«آیا میدانستید…؟» عنوان سلسله گزارشهای جدید «ایرانوایر» است که برمبنای «داده» منتشر میشوند. در این گزارشها، دادههای خام از مراکز داده و بانکهای اطلاعات معتبر داخلی و خارجی جمعآوری، تجزیه و تحلیل، محاسبه و مقایسه میشوند و بهصورت ترکیبی از متن و دادهنگاری (اینفوگرافیک)، در اختیار مخاطب قرار میگیرند. هدف این گزارشها، ترسیم تصویری خوانا و روشن از پدیدهها و وقایعی است که پیرامون ما در جریان است.
***
آیا میدانستید نرخ تورم مواد خوراکی ۳۵ درصد بیشتر از نرخ تورم کلی سبد کالا و خدمات مصرفی خانوار است؟
درحالیکه مقامهای دولتی از رسیدن نرخ تورم به زیر خط ۴۷ درصد اظهار رضایت میکنند، اما بررسی جزییات گزارش تورمی مرکز آمار در مرداد۱۴۰۲، نشان میدهد نرخ تورم مواد خوراکی بالای ۶۳ درصد است.
بیشترین تورم در میان مواد خوراکی مربوط به گروه روغنها و چربیها با رکورد ۱۱۳ درصد است. بعد از آن، گوشت با نرخ تورم سالانه ۸۵ درصد و لبنیات با ۶۴ درصد، بیشترین افزایش قیمت را در سبد غذایی خانوار دارند.
نرخ تورم گروه نان و غلات، سبزیجات، قند و شیرینی هم به ترتیب ۵۲، ۵۱ و ۴۸ درصد است. در این میان تنها نرخ تورم گروه نوشیدنیها(چای و قهوه) و محصولات خوراکی طبقهبندی نشده به ترتیب، ۳۸ و ۳۹ درصد و کمتر از نرخ تورم کل است.
این، نرخ میزان افزایش قیمت متوسط مواد خوراکی مصرفی خانوار را در یک سال منتهی به مرداد ۱۴۰۲ به نسبت سال قبل میسنجد.
با توجه به بالا بودن نرخ فقر مطلق و سهم بالای مواد خوراکی در سبد هزینه دهکهای فقیر، افزایش قیمت مواد غذایی، خطر گرسنگی و سوءتغذیه را در میان فقرا بهشدت افزایش میدهد.
سهم هزینه تامین خوراکیها در سبد هزینههای سه دهک اول فقیر بالای ۴۰ درصد، دهک چهارم و پنجم در مرز ۴۰ درصد و دهکهای ششم تا هشتم بین ۳۱ تا ۳۵ درصد و برای دهکهای نهم و دهم، بهترتیب ۲۸ و ۲۲ درصد کل هزینههای خانوار است.
براساس گزارش پایش فقر وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی، حدود ۲۶ میلیون ایرانی در سال ۱۴۰۰ زیر خط فقر مطلق قرار داشتهاند، به این معنی که توانایی تامین هزینه تهیه غذای کافی (با استاندارد ۲۱۰۰ کالری برای هر فرد بزرگسال) را ندارند.
از: ایران وایر