اتحادیه اروپا به مناسبت سالگرد جانباختن مهسا امینی و آغاز اعتراضهای سراسری در ایران، روز جمعه ۲۴ شهریور در بیانیهای از جمهوری اسلامی خواست به «تبعیض نهادینه علیه زنان و دختران» پایان دهد و تحریمهای جدیدی علیه چند مقام و نهاد ایران وضع کرد.
اتحادیه اروپا خبر داده که چهار فرد و شش نهاد «مسئول نقض شدید حقوق بشر» در ایران، در دور جدید تحریمها هدف قرار گرفتهاند.
یک فرمانده ارشد سپاه پاسداران، دو فرمانده نیروی انتظامی، رئیس زندان کچوئی و خود این زندان به فهرست تحریمهای این اتحادیه افزوده شدهاند.
اتحادیه اروپا میگوید داراییهای این افراد و نهادها در تمامی کشورهای عضو اتحادیه مسدود میشود و آنها اجازه سفر به کشورهای عضو نخواهند داشت.
همچنین در بیانیه این اتحادیه با اشاره به سرکوب اعتراضها توسط حکومت ایران که باعث کشته شدن «صدها نفر» و بازداشت و آسیب دیدن «هزاران تن» شد، یادآوری شده که «آزادی عقیده و بیان و سایر آزادیهای مدنی بیش از گذشته محدود شده و وضعیت حقوق بشر در ایران همچنان وخیم است.»
اتحادیه اروپا و کشورهای عضو آن به شکل «یکپارچه و متحد» از جمهوری اسلامی خواستهاند از اصول و معیارهای مندرج در کنوانسیون بینالمللی حقوق مدنی و سیاسی، که ایران از امضا کنندگان آن است، تبعیت کند و همچنین «تمامی اشکال تبعیض نهادینه و سیستماتیک علیه زنان و دختران در زندگی اجتماعی و خصوصی را ریشه کن کند.»
کشورهای اروپایی انزجار خود را از «کاربرد مجازاتهای شدید و خشن، از جمله اجرای حکم اعدام علیه معترضان» اعلام کرده و بر مخالفت بنیادی خود با مجازات مرگ «در هر زمان، هر مکان و هر شرایطی» تاکید کردهاند.
در این بیانیه همچنین با یادآوری «افزایش نگرانکننده اعدامها طی یک سال گذشته در ایران» از جمهوری اسلامی خواسته شده که از اعدامهای بیشتر پرهیز کرده، برخورداری تمامی متهمان از دادرسی قانونی و عادلانه را تضمین کرده و سیاست ثابت قدمی در راستای لغو کامل مجازات مرگ را در دستور کار قرار دهد.
اتحادیه اروپا درعین حال یادآوری کرده که طبق قوانین و موازین بینالمللی شکنجه «مطلقا ممنوع» است و هیچ دلیل، شرایط و یا استثنایی به کارگیری شکنجه را توجیه نمیکند.
این بیانیه از جمهوری اسلامی خواسته است که به گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر ایران بدون هیچ مانع و محدودیتی اجازه دهد به ایران سفر کند و با کارشناسان مستقل و بینالمللی کمیتههای حقیقت یاب شورای حقوق بشر همکاری کامل کند.
اتحادیه اروپا بر ادامه پیگرد و مجازات «عاملان خشونت و نقض حقوق بشر» در ایران تاکید کرده و از جمهوری اسلامی درخواست کرده که روند غیرقانونی «بازداشت خودسرانه» از جمله در مورد شهروندان اتحادیه اروپا و ایرانیان دو تابعیتی را متوقف کرده و تمامی زندانیان را که به این شکل دستگیر شدهاند فوراً آزاد کند.
روز جمعه بریتانیا و آمریکا نیز دهها فرد و نهاد جمهوری اسلامی را به فهرست تحریمهای خود افزودند، هرچند که بریتانیا اعلام کرد کماکان از قرار دادن سپاه در فهرست گروههای تروریستی اجتناب میکند.
این در حالی است که سرکوب معترضان در ایران در هفتههای اخیر شدت گرفته و فعالان سیاسی و مدنی و اعضای خانوادههای قربانیان اعتراضهای ۱۴۰۱ به شکل گسترده در سراسر ایران احضار یا بازداشت شدهاند.
اما مژگان افتخاری و امجد امینی، مادر و پدر مهسا (ژینا) امینی روز ۱۷ شهریورماه با انتشار متنی اعلام کردند که در «سالیاد شهادت» فرزندشان، بر آرامگاه او در آرامستان آیچی سقز «مراسم سنتی و مذهبی سالگرد ژینا» را برگزار میکنند.
با استفاده از بیانیه اتحادیه اروپا و گزارشهای پیشین رادیو فردا/ش.ر/ک.ر
از: رادیو فردا