محمود الشمری
چهره «قاسم سلیمانی» و «ابومهدی المهندس» در فیلم مستندی که توسط شبکه لبنانی «المیادین» منتشر شده، واکنشهای زیادی در میان عراقیها داشته است. این فیلم، قاسم سلیمانی را در نشست امنیتی نظارت بر تظاهرات مردم عراق نشان میدهد.
تظاهرات عراقیها در اکتبر ۲۰۱۹ در اعتراض به فساد، بیکاری و ناکارآمدی دولت از سوی نیروهای حکومتی سرکوب شد.
***
چهره «قاسم سلیمانی» و «ابومهدی المهندس» در فیلم مستندی که توسط شبکه لبنانی «المیادین» (مورد حمایت مالی ایران) در تاریخ ششم ژانویه ۲۰۲۲، مصادف با ۱۶ دی ۱۴۰۰ پخش شد، دیده میشود.
براساس این فیلم ۲۱ دقیقهای که تحت عنوان «مستندات ۷۲» منتشر شده است، آنها همراه با چند فرمانده دیگر در نشست امنیتی اتاق نظارت بر روند تظاهرات عراق حضور دارند.
در این ویدیو، تصاویر محل برگزاری تظاهرات مانند «رستوران ترکی» یا به قول معترضان عراقی، «کوه اُحُد» در مرکز بغداد هم مشاهده میشود.
ساختمان این رستوران بلندترین مکانی بود که تظاهرکنندگان در آن روزها (اکتبر ۲۰۱۹) توانستند وارد آنجا شده و بر آن مسلط شوند.
در این فیلم، تصاویری از تظاهرات در نزدیکی سه پل «الجمهوریه»، «السنک» و «الأحرار» ثبت شدهاند.
مشاهده چهره قاسم سلیمانی، فرمانده کشته شده نیروی «قدس» سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران و ابومهدی المهندس، نایبرییس گروه «حشدالشعبی» و چندین فرمانده عراقی وابسته به ایران در این فیلم مستند موجب جنجال زیادی در محافل سیاسی عراق شده و پرسشهایی پیرامون نقش این فرماندهان در نظارت بر محلهای مختلف تظاهرات مردم بغداد برانگیخته است.
قاسم سلیمانی، فرمانده وقت نیروی قدس و ابومهدی المهندس، نایبرییس گروه حشدالشعبی همراه با چند نفر دیگر در تاریخ سوم ژانویه ۲۰۲۰، مصادف با ۱۳ دی ۱۳۹۸، به دستور مستقیم «دونالد ترامپ»، رییسجمهوری سابق امریکا در بغداد هدف قرار گرفتند و کشته شدند.
آیا چهرههای موجود در این فیلم واقعی هستند؟
سایت «فنآوری برای صلح» که اعتبار و صحت و سقم اخبار و اطلاعات مربوط به عراق را بررسی میکند و عراقیها برای اطمینان از درستی تصاویری که برای نخستین بار منتشر میشوند، به آن مراجعه میکنند، اعلام کرده است چهرههای موجود در این فیلم مستند که در تاریخ ششم ژانویه سال جاری میلادی توسط شبکه المیادین پخش شدهاند، واقعی هستند.
سایت «ایرانوایر» نیز از طریق بازبینی این فیلم مستند در «یوتیوب»، نسبت به واقعی بودن چهره این افراد مطمئن شده است.
تصاویر موجود در این مستند، مربوط به تظاهرات مردم عراق در بغداد، چند استان در منطقه فرات میانه و همچنین مناطق جنوبی این کشور است که اکثرا شیعه هستند. این اعتراضات یک سال ادامه یافتند و طی این مدت، ۷۰۰ نفر کشته و ۲۰ هزار تن نیز زخمی شدند.
شهروندان در این تظاهرات خواهان نابودی فساد گسترده در عراق و پایان دادن به نفوذ و دخالت ایران در کشورشان بودند که در پی آن، دولت «عادل عبدالمهدی» نیز منحل شد.
فعالان مدنی عراقی و بازماندگان قربانیان، گروههای مسلح وابسته به ایران را به مشارکت در سرکوب، تیراندازی و کشتار تظاهرکنندگان متهم کردهاند.
واکنش عراقیها به حضور قاسم سلیمانی در سرکوب معترضان چیست؟
شماری از کاربران عراقی ضمن اشاره مجدد به تظاهرات «قیام اکتبر ۲۰۱۹» و حوادث مربوط به آن مانند سرکوب و ترور معترضان و فعالان مدنی، نسبت به انتشار این فیلم مستند در شبکه المیادین واکنش نشان دادهاند.
صفحه فیسبوک «رستوران ترکی» نیز با انتشار چهرههای موجود در این فیلم اعلام کرده است: «شبکه ایرانی المیادین تصاویری از نشست حشدالشعبی با شرکت افرادی مانند ابومهدی، قاسم سلیمانی، ابوفدک و ابوتراب در حالی که تظاهرات را تحت نظر دارند، پخش میکند. نشستهایی که باعث شدند ما روزانه جوانانمان را از دست بدهیم.»
یکی دیگر از تظاهرکنندگان به نام «حسین الإماره» نیز درباره این تصاویر نوشته است: «عکس جدیدی از قاسم سلیمانی، فرمانده سرشناس ایرانی همراه با فرماندهان حشدالشعبی در نشست اتاق عملیات نظارت بر تظاهرات عراق منتشر شد. این اتاق مجهز به دوربینهای نظارت بر ساختمان رستوران ترکی، خیابانهای الرشید و السنک و نقشه کاملی از موقعیت رستوران مذکور از سمت پل الجمهوریه نیز هست.»
«علاء الحسین»، دیگر شهروند عراقی هم در توییترش تصاویر موجود در این مستند را مربوط به اتاق عملیات حشدالشعبی برای نظارت بر تظاهرات و معترضان دانسته و نوشته است: «شبکه منتشرکننده این فیلم نیز وابسته به سپاه پاسداران است و سلیمانی و ابومهدی المهندس عامل کشتار عراقیها هستند.»
علیرغم وجود تصاویر شماری از فرماندهان مانند ابومهدی المهندس، ابوفدک که در آن زمان رییس ستاد حشدالشعبی بود و بعد جانشین او شد و «ابوتراب التمیمی»، فرمانده تیپ پنجم آن در این فیلم مستند، تاکنون مسوولان ایرانی و همچنین شبکه المیادین و مقامات رسمی عراق هیچکدام توضیحی درباره پخش آن ندادهاند.
این در حالی است که «فالح الفیاض»، رییس سازمان حشدالشعبی عراق در تاریخ پنج دسامبر ۲۰۲۰، مصادف با ۱۵ آذر ۱۳۹۹ گفته بود: «حشدالشعبی ابزار مسوولان برای سرکوب و زدن ملت نخواهد بود. برخی قصد دارند نشان دهند که حشدالشعبی مخالف تظاهرات است.»
از: ایران وایر