در ادامه موج اخراج اساتید باسابقه علی شریفی زارچی، آمنه عالی، حمیده خادمی و داریوش رحمانیان، اساتید دانشگاههای تهران، علامه طباطبایی و شریف اخراج شدند. اخراج اساتید در برخی موارد بدون هیچگونه ابلاغ رسمی صورت گرفته است.
تصویری از اعتراضات دانشجویی در دانشگاه پلیتکنیک تهران، نوامبر ۲۰۲۲
در ادامه اعمال فشار و برخورد با اساتید منتقد در دانشگاههای ایران، روز شنبه (چهارم شهریور / ۲۶ اوت) خبر اخراج چهار استاد و عضو هیئت علمی در دانشگاههای شریف، تهران و علامه طباطبایی منتشر شد.
کانال تلگرامی “شوراهای صنفی دانشجویان کشور” گزارش داد، طی تماسی تلفنی از سوی دفتر رئیس دانشکده روانشناسی دانشگاه علامه طباطبایی به حمیده خادمی و آمنه عالی، دو تن از اساتید عضو هیات علمی گروه آموزش و پرورش این دانشکده اطلاع داده شده که از روز اول شهریور قرارداد کاری آنها لغو شده است.
این دو استاد در جریان اعتراضات سراسری سال گذشته از دانشجویان معترض حمایت کرده بودند. گفته شده قطع همکاری دانشگاه علامه طباطبایی با حمیده خادمی و آمنه عالی همچنان به طور رسمی به آنها ابلاغ نشده است.
صبح امروز ۴ شهریور ۱۴۰۲، در پی تماسهایی تلفنی و بدون ابلاغ حکم رسمی، دو استاد دانشکده روانشناسی دانشگاه علامه طباطبایی، #دکتر_آمنه_عالی و #دکتر_حمیده_خادمی، اخراج شدهاند. علت این اخراجها، حمایتهای پیشین این اساتید از دانشجویان بوده است. pic.twitter.com/PxRAUgArHV
— دانشجویان متحد (@anjmotahed) August 26, 2023
آمنه عالی در گفتوگو با سایت خبری “دیدهبان ایران” علت اخراج خود از دانشگاه را امضا کردن بیانیهها، همراهی با دانشجویان در تحصنها و اعتراض نسبت به تعلیق آنان خوانده و گفت: «تماس از سوی منشی دفتر رئیس دانشکده انجام گرفت. از آنها خواستیم نامه بزنند، ولی گفتند به صورت رسمی نامه نمیزنیم.»
رد ادعای مقامات دانشگاه
در همین حال علی شریفی زارچی، استاد دانشکده مهندسی کامپیوتر دانشگاه شریف نیز روز شنبه با انتشار پستی در شبکه اجتماعی “ایکس” (توئیتر سابق) از اخراج خود از این دانشگاه خبر داد. او با ذکر رباعی مشهور “سیصد گل سرخ یک گل نصرانی، ما را ز سر بریده میترسانی؟ ما گر ز سر بریده میترسیدیم در محفل عاشقان نمیرقصیدیم” نوشت که نامه اخراج خود از دانشگاه شریف را دریافت کرده است.
علی شریفی زارچی در اعتراضات سال گذشته در جریان قیام “زن زندگی آزادی” به طور گسترده از دانشجویان حمایت کرده و پستهای انتقادی از شرایط دانشگاهها و سرکوب دانشجویان منتشر کرده بود.
این استاد دانشگاه تصویری از نامه اخراج خود را منتشر کرد که در آن با اشاره به پایان آخرین قرارداد پیمانی سالانه او با دانشگاه شریف در بهمن سال ۱۴۰۰ ادعا شده که او به رغم سه مرتبه درخواست کتبی از سوی دانشگاه در تاریخ ۲۷ خرداد ۱۴۰۰، ۳۰ آذر ۱۴۰۰ و ۵ شهریور ۱۴۰۱ برای تمدید قرارداد پیمانی خود اقدام نکرده است.
در این نامه که از سوی سعید بهزادی، دبیر هیأت اجرایی جذب اعضای هیأت علمی خطاب به رئیس دانشگاه شریف نوشته شده، همچنین بدون اشاره به جزئیات و ارائه مستندات به “عدم انجام بخشی از تکالیف آموزشی/تحصیلات تکمیلی/پژوهشی” از سوی این استاد دانشگاه اشاره و گفته شده که هیأت اجرایی در جلسه خود تصمیم به قطع همکاری دانشگاه شریف با علی شریفی زارچی گرفته است.
سعید بهزادی در گفتوگو با خبرگزاری “تسنیم” وابسته به سپاه پاسداران با تأیید این نامه ادعا کرد که شریفی زارچی به “درخواستها و پیگیریهای شفاهی مکرر” دانشگاه پاسخی نداده است.
در واکنش و در این ادعا، این استاد دانشگاه تصویری را منتشر کرد که نشان میداد او دستکم سه مرتبه در سال ۱۴۰۰ درخواست ترفیع و تبدیل وضعیت استخدامی خود را به ثبت رسانده که حتی در دو مقطع با آن موافقت شده بود.
