کابوسی دوباره برای دومین دریاچه شور جهان
افزایش دمای هوا و نزدیک شدن فصل تابستان امسال نیز آغاز کابوسی دوباره برای دومین دریاچه شور جهان است؛ به طوری که از هماکنون مانند ۲ سال گذشته با کاهش سطح آب، افزایش میزان غلظت نمک و برخی عوامل زیست محیطی رنگ دریاچه ارومیه سرخ شده است.
آفتاب: افزایش دمای هوا و نزدیک شدن فصل تابستان امسال نیز آغاز کابوسی دوباره برای دومین دریاچه شور جهان است؛ به طوری که از هماکنون مانند ۲ سال گذشته با کاهش سطح آب، افزایش میزان غلظت نمک و برخی عوامل زیست محیطی رنگ دریاچه ارومیه سرخ شده است.
این در حالی است که طی ۲ سال گذشته، بخشهای محدودی از آب سطح دریاچه سرخ میشد که امسال با عبور از میانگذر دریاچه ارومیه میتوان مشاهده کرد که تقریبا همه سطح دریاچه ارومیه سرخ شده و این علامت هشداری نسبت به بحرانی بودن وضعیت و لزوم توجه ویژه به احیای این تالاب بینالمللی است.
دبیر شورای منطقهای حوزه آبخیز دریاچه ارومیه در گفتوگو با مهر ضمن بیان این که یک میلیون تن نمک در سال جاری از دریاچه ارومیه برداشت میشود، گفت: هماکنون ۵ میلیارد تن نمک محلول در آب دریاچه ارومیه موجود بوده که مجوز برداشت نمک در ۲۰ هکتار از این دریاچه اول تیر سال جاری برای مردم محلی جهت مصارف صنعتی یا صادراتی نیز صادر میشود.
حجت جباری با اشاره به این که کاهش ۴ تا ۵ متری آب دریاچه موجب افزایش نمکزارها در اطراف این دریاچه شده است، افزود: املاحی که هر ساله وارد دریاچه ارومیه شده و با توجه به این که خروجی مطلوبی ندارد و تبخیر، تنها خروجی این دریاچه است، موجب افزایش نمک موجود در این دریاچه شده؛ به طوری که هماکنون شوری آب دریاچه ارومیه به ۳۰۰ گرم در لیتر رسیده است.
دبیر شورای منطقهای حوزه آبخیز دریاچه ارومیه اضافه کرد: این در حالی است که در حالت عادی شوری دریاچه برای زیست آرتمیا و تشکیل لجن ۱۸۰ تا۲۲۰ گرم در لیتر بوده و افزایش شوری موجب از بین رفتن آرتمیا به عنوان تنها موجود زنده و لجن دریاچه شده است.
مدیر دفتر مطالعات پایه منابع آب منطقهای آذربایجان غربی نیز گفت: براساس آخرین آمار در پی بارشهای اخیر و افزایش میزان ورودی آب رودخانهها به دریاچه سطح آب دریاچه ارومیه نسبت به آغاز دوره سال آبی ۹۱ ـ ۹۰ یعنی تا پایان شهریور سال گذشته ۲۸ سانتیمتر افزایش یافته است.
مهرنگ دوستی رضایی افزود: تراز آبی دریاچه ارومیه در ۳۱شهریور سال گذشته ۰۱/۱۲۷۱ متر بود که این میزان در ۲۰ اردیبهشت ماه سال جاری به ۲۹/۱۲۷۱ متر افزایش یافته است.
وی ادامه داد: تا ۲۰ اردیبهشت امسال از رودخانههای بخش غربی دریاچه ارومیه نزدیک به ۵/۱ میلیارد مترمکعب آب وارد دریاچه ارومیه شده آب است که این میزان در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۳۶ درصد افزایش دارد.
بنا بر تحقیقات انجام شده از ۱۲ سال پیش تاکنون نمودار تراز آب پارک ملی دریاچه ارومیه رو به پایین است و مطالعات مدیریت زیست بوم حوضه آبریز دریاچه ارومیه که با همکاری بانک جهانی به اتمام رسیده، نشان میدهد دریاچه ارومیه به عنوان دومین دریاچه شور جهان تا کمتر از ۲۰ سال آینده با بحران شدیدی مواجه خواهد شد.
پارک ملی دریاچه ارومیه با ویژگیهای خاص خود بعد از دریاچه شور بحرالمیت در دنیا به عنوان دومین دریاچه شور و بزرگ در جهان به شمار میرود، این دریاچه به عنوان بزرگترین تالاب دائمی با دارا بودن ۱۰۲ جزیره بزرگ و کوچک در استان قابلیتهای زیادی را در دل خود جای داده است.