بنابر اطلاعاتی که به «ایرانوایر» رسیده است، حکومت جمهوری اسلامی مجازی کردن کلاسهای مدارس در مقطع دبیرستان را در دست بررسی دارد تا اجازه حضور به معلمان و دانشآموزان در محیطهای آموزشی داده نشود. این برنامه تلاشی است برای پیشگیری از اعتراضات احتمالی برای سالگرد کشته شدن «مهسا امینی» و شروع مجدد اعتراضات.
به گفته «ستار رحمانی»، فعال حقوق معلمان و کارگران، این تصمیمگیری در جلسهای که هیات امنای صندوق ذخیره معلمان با وزیر آموزشوپرورش در روزهای گذشته برای بازگشایی مدارس ترتیب داده بوده مطرح، و مورد بررسی قرار گرفته است.
آقای رحمانی همچنین میگوید تعداد بسیار زیادی از دانشآموزان گفتهاند در تجمعات اعتراضی سال گذشته شناسایی شدهاند و اجازه ثبت نام در مدرسه به آنها داده نشده است. این دانشآموزان درحالحاضر درگیر تعهد دادن هستند و میگویند حکومت قصد دارد آنها را زیر ذرهبین ببرد که کاری نکنند.
***
کمتر از یک ماه دیگر تا شروع سال تحصیلی و بازگشایی مدارس مانده است.
به گفته ستار رحمانی، فعال حقوق معلمان و کارگران، تهدید دانشآموزان پیش از شروع کار مدرسهها آغاز شده است. این فعال حقوق معلمان میگوید: «پیش از آغاز سال تحصیلی و در میانه ثبتنام، به دو دختر دانشآموز همکلاسی در یک دبیرستان دخترانه در شهر تاکستان قزوین که با یکدیگر در اعتراضات سراسری شرکت میکردند [از سوی مدیر مدرسه] گفته شده است درصورتی اجازه ادامه تحصیل در مدرسه خود را دارید، که در یک کلاس درس با هم نباشید و در هیچ تجمعی شرکت نکنید. از این موارد و مشابه آن بسیار زیاد است.»
ممانعت از حضور در کلاس درس بهخاطر شرکت در اعتراضات
ستار رحمانی میگوید: «گزارشهای معلمان از کمیته کشوری گرفته تا کانونهای صنفی و روایت خانوادهها، نشاندهنده این موضوع است که در تمام مدارس دبیرستان دخترانه دو مساله مهم وجود دارد؛ اول اینکه به دختران دانشآموزی که زمان نامنویسی در مدرسه روسری به سر نداشته باشند حق ثبت نام نمیدهند. در بسیاری از موارد برای ثبت نام کردن دانشآموز در مدرسه آنها را مجبور کردهاند به خانه برگشته روسری سر کنند.
براساس گزارشهای شورای هماهنگی کانونهای صنفی و کمیته کشوری، خانوادهها میگویند دانشآموزانی را که در تظاهرات سال ۱۴۰۱ شرکت داشتهاند شناسایی کرده و به آنها اتهام لیدر بودن وارد کردهاند؛ به این معنا که این افراد سازماندهندگان اعتراضات بودهاند. خانوادههای این کودکان را فراخوانده و به آنها گفتهاند نمیتوانیم دختر شما را ثبت نام کنیم، چون نمیخواهیم اتفاقاتی که سال گذشته رخ داده است تکرار شود.»
به گفته آقای رحمانی، این موارد نهتنها در مدارس، بلکه در دانشگاهها هم رخ داده است که دانشجویان را یا از دانشگاه اخراج میکنند، یا از ورود آنها به دانشگاه جلوگیری میکنند.
چه کسی گفته مدارس مجازی باشد؟
دانشآموزان حضور پررنگی در جنبش «زن، زندگی، آزادی» داشتند. اعتراضات دانشآموزی با اعلام فراخوان اعتصاب از سوی شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان در مدارس اوج گرفت. این شورا با انتشار بیانیهای از معلمان و دانشآموزان در سراسر کشور خواست تا در «همبستگی با معترضان جان بهلب آمده»، در کلاسها حضور پیدا نکنند و به این وسیله اعتراض خود را به «بیعدالتیهای حاکمیت» نشان دهند.
به گفته ستار رحمانی، فعال معلمان، دانشآموزان دختر سال گذشته جزو پیشروان انقلاب «زن، زندگی، آزادی» بودند، در برخی موارد معلمان خود را دعوت به تجمع میکردند و شعار «نه روسری نه توسری آزادی و برابری» سر میدادند.
سال گذشته و همزمان با اعتراضات، تصاویر دختران دانشآموز که مقنعههای خود، را بالای سر میچرخاندند و شعار ضد حکومتی سرمیدادند، مورد توجه بسیاری قرار گرفت.
جمهوری اسلامی بیش از ۴ دهه تلاش کرده است نقش دانشآموزان را در شکلگیری انقلاب، مهم و اساسی جلوه دهد و هر ساله روز ۱۳ آبان که در تقویم جمهوری اسلامی روز دانشآموز نامیده میشود، با همه توان دانشآموزان را برای راهپیمایی حکومتی این روز به خیابان بکشاند، به همین دلیل، ایستادگی دانشآموزان خشم عمیقی به همراه داشت.
