زنان تاثیرگذار ایران؛ شهلا شرکت

پنجشنبه, 9ام شهریور, 1402
اندازه قلم متن
دقیقه
شهلا شرکت،‌ روزنامه‌نگار
شهلا شرکت،‌ روزنامه‌نگار

«ایران‌وایر»، اولین جلد از کتاب «زنان تاثیرگذار ایران» را منتشر کرد. این کتاب، روایت صد زنی است که بر پیرامون خود، جامعه، علم، هنر، سیاست، فرهنگ، ورزش، اقتصاد و تکنولوژی تاثیر گذاشته‌اند، از موانع نظام نابرابر جنسیتی نهراسیده‌اند و مسیری را برای رشد و دستیابی زنان ایران به حق برابر انسانی خویش هموار کرده‌اند. انتخاب‌کنندگان این فهرست، مخاطبانی هستند که باور دارند از این زنان تاثیر گرفته‌اند. 

ما در جلدهای بعدی، به خدمات دیگر زنان ایرانی که در این مبارزه سهم داشته‌اند هم می‌پردازیم. شما هم می‌توانید در این انتخاب سهیم شوید، نظرات خود را برای ما بفرستید و اگر اطلاعات بیشتر و دقیق‌تری دارید، با ما در میان بگذارید. این نسخه دیجیتال است و تاثیر نظرات و پیشنهادات خود را می‌توانید در نسخه چاپی که در ماه آبان منتشر خواهد شد، ببینید.

به‌علاوه، جلد دوم کتاب با نام‌هایی بیشتر در دست تهیه است. اگر نام زنی که به‌نظر شما تاثیرگذار بوده است را در این فهرست نمی‌بینید، نام و دلیل آنکه او را تاثیرگذار می‌دانید را برای ما به ایمیل info@iranwire.com  بفرستید.

فراموش نکنید که مجموعه کتاب‌های «زنان تاثیرگذار ایران»، برپایه انتخاب‌های شما گردآوری می‌شوند و منتخبان‌تان می‌توانند در هر عرصه‌ای، از فرهنگ، علم، آموزش، پژوهش و کنشگری گرفته تا هنر، ورزش، فعالیت‌های خیریه، سیاست، تکنولوژی، کارآفرینی، نوآوری، اقتصاد و ادبیات، گام‌های موثری برداشته باشند.

«کتاب زنان تاثیرگذار ایران را می‌توانید از این لینک دانلود کنید»

***

«شهلا شرکت» متولد ۲فروردین۱۳۳۵ در اصفهان است که پس از یازده سالگی با خانواده‌اش به تهران مهاجرت کرد. او لیسانس خود را در رشته روان‌شناسی بالینی از دانشگاه تهران و فوق‌لیسانس را در رشته مطالعات زنان از دانشگاه علامه طباطبایی گرفت.

شهلا شرکت کار مطبوعاتی خود را با خبرنگاری از مجله «پویندگان راه زینب» به سردبیری «زهرا رهنورد» شروع کرد و در ۲۵ سالگی به مدت ۱۰ سال به سردبیری مجله «زن روز» را به عهده داشت؛ این مجله پرمخاطب‌ترین نشریه زنان ایران در قبل از انقلاب بود.

در آن سال‌ها، او به حرکت تدریجی در توضیح مشکلات زنان دست زد که زمینه‌ساز اصلاحات بعدی در این حوزه شد. به همین علت، پس از ۱۰ سال به اتهام تمرکز بر مفاهیم و مباحث فمینیستی و مدرنیستی، از مجله زن روز که بعد از انقلاب تحت سرپرستی دولت بود، اخراج شد.

سپس شهلا شرکت امتیاز ماهنامه‌ای با نام «زنان» را گرفت و این بار با انرژی بیشتر، دستی بازتر و نگرشی عمیق‌تر شروع به انتشار نشریه خود کرد. ماهنامه زنان در طول ۱۶ سال فعالیت خود در حوزه مسائل زنان، تخصصی‌ترین و پُرتیراژترین نشریه در نوع خود و منبع بسیاری از پژوهش‌های این حوزه  در ایران و خارج از کشور بود. اما از آن جا که صدا و انعکاس مشکلات زنان ایران هم به شمار می‌رفت، در دولت «محمود احمدی‌نژاد» به اتهام «سیاه‌نمایی وضعیت زنان ایران»، از سوی هیأت نظارت بر مطبوعات لغو امتیاز شد.

شهلا شرکت همان زمان در مصاحبه‌ای گفت که آنچه از سوی هیأت نظارت بر مطبوعات «سیاه‌نمایی» تلقی شده، آمار حوادث و جنایت‌هایی است که یا قربانیان آن زنان بوده‌اند و یا توسط زنان، گاه به خاطر تنگناهایی که دچار آن بوده‌اند، صورت گرفته است و این آمار با تکیه بر آمار رسمی کشور در ماهنامه منتشر شده است.

او شش سال بعد از بسته شدن ماهنامه زنان، در آغاز دولت روحانی باز هم به گرفتن امتیاز ماهنامه دیگری با نام «زنان امروز» اقدام و حدود یک سال پیش اولین شماره این مجله را منتشر کرد. انتشار این نشریه سبب خوشحالی و امیدواری زنان ایرانی در داخل و خارج از کشور شد؛ چون آن‌ها هم تریبون خود را دوباره به دست آورده بودند.

اما انتشار نخستین شماره این ماهنامه، واکنش‌های بعضی از رسانه‌های اصول‎گرا را در پی داشت. زنان امروز هم بیش  از ۱۱ شماره تحمل نشد و از سوی هیأت نظارت بر مطبوعات به اتهام «پافشاری و اصرار بر طرح موضوع حضور زنان در ورزشگاه‌ها» و انتشار گزارشی درباره «ازدواج سفید» که پدیده‌ای تازه در ایران است، توقیف و از انتشار محروم ماند.

در سال ۲۰۰۵، «بنیاد بین‌المللی رسانه‌های زنان» جایزه «شهامت در روزنامه‌نگاری» را به شهلا شرکت اهدا کرد. این بنیاد اعلام کرد که او با وجود همه مشکلات مالی که ادامه حیات مجله زنان را تهدید می‌کرده، آن را زنده نگه داشته و بارها به خاطر مقاله‌هایی که در این مجله به چاپ می‌رسیده، از سوی گروه‌های بنیادگرا و افراطی تهدید یا به دادگاه فراخوانده شده است.

شهلا شرکت در طول مدت زمانی که سردبیری مجله‌هایی هم‎چون زن روز، زنان و زنان امروز را بر عهده داشت، توانست تغییرات موثری در سطح کیفی مجله‌های مرتبط با زنان به وجود آورد. با این تلاش‌ها، نظر نهادها و سازمان‌های درون کشور به مسئله زنان جلب شد و بسیاری از رسانه‌های ایران از آن پس، بخشی را به موضوع زنان اختصاص دادند.

از: ایران وایر 

 

 

از: ایران وایر 


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.