گزارش ماهانه؛ نگاهی اجمالی به وضعیت حقوق بشر مهر ۱۴۰۲

دوشنبه, 1ام آبان, 1402
اندازه قلم متن

خبرگزاری هرانا – آنچه در پی می‌آید گزارش ماهانه و اجمالی از وضعیت حقوق بشر در ایران در دوره زمانی مهر ۱۴۰۲ است که به همت نهاد آمار، نشر و آثار مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران تهیه شده است، این گزارش با توجه به حجم محدود آن و نیز به دلیل عدم اجازه فعالیت گروه‌های مستقل مدافع حقوق بشر در ایران نمی‌تواند بازتاب بی نقص وضعیت حقوق بشر در ایران باشد.

لازم به یادآوری است بخش آمار این تشکل به‌صورت سالانه گزارش مفصل‌‌تر خود را به اشکال آماری و تحلیلی از وضعیت حقوق بشر در ایران منتشر می‌کند.

خلاصه آنچه گذشت:

اخبار نقض حقوق بشر در مهر ۱۴۰۲با قریب به ۵۹ مورد اعدام، محکومیت‌های متعدد، احضارها، نقض گسترده حقوق زندانیان، نقض پایدار آزادی بیان، تجمعات کارگران بخصوص در زمینه معوقات مزدی و موارد دیگری که در استان‌های مختلف رخ داد، همراه بود. این گزارش بر مبنای اطلاعاتی گردآوری شده که صحت آن‌ها به احراز رسیده است.

اعدام

مهر با قریب به ۵۹ مورد اعدام همچنان بازگو کننده نقض حق حیات در دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران است. بنا بر گزارش نهادهای بین‌المللی، ایران به تناسب سرانه جمعیت و میزان اعدام، رتبه نخست اعدام شهروندان خود در دنیا را دارد. از مهمترین رویداد ها در این باره می‌توان به اجرای حکم اعدام ده زندانی که پیشتر از بابت اتهامات مرتبط با مواد مخدر و قتل به اعدام محکوم شده بودند، در زندان قزلحصار کرج اشاره کرد.

در ماه سپری شده، حکم اعدام محمد علی وحیدی (دهمرده) در زندان گنبد کاووس، سجاد مرادی، یاسر گلزردیان و یک زندانی دیگر در زندان خرم آباد، ظاهر نارویی (شیرزهی) و یک زندانی دیگر در زندان زاهدان، حسین علیزاده در زندان بم، امام بخش گرگیج در زندان تربت حیدریه، محراب سین تاب در ندامتگاه مرکزی کرج، پنج زندانی در زندان عادل آباد شیراز، صمد مرادی در زندان رامهرمز، جعفر قائد در زندان اهر، مصطفی خوش شانه (ریگی) و سعید براهویی ماککی در زندان وکیل آباد مشهد و یک زندانی در زندان میناب به اجرا درآمد.

در ضمن، رضا رسایی، از بازداشت شدگان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ توسط شعبه دوم دادگاه کیفری یک استان کرمانشاه در رابطه با پرونده “قتل رئیس اطلاعات سپاه شهرستان صحنه” به اعدام محکوم شد.

از سوی دیگر، نائب عسکری، زندانی سیاسی پس از برگزاری جلسه واخواهی در شعبه دوم دادگاه انقلاب ارومیه، از بابت اتهام “بغی” به اعدام محکوم شد. وی پیشتر به صورت غیابی توسط مرجع قضایی مذکور از بابت مصادیق اتهامی همین پرونده به اتهام “محاربه” به اعدام محکوم شده بود.

گفتنی است، یک متهم به قتل در مشهد توسط دادگاه کیفری یک خراسان رضوی به اعدام در ملاعام محکوم شد. این حکم توسط دیوان عالی کشور تایید شده است.

همینطور، مردی در تهران که متهم است دختر چهارده ساله خود را چندین سال مورد آزار جنسی قرار داده، توسط دادگاه کیفری به اعدام محکوم شد.

همچنین، چهار متهم از بابت اتهام “افساد فی الارض از طریق جنایت علیه تمامیت جسمانی افراد” در پرونده فروش مشروبات الکلی مسموم در استان البرز به اعدام محکوم شدند.

بیش از ۷۵ درصد اعدام های صورت گرفته در ایران توسط دولت یا نهاد قضایی اطلاع رسانی نمی‌شوند که نهادهای حقوق بشری اصطلاحا آن را اعدام “مخفیانه” می‌خوانند.

آزادی اندیشه و بیان

در مهرماه، محمد عبداللهی‌ پور در سنندج، آرشام رضایی در کرج، کیوان رحیمی در سقز، بختیار ساسانی در مریوان، سجاد رستم زاده در ماسال‌، فرزاد شیری در دیواندره، کیانوش چراغی در دهلران، مریم لطفی در تهران، محبوبه بیگدلی در گچساران، جلیل خیرخواه در رشت، فرهاد آویژه در یاسوج و سلمان زندیان در کرج بازداشت شدند.