احتمالا به همین دلیل است که زمزمههایی مبنیبر تشکیل کلاسهای غیرحضوری مقطع دبیرستان در ماههای مهر و آبان به گوش میرسد.
گفته میشود هیاتامنای صندوق ذخیره فرهنگیان در جلسهای که روزهای گذشته با وزیر آموزشوپرورش داشتهاند، به ۳ معلم که نماینده معلمان در این تشکل بهشمار میروند، اجازه حضور در این جلسه ندادهاند. به معلمان گفته شده این جلسه در رابطه با مسائل استراتژیک اقتصادی سیاسی است و شما امکان حضور ندارید. به گفته آقای رحمانی، با این حال هیاتامنای صندوق که از خود دولت هستند، به معلمان اطلاع دادهاند که در این جلسه، مساله بازگشایی غیرحضوری مدارس در مقطع دبیرستان مورد بررسی قرار گرفته است.
صندوق ذخیره فرهنگیان، موسسهای اقتصادی و خصوصی است که در سال ۱۳۷۴با هدف ارتقا وضعیت معیشتی فرهنگیان در زمان بازنشستگی، از طریق تشویق و ترغیب ایشان به مشارکت فعال در فعالیتهای اقتصادی، بازار سرمایه و ایفای نقش پررنگ در اقتصاد کشور تاسیس شد.
آیا مهر امسال آتش اعتراضات شعلهور خواهد شد؟
نگرانی حکومت از قوت گرفتن جنبش دانشآموزی در آستانه بازگشایی مدارس شدت یافته است. طبق تقویم رسمی، مدارس در ایران اول مهر، یعنی ۵ روز پس از سالگرد کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد و اعتراضات سراسری آغازبهکار میکنند. ستار رحمانی میگوید: «درحالحاضر شماری از معلمان و دانشآموزان برنامهریزی برای سالگرد اعتراضات را کلید زدهاند.
اگر به خشم مردم نگاه کنید، متوجه میشوید که همه خواستهها و مطالبات خاموش نمیشود. ممکن است در روزهای بازگشایی مدارس اتفاقی رخ ندهد، ولی ۵اکتبر مصادف با ۱۳مهر، روز جهانی معلم، امکان دارد تجمعاتی شکل بگیرد.»
ستار رحمانی با تاکید بر اینکه سرکوب وحشتناک است و معلمان هم زیر فشار سرکوبها هستند توضیح میدهد: «شورای هماهنگی کانونهای صنفی که شامل ۲۵ استان میشود، همگی زیر فشار شدید قرار گرفتهاند و در عمل چه با اخراج و چه با بانفوذیهای خود در کانونهای صنفی، ضربه بزرگی به آنها زده و زمینگیرشان کردهاند.»
او با اشاره به اخراج گسترده اساتید دانشگاه در روزهای اخیر میگوید: «با اخراج اساتید دانشگاهی قصد دارند از لبنان و حشدالشعبی استاد در دانشگاهها وارد کنند و در عمل دانشگاه نیز حوزه علمیه میشود. او این خطر را جدی عنوان کرده و برای مدارس نیز ابراز نگرانی میکند.»
بحران کمبود معلم در آستانه بازگشایی مدارس
در اعتراضات سراسری سال گذشته همپای دانشآموزان، شماری از معلمان نیز بازداشت و یا از کار برکنار شدند. کمبود معلم طی سالهای گذشته از جمله بحرانهای جدی سیستم آموزشوپرورش ایران بوده است.
آبان ۱۴۰۰ «حمیدرضا حاجیبابایی»، رییس فراکسیون فرهنگیان در مجلس شورای اسلامی، از کمبود ۳۰۰ هزار معلم در شماری از حوزهها از جمله ورزش، امور پرورشی و آزمایشگاه خبر داده بود.
به گفته آقای رحمانی، کمبود ۳۰۰ هزار معلم بیشتر بهدلایلی همچون اجبار به بازنشسته کردن آنها صورت میگیرد. بعد از اعتراضات هم شماری از معلمان بهدلیل همراهی با اعتراضات سراسری، انفصال از خدمت و اخراج شدهاند.
«محمد حبیبی»، معلم معترض، ازجمله این معلمان است که بهدلیل حضور در اعتراضات، اخراج شد.
به گفته ستار رحمانی، حدود ۲۰۰ معلم در جریان اعتراضات سراسری بازداشت و زندانی شدهاند، تعدادی معلم مجبور به ترک کشور شده و تعدادی هم بهطور موقت مخفی شدهاند.
این فعال حقوق معلمان اضافه میکند: «در ۶ ماهه دوم ۱۴۰۰، حدود ۱۳ اعتراض سراسری معلمان در ۲۰۰ شهر ایران سازماندهی شد. تمام کسانی که در این تجمعات حضور داشتند احضار شده، یا اخطار گرفتند رتبهبندی آنها متوقف شد.»
از: ایران وایر