دولت ابراهیم رئیسی با همه خدم و حشم مطلق حاکمیتی و بیا و بروها و وعده و وعیدهای ریز و درشت مدیریتی، زیر بار اداره کشور کمر خم کرده و نهتنها توان بهبود بسیاری از شاخصهای فلاکتبار را ندارد، بلکه در همین یکسال اخیر ضرایب آنها را هم افزایش داده است.
از ضریب شاخص فلاکت گرفته تا تورم و نقدینگی و فقر و گرانی، همگی در این دولت پرمدعای انقلابی و حامی طبقه فرودست چنان افزایش یافته که به جمعیت طبقه فرودست اقتصادی در همین یک سال اخیر هم افزوده شده است.
اینها تنها بخشی از واقعیتهای تلخ جامعه ایران است و مقامهای حاکمیتی و دولتی تلاش میکنند آن را پنهان کرده یا کماهمیت جلوه دهند که در آینده همه آنها را رفع و رجوع خواهند کرد.
فصلنامه «مطالعات راهبردی» وابسته به وزارت علوم با انتشار تحقیقی با عنوان، تلاش کرده نشان دهد که چرا در ایران مردم شاد نیستند. فصلنامه «راهبرد توسعه» به «مطالعه تاثیر سیاست پولی بر سرمایه اجتماعی و شادی در ایران» پرداخته و نتایج یک تحقیق در دو فصلنامه «جامعهشناسی اقتصادی و توسعه» نشان میدهد آندسته از استانهایی که در ایران از وضعیت اقتصادی خوبی برخوردارند، ساکنانی شادمانتر دارند.
***
رمضان شریف، سخنگوی سپاه پاسداران در تازهترین این تقلیلسازیها و در حمایت تلویحی از دولت رئیسی گفته که «مگر کشور با چه مشکلی روبرو است که آن را بحرانی ترسیم میکنند، در حالی که ۸۰ میلیون جمعیت در آرامش مثال زدنی زندگی میکنند که شاخص های رشد و توسعه آنها قابل مقایسه با پیش از پیروزی انقلاب نیست.»
احمد وحیدی دیگر همکار شریف که در دولت رئیسی وزیر کشور است، با رد واقعیت افسردگی جامعه ایران، ادعا کرد که این مساله «حرف غلط و بی ربطی» است و القاء دشمنان است.
محسن منصوری، استاندار تهران از دیگر مقامهایی است که به تازگی گفته است که «برخی کافهها و رستورانها که با اهدافی خاص در اطراف دانشگاهها شکل گرفتهاند و ارتباط آنها با ساختارهای بیگانه رصد شده، به زودی ساماندهی میشوند.»
از کافهها در ایران میتوان به عنوان یکی از مصادیق تغییر سبک زندگی و معیاری برای تعیین میزان اوقات فراغت جامعه نام برد که در تعیین میزان شادی و احساس رضایت افراد از زندگی هم نقش بازی میکنند که این شاخص به هیچ عنوان نزد مقامهای جمهوری اسلامی شاخصی مورد قبول نیست.
این قبیل ادعاها و خلافگوییها و تعبیر انحرافی از واقعیتهای تلخ ناشی از ناکارآمدی روحانیون حاکم بر ایران، بیش از ۴۰ سال است که تکرار میشود، اما نتیجهاش چیزی جز تعمیق بدبدختیها و مشکلات مردم نیست.
فارغ از اینکه منافع مقامهای جمهوری اسلامی در نفی و انکار این واقعیات است، اما نتایج دهها پیمایش و تحقیق و نظرسنجی بسیاری از سازمانها و نهادهای پژوهشی و علمی و دانشگاهی در داخل ایران تائید میکند که مردم ایران به خاطر خیل عظیم مشکلاتی که با آن دست و پنجه نرم میکنند، مردمانی نهتنها مردمانی شاد نیستند، بلکه از عصبانیترین مردمان جهان به شمار میروند.
فصلنامه «مطالعات راهبردی» وابسته به وزارت علوم در یکی از تازهترین شمارههای خود با انتشار تحقیقی با عنوان «درآمدی نظری بر سیاستگذاری امنیتی مبتنی بر شادکامی مردم» با وجود بسیاری از محدودیتها و معذوریتهای سازمانی، تلاش کرده نشان دهد که چرا در ایران مردم شاد نیستند.
