شوراهای صنفی دانشجویان کشور، در گزارشی از به خشونت کشیده شدن تحصن دانشجویان دانشگاه هنر در این دانشگاه خبر داده و نوشته است که دانشجویان متحصن در نخستین ساعات بامداد امروز پنجشنبه «مورد ضربوشتم شدید» رییس حراست دانشگاه قرار گرفتهاند.
شماری از دانشجویان دانشگاه هنر در اعتراض به اجباری شدن پوشیدن مقنعه در این دانشگاه، دست به تحصن زدند.
بر اساس گزارش شورای صنفی دانشجویان کشور، حوالی ساعت ۲:۳۰ بامداد امروز، دانشجویان معترض در دانشگاه هنر در پردیس باغ ملی، توسط «حمزه برزویی کوتنایی»، رییس حراست دانشگاه مورد ضربوشتم قرار گرفته و به همین سبب، «حال چند تن از دانشجویان وخیم است.»
بر اساس اطلاعات رسیده به ایرانوایر این تحصن همچنان ادامه دارد و «اجازه خروج به دانشجویان متحصن داده نشده است.
شورای صنفی دانشجویان کشور تصریح کرده است که پیشازاین نیز حراست دانشگاه، از رساندن آب و غذا به دانشجویان و استفاده از سرویسهای بهداشتی ممانعت ایجاد کرده بود.
ماموران حراست در این دانشگاه همچنین تهدید کردهاند که در صورت اصرار دانشجویان بر تحصن، به مامورین لباس شخصی اجازه ورود خواهد داد.
چرا دانشجویان دانشگاه هنر در تحصن هستند؟
بعدازظهر روز چهارشنبه ۲۴خرداد۱۴۰۲، منابع دانشجویی در دانشگاه هنر خبر دادند که حدود ۵۰ تن از دانشجویان این دانشگاه، در پردیس باغ ملی و در اعتراض به اجباری شدن پوشش، دست به تحصن زدهاند.
شوراهای صنفی دانشجویان کشور خبر داد که رییس حراست این دانشگاه، از همان نخستین لحظات شکلگیری تحصن، دانشجویان را به «بازکردن درهای دانشگاه به روی مامورین امنیتی» تهدید کرد.این منبع مستقل دانشجویی همچنین نوشته است که حراست این دانشگاه علاوهبر تهدید دانشجویان، «آب را قطع کرده و به دیگر دانشجویان اجازه رساندن آب و غذا و حتی استفاده از سرویس بهداشتی به دانشجویان متحصن» را ندادهاند.
بر اساس گزارش منتشر شده: «حضور پرتعداد نیروهای حفاظت فیزیکی در داخل دانشگاه و حضور همزمان نیروهای لباس شخصی در خارج از دانشگاه، فشار مضاعفی بر دانشجویان وارد کردهاست.»
حکومت ایران در ماههای گذشته بهشکلی مداوم و بهمنظور اعمال حجاب اجباری دهها مرکز کسبوکار، رستوران، مرکز تفریحی، باشگاه ورزشی، مجموعه گردشگری، داروخانه و حتی مطب پزشکان را بهدلیل ارائه خدمات به زنان مخالف حجاب اجباری تعطیل کردهاند.
علاوهبر آن، با زنان مخالف حجاب اجباری برخوردهای قضایی شده و شماری از آنها از خدمات اجتماعی محروم شدهاند.
با اینهمه، حاکمیت موفق نشده است مبارزه مدنی زنان مخالف حجاب اجباری را در هم شکسته و آنها را به استفاده از حجاب اجباری مجبور کند.
نهاد دانشگاه و دختران دانشجو در این دوره، بهعنوان یکی از کانونهای اعتراضات دانشگاه و همراهان بزرگ جنبش «زن، زندگی، آزادی»، انواع مختلفی از سرکوب را تجربه کردهاند.
«علی شریفی زارچی»، از اساتید دانشگاه شریف، در توییتی در خصوص تحصن دانشجویان دانشگاه هنر نوشته است: «دانشجویان دانشگاه هنر تهران در اعتراض به تصمیم جدید دانشگاه مبنیبر اجباری شدن نوع پوشش “مقنعه” برای دانشجویان دختر، از عصر امروز تاکنون در داخل دانشگاه دست به تحصن زدهاند.»
این استاد دانشگاه اضافه کرد: «مسوولیت ایجاد هر گونه تنش و فشار روانی بر دانشجویان، آن هم در فصل امتحانات، بر عهده مدیریت دانشگاه است.»
ابعاد برخوردها به دانشجویان از چنان گستردگی برخوردار است که دانشجویان بهدلیل نوع پوشش و سرباز زدن از حجاب اجباری و همچنین برای شرکت در هر نوع تجمع و کنش اعتراضی، به سرعت احضار و برایشان احکام «اخراج» و «تعلیق از تحصیل» صادر میشود.
دانشجویان دانشگاه هنر دانشگاه تهران در طول ماههای پس از کشتهشدن «مهسا[ژینا]امینی» به مغضوبان حاکمیت در ایران بدل شدند.
تنها یکماه پس از آغاز سال تحصیلی در آبان۱۴۰۱، به دستور رییس دانشگاه هنر، برای تعداد زیادی از دانشجویان رشتههای سینما و تئاتر، بهدلیل شرکت در اعتصاب و تحریم کلاسها در تمام دروس، نمره صفر وارد شد و در نتیجه این دانشجویان در آن ترم مشروط شدند.
رییس دانشگاه هنر در گفتوگویی با خبرگزاری «ایلنا» نهتنها از سرکوب دانشجویان معترض دفاع کرد، که برای اساتید این دانشگاه نیز خطونشان کشید و آنها را برخورد تنبیهی تهدید کرد.
