صدای آمریکا
اعتصاب سراسری کسبوکارها در ایران در حالی وارد روز سوم خود شد که جانشین فرمانده کل نیروی انتظامی ایران با حضور در جمع بازاریان تهران از ادامه این وضعیت ابراز ناخشنودی کرد.
قاسم رضایی گفت که حضور پلیس، «صرفا برای تأمین امنیت مردم و کسب و کار بازاریان» است.
جانشین فرمانده کل انتظامی ایران همچنین پا را فراتر نیز گذاشت و تلویحا تهدید به برخورد کرد. او گفت که مجموعه فراجا تکیه گاه مردم و بازاریان است و هرگز اجازه نخواهد داد که آشوبگران به اهداف خود برسند.
جانشین فرمانده کل انتظامی همچنین گفت نیروهای انتظامی به هیچ عنوان احساس «خستگی و خمودگی» ندارند و چهرههایشان در میدان «شاداب» است.
اعتصابات سراسری در ایران برای سومین روز پیاپی ادامه دارد. اعتصابات تا حدی گسترده بوده است که خشم مقامات جمهوری اسلامی را برانگیخته است.
گزارشهای منتشر شده در فضای مجازی نشان میدهد مغازههایی که در روزهای اعتصابات تعطیل کرده بودند پلمپ شدهاند.
حتی روزنامه ایران نیز از پلمپ کافه «ربلان» تجریش خبر داد و دلیل آن را «بارها همراهی با اغتشاشگران» عنوان کرد.این روزنامه اعتصاب بازار را پروژهای «شکستخورده» نامید.
روز گذشته نیز رئیس سازمان بسیج اصناف در واکنش به اعتصاب بازاریان از توصیف «پروژه شکستخورده» استفاده کرد و گفت «تعطیلی برخی از مغازهها به دستور نیروهای امنیتی از ترس آتش زدن بود.»
این در حالی است که ویدئوهای منتشر شده در شبکههای اجتماعی نشانگر شرکت گسترده بازاریان و مغازهداران در اعتصابات آبان است.
بازاریان بازار آهن تهران اعتصاب کردند، نیروهای امنیتی به اموالشان خسارت زدند pic.twitter.com/xxgdrjgEZ2
— VOA Farsi صدای آمریکا (@VOAfarsi) November 17, 2022
ویدئوهای ارسالی به صدای آمریکا نشان میدهد مأموران امنیتی به اموال بازاریان بازار آهن تهران خسارت وارد کردهاند.
اعتصابهای گسترده سه روز اخیر، پاسخ مثبت به فراخوانهایی بود که به مناسبت فرا رسیدن سالگرد کشتار معترضان در آبان سال ۱۳۹۸ پخش شدند.
همزمان با انتشار فراخوان اعتصاب سراسری، بسیاری از کسبه پیامکهایی دریافت کردند که در آن تهدید به پلمپ در صورت شرکت در اعتصابات شدهاند.
علی خامنهای، ۵ دی ۱۳۶۵:
— حافظه تاریخی (@hafezeh_tarikhi) November 17, 2022
آن روزی که کاسب از درآمد روزانهاش صرفنظر کرد، دانشجو از درس این ترمش صرفنظر کرد، کارگر از درآمد ناچیزش صرفنظر کرد، حصار ترس دریده شد، ریختند توی خیابانها، آن وقت دستگاه دید هیچ وسیلهای در مقابل اینها ندارد که اینها را سرجای خودشان بنشاند#مهسا_امینی pic.twitter.com/qWW0FfRZYb
حساب توئیتر «حافظه تاریخی» سخنان علی خامنهای در سال ۱۳۶۵ را بازنشر کرده است که میگوید: « آن روزی که کاسب از درآمد روزانهاش صرفنظر کرد، دانشجو از درس این ترمش صرفنظر کرد، کارگر از درآمد ناچیزش صرفنظر کرد، حصار ترس دریده شد، ریختند توی خیابانها، آن وقت دستگاه دید هیچ وسیلهای در مقابل اینها ندارد که اینها را سرجای خودشان بنشاند.»
دور جدید اعتراضات ایران از ۲۵ شهریور و در واکنش به کشته شدن مهسا امینی به دست گشت ارشاد آغاز شد و در تمامی استانهای کشور در جریان است.
مهسا امینی ۲۲ ساله که به همراه خانوادهاش از سقز به تهران سفر کرده بود، ۲۲ شهریور توسط گشت ارشاد بازداشت و به مرکز پلیس امنیت اخلاقی، مشهور به بازداشتگاه وزرا منتقل شد. او ساعاتی بعد با آمبولانس به بیمارستان کسری برده شد و در بخش مراقبتهای ویژه بستری شد و ۲۵ شهریور جان باخت.