یک اثر نقاشی از هنرمندان زیمبابوهای به مناسبت مبارزه برای برابری حقوق زن و مرد
در رتبهبندی جهانی برابری زن و مرد در سال ۲۰۲۲، ایران از میان ۱۴۶ کشور در رده ۱۴۳ قرار گرفته است و سه رتبه با افغانستان فاصله دارد. در این جدول ایسلند در جایگاه اول و آلمان در جایگاه ششم قرار دارد.
تازهترین گزارش “مجمع جهانی اقتصاد” از شاخص شکاف جنسیتی در سراسر دنیا نشان میدهد که ایران در قعر جدول رتبهبندی برابری جنسیتی سال ۲۰۲۲ قرار دارد. از میان ۱۴۶ کشور، ایران در رتبه ۱۴۳ و افغانستان در رتبه ۱۴۶ جای گرفتهاند.
بر اساس این جدول ایسلند حائز رتبه نخست شده و آلمان در جایگاه ششم است.
این رتبهبندی ایران با لحاظ کردن ایران در بخش آسیا، عنوان میکند که جنوب آسیا به یک برابری جنسیتی ۶۳.۴درصدی دست یافته است که در میان هشت منطقه جهانی در رده هفتم قرار دارد.
از زمان آغاز این پویش در سال ۲۰۰۶، منطقه آسیا در حوزه برابری جنسیتی و شاخصهای مربوط به شکاف جنسیتی ۱.۱درصد بهبود را نشان میدهد که میتوان آن را تا حدی به افزایش امتیازات کشورهای پرجمعیتی مانند هند، پاکستان و بنگلادش نسبت داد.
در گزارش مجمع جهانی اقتصاد آمده است، در حالی که بنگلادش، بوتان و سریلانکا از رشدی نسبی برخوردار بودهاند، پاکستان، ایران و افغانستان در انتهای جدول رده بندی منطقهای و جهانی قرار گرفتهاند.
این بررسی میگوید، با سرعت فعلی پیشرفت، برابری کامل در این منطقه ۱۴۹ سال دیگر حاصل خواهد شد.
در میان کشورهایی که دسترسی نسبتاً موزونی برای بهبود شکاف جنسیتی و مشارکت اقتصادی و فرصتها گزارش میدهند، ایران با ۳۴.۴درصد و الجزایر با ۳۱.۷درصد در قعر جدول قرار دارند. این شاخص برای کشورهایی چون لیبریا ۸۹درصد، جامائیکا ۸۹درصد، مولداوی ۸۶درصد، لائوس ۸۵درصد، پاکستان ۳۶درصد و هند ۳۶درصد است.
بر اساس این گزارش، اگرچه شکافهای درآمدی شدید همچنان مانع برابری جنسیتی اقتصادی میشود و تقریباً نیمی (۴۸.۱درصد) از شکافهای درآمد شغلی هنوز ترمیم نشدهاند، اما نتایج نشان میدهند که بسیاری از کشورها از سال گذشته بهبودهایی را تجربه کردهاند. ۹۶ کشور از ۱۴۵ کشوری که در سالهای ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ مورد بررسی قرار گرفتهاند، در پر کردن شکافهای درآمدی میان زنان و مردان پیشرفتهایی داشتهاند.
در رتبهبندی غلبه بر شکاف درآمدی و برابری دستمزد زن و مرد، ایران با ۱۷.۱درصد در قعر این جدول قرار گرفته است. وضعیت بسیاری از کشورهای رو به رشد جهان، از جمله زیمبابوه با ۹۷درصد، تانزانیا ۹۰درصد، بوروندی ۸۸درصد، الجزایر ۱۹درصد و مصر با نزدیک ۲۰درصد بهتر از ایران است.
۱۳۱ سال تا برابری جهانی
مجمع جهانی اقتصاد از سال ۲۰۰۶ شاخص شکاف جنسیتی را منتشر میکند. بر اساس ارزیابی این نهاد که شامل پژوهشگران و دیگر نهادهای علمی است، با توجه به روند کنونی توسعه جهانی، ۱۳۱ سال طول خواهد کشید تا زنان و مردان از فرصتهای برابری کامل برخوردار شوند.
از: دویچه وله