یک روز پس از تهدید رئیسجمهوری اسلامی ایران به «حمله به مرکز» اسرائیل، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت امنیت اسرائیل برای این کشور «مقدس است» و آمریکا به همراه اسرائیل و سایر شرکای منطقهای خود « از هر ابزار مناسبی برای مقابله با نقش مخرب سپاه در منطقه استفاده» میکند.
ند پرایس همچنین اتهام حکومت ایران مبنی بر نقش آمریکا در توقف مذاکرات احیای برجام را رد کرد و گفت اگر ایران میخواه از مذاکرات هستهای برای حل «موضوعهای مورد اختلاف خارج از برجام» استفاده کند، باید به نگرانیهای خارج از برجام آمریکا نیز توجه کند.
در هفتههای گذشته از خارج کردن سپاه از فهرست تروریستی آمریکا به عنوان مهمترین مانع مذاکرات نام برده شده است.
مقامهای جمهوری اسلامی ایران خروج سپاه از فهرست تروریستی را به عنوان درخواست دقایق آخر در جریان مذاکرات مطرح کردهاند.
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، روز هشتم فروردین گفت این موضوع «ربطی به برجام» ندارد و ایران را متهم کرد که با درخواست «تضمینهایی در مورد سپاه پاسداران»، مذاکرات احیای برجام را با مشکل مواجه کرده است.
احتمال خارج کردن سپاه پاسداران از این فهرست با واکنش منفی از سوی متحدان آمریکا به ویژه اسرائیل، سیاستمداران جمهوریخواه در آمریکا و همچنین مخالفان حکومت ایران همراه بوده است.
منتقدان میگویند ««سپاه ابزار تروریسم در خارج از کشور و سرکوب مردم در خیابانهای ایران است، از دیکتاتوری مذهبی در ایران محافظت میکند و همچنان مانع بهبود وضعیت حقوق بشر در ایران است» و نباید از چنین فهرستی خارج شود.
با وجود این مخالفتها، بر اساس گزارشهای رسانهای، مقامهای دولت آمریکا گفتهاند که اگر حکومت ایران برای کاهش تنشهای منطقهای تضمین علنی دهد و از سوی دیگر پیگیری عملیاتی پرونده کشته شدن قاسم سلیمانی را متوقف کند، با چنین درخواستی موافقت میکنند.
این درخواست اما در اظهارنظرهای عمومی مقامهای حکومت ایران با واکنش منفی مواجه شده است. روز گذشته نیز سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، گفت پیگیری پرونده کشته شدن قاسم سلیمانی «اصل اصلی در سیاست خارجی ایران» است.
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، همچنین گفته است ترجیح آمریکا موفقیت در مذاکرات و احیای برجام است ولی «ایالات متحده خود را برای هر دو سناریوی موفقیت مذاکرات و شکست آن آماده کرده است».
مذاکرات احیای برجام که با حضور ایران، کشورهای عضو برجام و مشارکت غیرمستقیم آمریکا بیش از یک سال در وین در جریان بود، از اواسط اسفندماه سال گذشته متوقف شده است و طرفین درگیر مذاکرات هنوز چشمانداز دقیقی درباره زمان نهایی برای تصمیمگیری درباره شکست یا موفقیت مذاکرات ارائه ندادهاند.
از: رادیو فردا