگی و برنامهریزی تأمین سوخت زمستانی، استفاده حداکثری از نفت کوره در نیروگاهها و مدیریت تأمین گاز برای مهمترین مراکز تولید برق در این کشور بود.
سال پیش در پی آلودگی شدید هوا، انتقادهایی از استفاده از مازوت یا نفت کوره در نیروگاهها مطرح شد؛ دولت حسن روحانی اعلام کرده بود که مایل به استفاده از مازوت نیست ولی چاره دیگری نمانده است.
مازوت یا نفت کوره، یکی از مشتقات نفتی است که در مراحل تصفیه نفت خام حاصل میشود.
این کالا که یکی از مواد سوختی ارزان قیمت محسوب میشود، مصارف مختلفی دارد از جمله در کوره حمامها، تنور نانواییها، موتور دیزل و بعضی نیروگاهها.
نفت کوره همچنین به عنوان سوخت دوم نیروگاههای آبی و گازی مورد مصرف است؛ در فصل گرما و با افزایش مصرف آب و در فصل سرما با افزایش مصرف گاز؛ مازوت به عنوان سوخت دوم این نیروگاهها عمل میکند.
یکی از مصارف عمده نفت کوره بعضی از واحدهای تولید مصالح ساختمان است که به گاز دسترسی ندارند.
از: بی بی سی