گورخوابی – اقتصاد آنلاین
مرکز پژوهشهای مجلس در گزارشی به سیاستهای دولت و شهرداری در حوزه مسکن پرداخته و نوشته است که بیخانمانی پدیدهای است که در کشور اشکال متنوع به خود گرفته است.
این مرکز پشتبامخوابی، موتورخانهخوابی، ماشینخوابی، گورخوابی، اتوبوسخوابی، خانهبهدوشی، شغلگزینی سرپناهجویانه و همخانگی دو یا چند خانواده در یک واحد مسکونی را از جمله مصادیق آشکار آن اعلام کرده است.
بازوی پژوهشی مجلس شورای اسلامی تاکید کرده است که این موارد نشانگر شکستهای فاحش نظام مسکن کشور در تامین مسکن برای گروههای مختلف درآمدی بهویژه کمدرآمدها و آسیبپذیرهاست.
تحقیق جدید این مرکز نشان میدهد که سیاستهای نادرست دولت و شهرداری برای تامین خانه به جای آنکه باعث ارتقای مستاجرها از «نردبان مسکونی» شود، باعث سقوط آنها شده است.
روزنامه «دنیایاقتصاد» نیز گزارش داده است که بر مبنای آمارهای موجود، اگرچه در فاصله سالهای ۹۰ تا ۹۵، معادل ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار واحد مسکونی به موجودی مسکونی کل کشور اضافه شده است اما به جای اینکه به همین میزان از تعداد خانوارهای مستاجر کاسته شود در همین بازه زمانی، ۲ میلیون و۵۰۰ هزار خانوار مستاجر به جمعیت مستاجرهای کشور اضافه شده است.
بنابر ادعای این روزنامه این آمار نشان میدهد سیاستهای تامین مسکن ملی در ایران به جای آنکه منجر به کاهش تعداد مستاجرها شود، عملا به «مالکتر شدن مالکها» کمک کرده است.
مرکز پژوهشها اعلام کرده است در لایحه برنامه هفتم توسعه معضل بیخانمانی کاملا مغفول مانده است. بنا بر همین گزارش در پیش نویس برنامه هفتم توسعه «نه حمایت از خانوارهای در معرض بیخانمانی محل سیاستگذاری قرار گرفته است و نه در اولویت بودن تامین مسکن پایدار برای افراد بیخانمان.»
انتشار این گزارش در حالی است که ابراهیم رئیسی بارها مدعی ساخت یک میلیون مسکن در سال شده است و در همین رابطه محمد وحیدی، نماینده بجنورد در مجلس شورای اسلامی اردیبهشت ماه سال جاری در مصاحبه با وبسایت «اقتصاد۲۴» گفت: «توضیحات وزیر راه و معاونین او در جلسه با نمایندگان، نشان میداد که تلاشها برای روغنکاری طرح ساخت چهار میلیون مسکن در دولت سیزدهم ادامه دارد، ولی نقطه امیدوارکنندهای در صحبتها ندیدم و به نظر میرسید آقای وزیر، خیلی با امید نسبت به این موضوع صحبت نمیکرد.»
شرایط در بازار مسکن و اجاره بها اما کمتر مورد توجه رسانههای حامی جمهوری اسلامی قرار گرفته است اما در جهت مقابل، این رسانهها به دنبال ایجاد حس همزاد پنداری در بین مردم هستند. در همین رابطه صدا و سیمای جمهوری اسلامی در سوم تیرماه در گزارشی اعلام کرد که بیش از ۱۷۰ هزار نفر در ایالت کالیفرنیا در غرب آمریکا بیخانمان هستند. این رسانه مدعی شد براساس مطالعات انجام شده آمریکا با کمبود ۳/۸ میلیون خانه روبرو است.
در همین گزارش تاکید شد که از اوایل سال گذشته اقساط وام مسکن هم افزایش یافته است و این موضوع قدرت خرید مردم در آمریکا را برای خرید خانه محدود کرده است. بنابر ادعای صدا و سیمای جمهوری اسلامی «بی ثباتی در بخش بانکداری و نگرانی از توقیف خانهها توسط بانکها و افزایش نگرانی درباره رکود اقتصادی از دلایل بی ثباتی در بخش مسکن در آمریکاست.»
یکی از سیاستهای رسانهای در جمهوری اسلامی یافتن، پوشش و در بسیاری از موارد وارونهنمایی خبرهایی در دنیای غرب است که به مردم ایران نشان دهند آنچه در ایران بر ایرانیان میگذرد در مقایسه با دیگر نقاط دنیا «عادی» است.
از: صدای آمریکا