روزنامه نشاط با مداخلات قضایی که امکان انتشار آن را عملا سلب کرد، به رغم مجوز انتشار از فعالیت دست کشید. تحریریه این روزنامه از شهریور مشغول به کار بود.
نشاط قرار بود از آبان منتشر شود که تحقق نیافت.
روزنامه “نشاط” که از شهریورماه امسال برای انتشار مجدد آماده شده بود عصر دوشنبه (۲ دسامبر/ ۱۱ آذر) تحریریهی خود را تعطیل کرد. گفته شده بود نشاط قرار است از آبان ماه منتشر شود که این اتفاق هیچ وقت نیافتاد.
بر اساس گزارش خبرگزاری دانشجویان (ایسنا) این روزنامه حتی برای انتشار دوبارهاش مرامنامهای هم تعیین کرد که در آن بر پرداختن به موضوعات اجتماعی تأکید ویژهای شده بود. لطیف صفری، مدیرمسئول نشاط، و ماشاالله شمسالواعظین، سردبیر آن است.
در آبان ماه امسال تاریخ انتشار نشاط به وقتی دیگر موکول شد تا نهایتا مشخص شد به رغم آنکه مدیرکل مطبوعات داخلی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انتشار نشاط را بدون مانع دانسته بود مراجع قضایی اجازهی انتشار این روزنامه را صادر نکردند.
اعضای تحریریهی نشاط که بدون انتشار هیچ شمارهای تعطیل شد در این ماهها سر کار حاضر شده و به کار مشغول بودند تا زمانی که روزنامه انتشار یابد.
نشاط انتشار خود را در سال ۱۳۷۷ آغاز کرد اما یک سال بعد در سال ۱۳۷۸با شکایت مدعیالعموم، نیروی انتظامی، و سه نفر از نمایندگان وقت مجلس به اتهام آنچه توهین به مقدسات، تحریک مردم، و دانشجویان به اغتشاش و اهانت به نمایندگان مجلس خواند شد، توقیف شد. در سال ۱۳۸۹ هیات منصفه مطبوعات نهایتا انتشار نشاط را بلامانع خواند که این موضوع عملا تحقق پیدا نکرد.
تعلیق تنها پس از انتشار منشور حقوق شهروندی
ماشاءالله شمسالواعظین، سردبیر نشاط، در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه مسئولان روزنامهی نشاط گمان میکردند که پروندهی این روزنامه از نظر حقوقی تمام مراحل اداری خود را در دیوان عالی کشور گذرانده است و منعی برای انتشار روزنامه بهلحاظ قانونی وجود ندارد گفت: «با اعلام رسمی شروع فعالیت بهمنظور انتشار روزنامهی نشاط، دادیار دادسرای رسانه طی نامهای به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به دادنامهای استناد کرد که قبلا بهدلیل ورود ریاست محترم قوهی قضاییه در شکل اعمال مادهی ۱۸ صادر شده بود و انتشار روزنامهی نشاط را همچنان با مشکل حقوقی مواجه میکرد.»
سردبیر روزنامهی نشاط با بیان اینکه “باخبر شدیم که روزنامهی نشاط تا روشن شدن تکلیف پروندهی قضاییاش غیرقابل انتشار است،” ادامه داد: «گردانندگان این روزنامه که هر لحظه برای انتشار دکهای آن آماده بودند با جمعبندی وضعیت بهوجود آمده و بررسی هزینههای سرسامآور به کار رفته، به این نتیجه رسیدند که فعالیت خود را بهطور موقت به حالت تعلیق درآورند.»
شمسالواعظین اظهار تاسف کرد که موضوع انتشار روزنامه فقط دو روز پس از انتشار “منشور حقوق شهروندی” توسط رییسجمهوری “که در آن بر ضرورت آزادی بیان و مطبوعات تأکید شده است در ابهام عمیقی فرو رفت.”
ماده ۱۸، سرنوشت هممیهن و نشاط
روزنامه هممیهن نیز که در سال ۱۳۸۶ توقیف شد قرار بود از آبان ماه امسال منتشر شود که چنین امری تحقق نیافته است، امری که به “اختلافات حقوقی” نسبت داده میشود. به گفته محمد قوچانی، سردبیر هممیهن، معاون قضایی رییس قوه قضاییه به حکم قرار منع تعقیب روزنامه هممیهن اعتراض و “اعمال ماده ۱۸ ” کرده است.
این در حالی بود که بر اساس اعلام معاونت مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، روزنامه هم میهن از اتهامهای وارده در سال ۸۶ تبرئه شده و انتشار مجدد آن بلاملانع است بنابر این قرار بود این روزنامه آبان ماه امسال منتشر شود.
روزنامه هممیهن نیز به رغم انتشار چند شماره پیش شماره در دور جدید انتشار سرانجام با صدور بیانیهای در روز ۲۲ آبان امسال اعلام کرد که با توجه به مشکلات حقوقی پیش آمده انتشارش متوقف میشود.
غلامحسین کرباسچی مدیر مسئول روزنامه هم میهن نیز ۲۴ آبان ماه در گفتوگو با خبرنگار ایرنا علت عدم انتشار را اختلاف بین مسئولان قوه قضاییه نامید.
وی ادامه داد: برخی مسوولان قوه قضاییه نسبت به این روزنامه منع تعقیب اعلام کرده بودند اما برخی دیگر بعد از گذشت شش سال تازه یادشان افتاده به منع تعقیب اعتراض کنند.
برخی حقوقدانان میگویند زمان قانونی برای اعمال ماده ۱۸، یک ماه پس از ابلاغ حکم است.
از: دویچه وله