آمارسازی دولت رئیسی برای نشان دادن بهبود اقتصاد کشور

اخیرا ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور و برخی دیگر از اعضای کابینه مدعی ایجاد یک میلیون شغل در کشور شدهاند. البته وزیر کار مدعی شده که “وعده دادهشده در رابطه با یک میلیون فرصت شغلی تحقق یافته و از یک میلیون فرصت شغلی در سال عبور کردیم.” وزیر کار همچنین مدعی شده که فقر مطلق در کشور نداریم!
به گزارش آفتابنیوز؛ برخی کارشناسان و فعالان اقتصادی، آمار ارائه شده از سوی رئیسی و وزیر کار را غیرواقعی دانسته و از دولت خواستار شفافسازی و ارائه اسناد و مدارک در خصوص این یک میلیون شغل شدهاند. حتی آمارهای ارائه شده از سوی مرکز آمار نیز خلاف ادعای دولت رئیسی را ثابت میکند.
در خصوص راستیآزمایی ادعای رئیسی نسبت به ایجاد یک میلیون شغل طی یک سال گذشته، به استناد گزارش نیروی کار پائیز ١۴٠١ مرکز آمار ایران، تحولات بازار کار از پائیز ١۴٠٠ تا پائیز ١۴٠١ به شرح زیر بوده است:
١- جمعیت ١۵ ساله و بیشتر به تعداد ٧٣٠ هزار و ٨٩۶ نفر افزایش یافت. یعنی به مقدار اعلام شده جمعیت در سن کار اضافه شده است.
٢- از این جمعیت در سن کار، ٣۶٩ هزار و ٨۵ نفر متقاضی کار شدند و جمعیت فعال را افزایش داده و ٣۶١ هزار و ٨١١ نفر نیز به دلایل مختلف اساسا متقاضی شغل نبوده و از بازار کار خارج شدند؛ بنابراین جمعیت غیرفعال کشور به این تعداد افزایش یافته است.
٣- طبق گزارش رسمی مرکز آمار ایران طی یکسال، پائیز ١۴٠٠ تا پائیز ١۴٠١ تعداد جمعیت شاغل کشور به میزان ۵٣۵ هزارو ٢٣٧ نفر افزایش یافته است؛ لذا نه تنها همه ٣۶٩ هزار و ٨۵ نفر از جمعیت فعال جدید که متقاضی شغل بودهاند، مشغول به کار شدند؛ بلکه ١۶۶ هزار و ١۵١ نفر از جمعیت بیکار نیز مشغول به کار شدند؛ بنابراین به این تعداد از جمعیت بیکار کشور کاسته شده است.
۴- به استناد گزارش مذکور در طی یکسال، پائیز ١۴٠٠ تا پائیز ١۴٠١ حدود ١٨٣ هزار نفر از جمعیت شاغل در بخش کشاورزی کاهش یافت، ولی در این مدت حدود ١۶۶ هزار نفر در بخش صنعت و حدود ۵۵٢ هزار نفر در بخش خدمات به تعداد شاغلین افزوده شده است.
لازم به توضیح است این افزایش اشتغال در بخش خدمات ناشی از فعال شدن مجدد کسبوکارهای تعطیل شده در دوران کرونا بوده است؛ لذا به استناد گزارش رسمی مرکز آمار ایران، طی یکسال از پائیز ١۴٠٠ تا پائیز ١۴٠١ کمتر از ۵٣۶ هزار شغل در بازار کشور اضافه شده است و این تفاوت فاحشی با ادعای یک میلیون شغل ایجاد شده دارد.
بایسته است مدیران ذیربط با پرهیز از بزرگنمایی عملکرد خود، شرایط ارایه آمارهای غیرواقعی از سوی رئیسجمهور و مخدوششدن جایگاه ریاستجمهوری را فراهم نکنند.