این تحقیق با انتقاد از سیاستهای امنیتی جاری در جمهوری اسلامی و تاثیر بسیار منفی چنین رویکردی بر میزان «شادکامی» مردم ایران، نوشته است، در شرایط قابل تطبیق تنظیم حکمرانی و سیاستگذاری امروز که حاصل شرایط متحول و پویای بینالمللی است، سیاست امنیتی بیشتر از هر زمان دیگری بر «نیاز» و «خواسته» مردم متکی شده است، مردمی که خواهان بازاندیشی سیاستگذاری سیاست امنیتی برای شادکامی و کرامتشان هستند، این مساله را به اشکال مختلف در مطالبات جدید خود به شکل برجستهای مطرح میکنند.
خواستهای که البته بارها از سوی مقامهای جمهوری اسلامی با داغ و درفش و سرکوب و زندان همراه شده و روز به روز بر شدت آن نیز افزوده میشود.
ربط شادی با ثروت در ایران
در کنار این سرکوبها، اما انتشار نتایج تحقیقات از واقعیتهای جامعه ایران همچنان ادامه دارد که یکی از تازهترین آنها هم مربوط با تحقیق فصلنامه «راهبرد توسعه» با عنوان «مطالعه تاثیر سیاست پولی بر سرمایه اجتماعی و شادی در ایران» است.
این تحقیق تلاش کرده که ارتباط بین سیاست پولی، سرمایه اجتماعی و شادی مردم ایران را تبیین و تفسیر کند و وضعیت شاخصهای مرتبط با آنها را توضیح دهد.
این تحقیق نوشته که شادی در کشور ایران از جمله موارد فراموش شده است و از این نکته که وجود شادی و به عبارتی افزایش این شاخص، در ایران باعث بهبود بسیاری از عوامل من جمله، وضعیت اقتصادی کشور میشود، غفلت شده است.
این تحقیق نشان داده است از آنجا که نسبت هزینه تفریحات و سرگرمی به کل هزینههای غیر خوراکی در ایران بسیار پایین است، شاخص شادی در جامعه ایران چندان مطلوب نیست.
حجم نقدینگی و رشد تورم در نتیجه اتخاذ سیاستهای پولی نامناسب از دیگر عواملی است که در این تحقیق به نقش آنها در میزان شادی در جامعه پرداخته شده است.
این تحقیق تلاش کرده که ثابت کند سیاست پولی و سرمایه اجتماعی تأثیر مثبت بر مؤلفههای اقتصاد شادی دارد همچنین ارکان تشکیل دهنده این متغیرها در ایران ارتباط معناداری باهم دارند به صورتی که در بلندمدت بر همدیگر تأثیرگذار هستند.
مولفهها و شاخصهایی که به اعتراف بسیاری از آمارهای رسمی وضعیت مطلوبی در ایران ندارند و اوضاع وخیم آنها، خلق و خوی مردم ایران را تلخ و نژند کرده است.
کدام استانها شادترند؟
نتایج یک تحقیق که در دو فصلنامه «جامعهشناسی اقتصادی و توسعه» منتشر شده هم نشان میدهد آندسته از استانهایی که در ایران از وضعیت اقتصادی خوبی برخوردارند، ساکنانی شادمانتر دارند.
این تحقیق میگوید که استانهای مرکزی ایران به دلیل برخورداری از امکانات رفاهی از میزان شادی بالاتری نسبت به استانهای مرزنشین برخوردارند.
یافتههای این تحقیق میگوید به طور متوسط استانهای تهران، کهگیلویه و بویراحمد و اصفهان به ترتیب رتبههای اول تا سوم در شادی را به خود اختصاص دادهاند و پایینترین میزان شادی نیز به ترتیب در استانهای سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی و کرمانشاه بدست آمده است.
این نتایج نشان میدهد که استانهای ذکر شده به دلیل تفاوتهای بارز در متغیرهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی دارای شکاف و فاصله زیادی با یکدیگر هستند و همین ناکارایی و عدم برخورداری از امکانات رفاهی و معیشتی باعث شده که برخی استانهای مرزنشین دارای پایینترین میزان شادی در کشور باشند.
از: ایران وایر