گلشیفته فراهانی
گلشیفته فراهانی در مصاحبهای طولانی با روزنامۀ لوموند گفته است : آنچه خیزش کنونی مردم ایران را رویدادی تاریخی و در عین حال از خیزش های گذشته متمایز ساخته این است که اینبار مردان حاضرند برای آزادی زنان جان خود را بدهند. او سپس افزوده است : در کشوری که یکی از وحشیانهترین رفتارها را با دختران در خاورمیانه دارد، چین خیزش متمایزی مرحلهای خارقالعاده در تاریخ انسانیت است.
هنرپیشه ایرانی-فرانسوی سپس افزوده است که او نمی تواند آیندۀ این خیزش تاریخی را پیشبینی کند. اما، او خوب میداند که جمهوری اسلامی با خیزش جاری یک پای خود را از دست داده و هرگز نخواهد توانست تعادل خود را بازیابد و زخم آن نیز چرکین خواهد شد. گلشیفته فراهانی سپس افزوده است : جوانان نسل کنونی کاری کردند که نسل ما جرأت انجام آن را نداشت. به گفتۀ او، زنان ایرانی از همین حالا پیروز نبرد کنونی هستند.
به گفتۀ گلشیفته فراهانی نسل جدید، با مبارزۀ خود، نشان داد که چرا نسل او، یعنی نسلی که در بحبوحۀ جنگ ایران و عراق پا به عرصۀ وجود گذاشت و با ترس و سرکوب زیست و مأنوس شد، تا چه اندازه نسلی سوخته است. نسل کنونی، به گفتۀ گلشیفته فراهانی، نه انقلاب را تجربه کرده نه جنگ را، بلکه در افسردگی زاده و اسیر یک نظام دیکتاتوری شده، هر چند این نسل به یاری شبکه های اجتماعی از اتفاقات جهان آگاه است ضمن این که بی اندازه جسور هم است.
این جوانان به گفتۀ گلشیفته فراهانی جهانشان “سحرزدوده” است و هیچ چیز نیز برای از دست دادن ندارند. آرمان آنان در یک کلمه خلاصه میشود : آزادی. و در پس این آزادی نه نظریهای نهفته هست، نه ایدئولوژیای و نه مفهوم تاریخی و فلسفی. بالعکس نسل کنونی با هر مرجع و ارجاعی مخالف است. حال میخواهد چپ باشد یا راست، پوتین باشد یا روسیه، مارکس باشد یا آمریکا. نسل کنونی، به گفتۀ گلشیفته فراهانی، همۀ این ها را به سخره می گیرد و فقط میخواهد آزاد باشد و زندگی خود را آزادانه برگزیند.
گلشیفته فراهانی در جای دیگری از سخنانش افزوده است حجاب در ایران جمهوری اسلامی حامل مجموعه ای از تبعیض های سیاسی، حقوقی، اقتصادی و اجتماعی علیه زنان است و در عین حال پوششی برای پنهان کردن سنتها، ارزش ها و رفتارهای تهوع آور مردان با زنان در همۀ عرصه ها و زمینه ها. او سپس افزوده است که نمی توان و نباید حجاب را امری پیش پاافتاده تلقی کرد. گلشیفته فراهانی از حجاب اسلامی به عنوان ستون مرکزی حکومت مذهبی در ایران یاد کرده و افزوده است : اگر حجاب فروبپاشد با آن خیمۀ رژیم اسلامی فرومیپاشد. او سپس افزوده است که رهبران رژیم اسلامی قاعدتاً میتوانند برای نجات خود و آرام کردن مردم با لغو حجاب اجباری موافقت کنند. اما، آنان این کار را نمی کنند، زیرا حجاب اجباری و سرکوب زنان هویتشان را تشکیل میدهند.
گلشیفته فراهانی با اشاره به تجربۀ زندگی خود بمثابه نوجوان و سپس زن جوان هنرمند در ایران افزوده است : “در تمام زندگیام در ایران از زن بودنم متنفر بودم. زیرا، زن در ایران مجرم است : مجرم است به خاطر پستانها و گیسوان و برآمدگی های زنانهاش. مجرم است اگر به او نگاه کنند. مجرم است اگر به او دست درازی و تعرض کنند. و این نفرت انگیز است زیرا همه با چنین حماقتی عاقبت خو میکنند.”
وی تصریح کرده است : هنگامی که خود او برای اولین بار در سن بیست و چهار سالگی بدون حجاب به مناسبت اکران فیلم “ریدلی اسکات” در نیویورک ظاهر شد، همه به او تاختند حتی اصغر فرهادی که در فیلم اش، “دربارۀ الی”، نقش بازی کرده بود. گلشیفته فراهانی افزوده است : “از آن تاریخ حتی روشنفکری مثل اصغر فرهادی دیگر حاضر نشد با او صحبت کند زیرا، او نیز فکر می کرد که من مجرمم و با برداشتن روسری ام مرتکب جنایت هولناکی شدهام.”
در ادامه گلشیفته فراهانی افزوده است که در واکنش به همین رفتارها او پذیرفت در سال ۲۰۱۵ نشریۀ فرانسوی “اگویست” تصویر برهنۀ او را منتشر کند. گلشیفته فراهانی در ادامه افزوده است : “با این کار می خواستم به این جماعت ریاکار بگویم : مشکل شما با بدن زنان چیست؟ شما جماعت دو رو که به سینۀ پوشیدۀ زنان دست درازی میکنید و به دختران باکره تجاوز چرا از بدن زن می ترسید؟ حال مرا برهنه ببینید. سال ها زندگی ام را تباه کردید. اکنون با تصویر برهنه ام ناخوشیام را به شما بازمیگردانم و اگر مترصدید در اولین فرصت به خاطر یک تار مو یا پستانی برهنه یا بوسه هایی که در فیلم هایم به مردان دادهام، مرا سنگسار کنید، این فرصت را اکنون به شما می دهم.”
گلشیفته فراهانی سپس افزوده است که واکنش عمومی پس از انتشار تصویر برهنۀ او جنون آمیز بود و او گمان نمی کند که هیچکس به اندازۀ او در تاریخ ایران دشنام شنیده باشد. وی سپس افزوده است که جانیان حتا در نامه هایی مشمئزکننده به پدرش تهدید کرده بودند که پستان های بریدۀ او را در سینیای برای وی ببرند.
از: ار اف ای