بخوانید: حذف استادان “منتقد در دولتهای احمدینژاد، روحانی و رئیسی”
محسن برهانی، حقوقدان و عضو هیأت علمی دانشگاه تهران، با اشتراک پست علی شریفی زارچی در خصوص اخراجش از دانشگاه در شبکه “ایکس” به طعنه نوشت: «وعده دادند بگذارید فضا آرام شود، آنگاه وارد گفتوگو میشویم و اینک گفتوگو.»
طی ۲ روز اخیر داریوش رحمانیان استاد دانشگاه تهران، آمنه عالی وحمیده خادمی اساتید دانشگاه علامه وشریفی زارچی استاد دانشگاه شریف اخراج شدند.
— احسان بداغی (@EhsanBodaghi) August 26, 2023
کدام کشور بود که رئیس جمهورش میخواست پل بزند، قاضیالقضاتش معترضان را دعوت به گفتگو میکرد و رئیس مجلسش وعده اصلاحات پس ازاعتراضات میداد؟
از سوی دیگر کانال تلگرامی فعالان صنفی و آموزشی مستقل دانشجویی دانشگاه تهران نیز از حذف شماری از اساتید دانشکده ادبیات و علوم انسانی این دانشگاه، همزمان با شروع ترم جدید تحصیلی خبر داد.
این کانال نوشت: «با انتشار لیست دروس ارائه شده، دانشجویان دانشکده شاهد تغییرات گستردهای بودند. بسیاری از دروس تخصصی که سابق بر این، سالها توسط اساتید باسابقه و مشخصی ارائه میشدند، در این ترم به افراد گمنامی سپرده شدهاند که پیدا و پنهان از اطرافیان سیفاند.»
عبدالرضا سیف، رئیس دانشکده ادبیات و مسئول بسیج اساتید دانشگاه تهران است که ریاست او بر این دانشکده در مردادماه سال گذشته، اعتراضات گستردهای را به همراه داشت.
به نوشته این کانال تلگرامی وحید عیدگاه، جواد بشری، میلاد عظیمی، لیلی ورهرام، قاسم عزیزی، داریوش رحمانیان و حسین مصباحیان برخی از اساتیدی بودهاند که کلاسهای درس آنها محدود شده است. گفته میشود این محدودیتها نه به صورت رسمی و قانونی، بلکه “بدون هیچگونه ابلاغ و صرفا به واسطه کارشکنی در اختصاص دروس” صورت گرفتهاند.
اخراج پیش از شروع قرارداد
روز جمعه (سوم شهریور) نیز خبر حذف دروس داریوش رحمانیان، استاد تاریخ دانشگاه تهران، منتشر شد. اتحادیه انجمنهای علمی دانشجویی تاریخ در نامهای به محمدعلی زلفیگل، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری نوشت واحدهای درسی این استاد دانشگاه تهران در نیمسال اول سال تحصیلی جدید حذف شده و “زمزمههایی مبنی بر اخراج ایشان شنیده میشود”.
رضا احمدی، روانپزشک نیز از تعلیق حکم استادیاری خود در دانشگاه علوم پزشکی “شهید بهشتی” خبر داده و نوشت که قبل از شروع رسمی کار خود از این دانشگاه اخراج شده است.
او با انتشار نوشتهای در شبکه “ایکس” نوشت: «به دنبال جلسهای با نماینده اطلاعات سپاه، مدتی بعد در ابتدا بطور شفاهی گفته شد که به دلیل فعالیت سیاسی گذشته و زن زندگی آزادی اخیر تعلیق شدهای و بعدتر گفته شد که به دلیل نپذیرفتن برای تعهد دادن، اخراج شدهای. تعلیق و اخراجی شفاهی و بدون حتی یک جمله اعلام نظر کتبی.»
زیستن در #تعلیق و #اخراج
— RezaAhmadi/رضا احمدی (@RezaAhmadi1978) August 26, 2023
همه ما کمابیش تجربه ای زیسته در تعلیق و اخراج داشته ایم،تجربه ای که بخشی از طبیعت زندگیست،اما گویی این تعلیق و از دست دادن را برای بسیاری از ایرانیان،به بخش اصلی زندگی تبدیل کرده اند.آنجایی که عضوی از خانواده های #دادخواه بازداشت،نابینا یا کشته می شود و pic.twitter.com/yvz3BBsOyB
در جنبش سراسری سال گذشته دانشگاهها یکی از کانونهای عمده اعتراضات و تجمعات به شمار میرفتند و شمار زیادی از دانشجویان و اساتید بازداشت، احضار، ممنوعالورود، تعلیق و اخراج شدند.
به تازگی همزمان با موج اخراج اساتید باسابقه تصویر نامه محرمانهای به تاریخ ۲۰ دیماه ۱۴۰۱ در فضای مجازی منتشر شد که نشان میداد وزیر کشور از رئیس جمهوری خواسته تا دستور شروع “طرح زیربنایی و انقلابی جهت تحول ساختاری در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی” را صادر کند.
از: دویچه وله