طارق الحمید: بهره‌برداری جمهوری اسلامی از هراس جامعه جهانی از برنامه هسته‌ای ایران

چهارشنبه, 5ام آبان, 1400
اندازه قلم متن
طارق الحمید

رهبران ایران زمانی از این خواب بیدار خواهند شد که اسرائیل معادله را کاملا بر هم بزند

به دنبال تعلل ایران به بازگشت به میز مذاکره، جامعه جهانی دستخوش اضطراب و نگرانی شده است – AFP

هرچند تهران پیوسته از تصمیم خود برای بازگشت به مذاکرات وین خبر می‌دهد، اما در عمل همچنان در بازگشت به میز مذاکرات تعلل می‌کند. این در حالی است که بر اساس گزارش «رویترز»، مقامات آمریکایی خاطرنشان می‌کنند که فرصت احیای برجام در حال پایان یافتن است.

اکنون آیا می‌توان به اظهارات مقامات آمریکایی اعتماد کرد؟ به باور من اعتماد و ایالات متحده هرگز نمی‌توانند در یک جمله جمع شوند، چه رسد به این‌که این امر در مورد مذاکره با جمهوری اسلامی ایران و اقدامات دیگری باشد که تهران در رابطه با میزان غنی‌سازی اورانیوم و برخورد با کشورهای منطقه اتخاذ می‌کند.

با این حال، دنیس راس، فرستاده پیشین ایالات متحده در امور صلح خاورمیانه، هفته گذشته پیامی را در حساب کاربری‌اش در توییتر منتشر کرد که توجه محافل دیپلماتیک را به خود جلب کرد و بازتاب گسترده‌ای یافت. او در این پیام نوشته است: «ایران با مذاکرات هسته‌ای طوری رفتار می‌کند که گویی به ما لطف می‌کند و بر این باور است که ادامه بازی با ترس ناشی از برنامه‌ هسته‌ای آن در سطح بین‌المللی، پیامدهای مثبتی در پی خواهد داشت و آن‌چه در این بازی از دست می‌دهد در مقایسه با آن‌چه به دست می‌آورد، کم‌تر است و این روند در نهایت، تحریم‌ها را بیشتر از هزینه‌ای که ایران باید برای بازگشت به برجام بپردازد، کاهش می‌دهد.»

دنیس راس به مسئله مهمی در توییت خود اشاره می‌کند و می‌افزاید: «برای آن ‌که به دیپلماسی فرصتی بدهیم تا نقش خود را در این زمینه ایفا کند، باید ترس خود را از پیامدهای اقدامات ایران کنار گذاریم.» او این موضوع را در قالب دیگری، چنین توضیح می‌دهد: «ایران احساس می‌کند که ترس جامعه جهانی از پروژه هسته‌ای، برگه قدرتی به آن می‌دهد که می‌تواند از آن در برابر حریفان و مخالفانش استفاده کند.» 

آقای راس معتقد است که زمان آن فرا رسیده است که برای اطمینان از موفقیت روند دیپلماتیک در سیاست «چماق و هویج» با ایران، استفاده از چماق بر هویج مقدم باشد تا  تهران عملا احساس ترس کند.

ممکن است کسی بگوید که این یک توییت و یک نظر شخصی است، اما اهمیت این پیام از موقعیتی ناشی می‌شود که دنیس راس در کنار دموکرات‌ها دارد. علاوه بر آن، او از پرونده‌های منطقه‌ای آگاهی بسیاری دارد و با کشورهای خاورمیانه، به ویژه با اسرائیل، نیز روابط تنگاتنگی دارد.

از سوی دیگر، آویگدور لیبرمن، وزیر دارایی اسرائیل، در اظهاراتی گفته است که «رویارویی بین اسرائیل و ایران اجتناب‌ناپذیر است».

بدین ترتیب و همان‌گونه که منابع مختلف دیپلماتیک می‌گویند، به دنبال تعلل ایران به بازگشت به میز مذاکره، جامعه جهانی دستخوش اضطراب و نگرانی شده و مواضع آن به موضع اسرائیل نزدیک‌تر شده است، و این تحولی است که جهان را به سمت آمادگی برای استفاده از «گزینه دوم» در برابر ایران سوق می‌دهد.

آن‌چه در این میان حایز اهمیت است، صداهایی است که به‌‌رغم نرمش و انعطاف‌پذیری آمریکا در قبال ایران که به عنوان مشوق‌هایی از سوی واشنگتن به تهران محسوب می‌شود، برای استفاده از کارت فشار و بازدارندگی در مقابل جمهوری اسلامی ایران بلند می‌شود. مهم‌تر، این ‌که این درخواست را سیاست‌مدار میانه‌روی مانند دنیس راس که تجربه طولانی در تحولات خاورمیانه دارد، مطرح می‌کند.

در پیوند با منطقه خاورمیانه، همه کسانی که در تعامل با رژیم ایران بوده‌اند، از این واقعیت آگاهی دارند که رژیم جمهوری اسلامی ایران جز زور، به گزینه دیگری تن نمی‌دهد و در تغییر چهره و استفاده از لفاظی و سخنان فریبنده برای دستیابی به اهداف توسعه‌طلبانه خود از هیچ سعی و تلاشی دریغ نمی‌کند، و از چند دهه پیش به این سو در عمل همواره دست به استفاده از زور و اقدامات خرابکارانه زده است.

البته در مجموع نمی‌توان به اظهارات آمریکا مبنی بر آن ‌که صبر واشنگتن تمام شده است، اعتماد کرد، اما این اظهارات را به این دلیل می‌توان جدی گرفت که دولت آمریکا هم‌اکنون در داخل کشور و در برابر مخالفان جمهوری‌خواه احساس شرمساری می‌کند و ناگزیر است در مقابل تعلل ایران، تصمیمی اتخاد کند. از سوی دیگر، ادامه فشارهای اسرائیل برای تغییر موضع واشنگتن در قبال ایران، با موفقیت چشمگیری روبه‌رو شده است. تهران هنوز معتقد است که واشنگتن همچنان به تلاش‌هایش برای بازگشت ایران به توافق هسته‌ای ادامه خواهد داد و دست به اقدام دیگری نخواهد زد، اما رهبران ایران زمانی از این خواب بیدار خواهند شد که اسرائیل معادله را کاملا واژگون کند، و البته چنین در پیش گرفتن رویکردی را از سوی اسرائیل نمی‌توان بعید دانست.

© Asharq Al-Awsat

از: ایندیپندنت 

 

به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.