بنابر اعلام اتاق بازرگانی تهران دولت سوریه مجوز واردات خودروها و قطعات ایرانی را لغو کرده؛ بر اساس بررسی این سازمان، ممنوعیت این محصولات دستکم از یک سال و نیم اخیر اجرایی شده بود.
اتاق بازرگانی تهران میگوید طی دستکم یکسال و نیم گذشته هیچ خودروی ساخت ایران اجازه ورود به سوریه را نیافته است.
محمدرضا نجفیمنش، عضو اتاق بازرگانی تهران این ممنوعیت را تایید کرده ولی گفته “این ممنوعیت برای تولیدات سایر کشورها نیز اعمال شدهاست.”
“محدودیت منابع ارزی سوریه و نگرانی از جهش نرخ ارز” در این کشور از دلایل اصلی این تصمیم برشمرده شده است.
به گفته آقای نجفیمنش، ممنوعیت واردات خودروهای ایرانی به سوریه در حالی ادامه داشته که دولت ایران راههایی را برای عدم نیاز به نقلوانتقال ارز جهت واردات خودرو از ایران را به مقامات دولت سوریه ارائه کردهاند ؛ از جمله و ایجاد خط اعتباری از طریق بانک توسعه صادرات ایران.
ممنوعیت اخیر در حالیست که خودروسازان ایرانی به دنبال ورود به دیگر بازارهای منطقه از جمله ارمنستان هستند.
ایران طی سالهای گذشته، کارخانه تولید خودرو مجهز به سه سالن را در سوریه احداث کرده بود؛ از سال گذشته، مذاکرات میان شرکت ایرانخودرو با مقامهای سوری برای صدور دوباره مجوز واردات خودرو از ایران آغاز شد که تا کنون به جایی نرسیده است.
مجید مهتدی، عضو هیات مدیره اتاق بازرگانی مشترک ایران و سوریه به “۹۰ اقتصادی” گفته: “این که در رسانهها عنوان شده واردات خودروی ایرانی به کشور ممنوع شده، درست نیست، زیرا واردات خودرو مدتهاست که برای این کشور ممنوع است.”
او گفته: “واردات برخی قطعات مانند لنت ترمز و یا روغن موتور که در سوریه امکان تولید آنها وجود ندارد، همچنان ادامه دارد و ایران هم از مهمترین صادرکنندگان این کالاها به سوریه است.”
خط تولید خودروی سمند شرکت ایران خودرو در سوریه در سال ۱۳۸۵ او در زمان ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد افتتاح شد؛ این خودرو در سوریه به نام “شام” شناخته میشود.
اما با تشدید تحریمها علیه ایران و بروز جنگ داخلی در سوریه این پروژه دچاز اختلال شد.
طی سالهای اخیر بارها خبر بازگشت رونق به خط تولید شرکت خودروسازی ایرانی-سوری “سیامکو”در رسانههای ایران منتشر شده است.
کیفیت پائین خودورهای ساخت ایران، عملا صادرات این محصولات را به کشورهایی خاص محدود کرده که با تشدید تحریمها این بازارها محدودتر هم شدهاند؛ بازار خودرو در ایران انحصاری است و با خروج خودروسازان خارجی از ایران پس از خروج آمریکا از برجام وضعیت وخیمتر شد.
اتفاقات اخیر در حالیست که بازار آزاد خودرو در ایران طی روزهای اخیر شاهد افزایش قیمت بوده است که علت آن قیمتگذاری دستوری خودرو توسط دولت ایران بوده است.
در پی خواسته وزارت صمت (صنعت، معدن و تجارت) ایران، اخیرا دو خودروساز بزرگ سایپا و ایران خودرو افزایش قیمتها را منتفی کردند و قیمت محصولات خود را به قبل از طرح افزایش قیمتها بازگرداند.
ایران خودرو و سایپا پیشتر تصمیم گرفته بودند قیمت محصولات خود را ۱۵ تا ۲۰ درصد افزایش دهند.
بازار خودرو در ایران طی سالهای اخیر جهش شدید قیمتی را تجربه کرده است که به غیر از تورم عمومی عوامل مختلفی در آن دخیل بوده است؛ در این بازار هم مشتری و هم تولید کننده گله مندند.
افزایش قیمت ارز، مشکلات مرتبط با تحریم از جمله بالا رفتن قیمت مواد اولیه و سخت شدن مبادلات بانکی با خارج طی سالهای اخیر از عواملی بودهاند که قیمت تمام شده خودرو را بالا برده و این گرانی به مصرفکننده منتقل شده است.
به اینها باید مشکل تامین ارز خودروسازان در سامانه نیما را هم اضافه کرد آن هم در شرایطی که درآمدهای ارزی دولت ایران به دلیل تحریمها کاهش یافته است.
خودروسازان ایرانی هم اکنون با زیان انباشتهای روبرو هستند؛ که بیش از ۸۰ هزار میلیارد تومان برآورد شده است.
از: بی بی سی