یکی از کارکنان دانشگاه هنر به کمپین حقوقبشر ایران گفته است: «بر اساس دستور رییس دانشگاه، با تمام اساتید حقالتدریسی که از ابتدای اعتراضات در شبکههای اجتماعی از تحصن دانشجویان حمایت کردند، یا بیانیهای در همدلی با معترضین امضا کردند، قطع همکاری شد. بسیاری اعضای هیات علمی نیز پس از احضار به هیات رسیدگی به تخلفات انتظامی اعضای هیات علمی، تصمیم به سکوت گرفتند. در این میان، دکتر “بهشید حسینی” رییس دانشکده معماری دانشگاه هنر که برای حل مشکل دانشجویان به آقای “حسنایی” رییس دانشگاه مراجعه کرده، بود طی برخوردی تند و عجیب توسط رییس دانشگاه برکنار و اخراج شد.»
به گفته این منبع اگاه، وقتی دکتر بهشید حسینی در دفاع از حق دانشجویان به حسنایی رییس دانشگاه مراجعه کرد و خواستار آن شد که مشکل این دانشجویان را با تعامل دو طرف حل کنند، حسنایی در جواب او گفت: «فکر نکن الان من آرومم، من دارم یواشکی فیلم میگیرم از دانشجویان بیحجاب تا وقتی شرایط آروم بشه و دونه دونهشون برن کمیته انضباطی.»
بعد از این جدال لفظی، اداره اطلاعات، دکتر حسینی را بهصورت تلفنی و غیررسمی احضار کرد. یکی از کارکنان دانشگاه هنر که با کمپین حقوقبشر ایران گفتوگو کرده است میگوید: «این احضار با مشارکت حراست دانشگاه و اطلاعات بوده و گویا حتی سفارش شده که جلسه بازجویی بسیار خشن برگزار شود. روز ۱۶بهمن، آقای حسنایی با نامهای ناگهانی، دکتر بهشید حسینی را از ریاست دانشکده معماری و شهرسازی برکنار کرد.»
علاوهبر این، با دخالت مستقیم رییس این دانشگاه، رییس دانشکده هنرهای تجسمی و همچنین «محمد خدادادی مترجمزاده»، دانشیار گروه عکاسی این دانشگاه نیز برکنار، و با شخصی که به لحاظ فکری همسو با سیاستهای نظام حاکم است جایگزین شدند.
یکی از اساتید سابق حقالتدریس دانشگاه هنر میگوید: «حدود یکماه و نیم از ترم گذشته بود که از اساتید خواستند هرچه سریعتر لیست حضوروغیاب را به گروههای آموزشی تحویل دهند. این درخواست بسیار عجیب و تعدی به حریم اساتید بود. من باوجود همدلی با اعتصاب دانشجویان، کلاسها را تشکیل میدادم و درس خاصی نمیدادم؛ بدون درنظر گرفتن حضور دانشجویان برای کسی ثبت غیبت نکردم و همان لیست را تحویل دادم. چند روز قبل (اردیبهشت ۱۴۰۲) شفاها مطلع شدم که اسم من و تعداد دیگری بهعنوان رد صلاحیت عمومی به دانشکده اعلام شده و مراجعه مجدد به حراست و انجام مصاحبه بهعنوان شرط بررسی مجدد صلاحیت ذکر شده. میدانم که قرار است دوباره بحث کنترل حجاب و سرکوب دانشجو مطرح شود و به همین دلیل، قید تدریس در دانشگاه را زدهام.»
شورای صنفی دانشجویان کشور در تاریخ ۸خرداد۱۴۰۲ اعلام کرد «حراست دانشگاه هنر در روندی خلاف قانون، ۴۰ تن از دانشجویان دختر را ممنوعالورود به دانشگاه کرده است. این دانشجویان ممنوعالورود شده، از دانشکدههای مختلف هستند.»
منابع مطلع، مسوولیت سرکوب گسترده دانشجویان در دانشگاه هنر را از مدتها قبل به عهده ریاست حراست این دانشگاه، «حمزه برزویی» میدانند. یک فرد آگاه میگوید: «وزن برزویی در سرکوب حتی از رییس دانشگاه هم بیشتر است و حسنایی عملا آلت دست حراست شده است.»
تحصن دانشجویان دانشگاه هنر در حالی به خشونت و ضربوشتم کشیده شده که همزمان، بازداشت شماری از آنها نیز رسانهای شده است.
شورای صنفی دانشجویا کشور نوشته است که «مهشید اسحاقی»، دانشآموخته کارشناسی ارشد فلسفه هنر دانشگاه هنر تهران که بهتازگی از پایان نامه خود دفاع کرده است، از ۹خرداد۱۴۰۲ توسط نیروهای امنیتی در شهرکرد بازداشت و به بند ۲۰۹ زندان اوین منتقل شده است.
کمیته پیگیری وضعیت بازداشتشدگان اعتراضات اخیر، پیشتر با اشاره به اینکه دانشجویان در سراسر ایران از ابتدای «اعتراضات سراسری پس از کشتهشدن مهسا امینی حین بازداشت توسط گشت ارشاد» در صف نخست اعتراضات قرار داشتهاند، گزارش داده بود که «بیش از ۷۲۰ دانشجو از ۱۰۰ دانشگاه کشور» بازداشت شدهاند.
طبق آمار و اسنادی که کمیته پیگیری وضعیت بازداشتشدگان جمعآوری کرده است، بسیاری از ۷۲۰ دانشجو بازداشت شده، «با احکامی چون زندان و محرومیت از تحصیل، تبعید و جریمه نقدی» مواجه شدهاند.
از: ایران وایر