گفتنی است، روز جمعه بیست و هشتم مهرماه، شهر زاهدان شاهد اعتراضات گسترده مردمی بود. تجمع شهروندان با دخالت نیروهای پلیس به خشونت کشیده شد و بازداشت شماری از معترضان را در پی داشت.

در ماه سپری شده محکومیت های متعددی صورت گرفت که از این تعداد می توان به محکومیت نیلوفر حامدی و الهه محمدی مجموعا به ۲۵ سال حبس، سید امیرحسین موسویان‌ زاده به دو سال حبس و پرداخت ۳۰ میلیون تومان جزای نقدی، ادریس منبری به یک سال حبس تعزیری و چهل ضربه شلاق، سکینه پروانه به هفت سال و شش ماه حبس، محمدنوید بادامی به یک سال حبس و هفتاد و چهار ضربه شلاق، صالح ملاعباسی به ۹۱ روز حبس، مجید خادمی به چهار سال و چهار ماه حبس و چهل و پنج ضربه شلاق، آزیتا اسکندریون به پرداخت چهار میلیون تومان جزای نقدی بدل از ۹۱ روز حبس تعزیری اشاره کرد.

همینطور، مهشید گوهری، استاد دانشگاه فردوسی مشهد و آرمان ذاکری، استادیار جامعه‌ شناسی دانشگاه‌ تربیت‌ مدرس از محل کار خود اخراج شدند.

همچنین، محسن برهانی، استاد دانشگاه تهران و سیدجواد امامی، استادیار دانشکده معماری دانشگاه علم و صنعت از تدریس در دانشگاه تعلیق شدند.

به علاوه، مهدی یراحی در شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران، منوچهر بختیاری در شعبه اول دادگاه انقلاب قزوین، مهسا یزدانی در شعبه یک دادگاه انقلاب ساری، میلاد آرمون، علیرضا کفایی، امیرمحمد خوش اقبال، علیرضا برمرز پورناک، سید محمدمهدی حسینی، حسین نعمتی، مهدی ایمانی و نوید نجاران، هشت تن از متهمان پرونده موسوم به “شهرک اکباتان” در شعبه ۱۳ دادگاه کیفری یک استان تهران، هادی شریف زاده در شعبه اول دادگاه انقلاب شیراز، محمدولی حیدربیگی در شعبه ۱۰۳ دادگاه کیفری دو ابهر و هاشم خواستار شعبه ۱۴۵ دادگاه کیفری دو مشهد محاکمه شدند.

همینطور، آرش کیخسروی، مجید توکلی و یاسین صمصام جهت تحمل دوران محکومیت خود، راهی زندان های اوین و اشنویه شدند.

طبق قانون، قاضی نباید کسی را احضار یا جلب کند، مگر آن که دلایل کافی داشته باشد. اگرچه ممکن است کسی که در مظان اتهام قرار گرفته است، پس از پایان دادرسی، تبرئه شود، اما همین زدن برچسب اتهام به دیگری باید دلیل داشته باشد. قاضی در صورت سهل‌انگاری در این مورد، خود مشمول محکومیت انتظامی می‌شود. اما در این حیطه معیارهای مراجع قضایی ایران متناقض با موازین حقوق بشری است.

از این قرار، عباس و محسن دریس در شعبه سوم دادگاه کیفری یک استان خوزستان، یک شهروند زن به دلیل انتشار ویدیویی طنز آمیز به دادسرای تهران، مصطفی (بردیا) دهقانی تل گردویی در شعبه سوم بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب بندرعباس، لیلا حسین زاده در شعبه چهارم بازپرسی دادسرای اوین، سینا یوسفی دادگاه کیفری دو اصفهان، حسین عاشوری، عظیم یادگاری، فرشاد آئینی، سعدالله آئینی، محمدحسین حاصلی، وحید چاوران، ناصر رضایی و بختیار محمدزاده به دادگاه کیفری یک ایلام، صفیه قره باغی در شعبه نهم بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب زنجان و یک بلاگر اینستاگرام دادگاه کیفری یک استان اردبیل احضار شدند.

به علاوه، لیلا میرخوشحال به اداره اطلاعات قزوین، سجاد رستم زاده به پلیس فتا ماسال و شماری از اعضای خانواده عبدالسلام قادر گلوان، از جانباختگان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ بهاداره اطلاعات اشنویه احضار شدند.

لازم به ذکر است، منزل بهروز مروتی، مدیر کمپین معلولان، در تهران مورد تفتیش نیروهای وزارت اطلاعات قرار گرفت. همزمان این شهروند دارای معلولیت به این نهاد امنیتی احضار شد.

گفتنی است منزل شخصی زهرا شفیعی، نویسنده بازداشتی در زندان اوین، توسط نیروهای امنیتی در تهران تفتیش شد. ماموران برخی از لوازم شخصی خانم شفیعی و خانواده وی را ضبط کردند.

زندان

مهران فرهادی، زندانی سیاسی محبوس در زندان عادل آباد شیراز، روز یکشنبه شانزدهم مهرماه، از طریق بلعیدن قرص دست به خودکشی زد.

به علاوه، روز دوشنبه هفدهم مهرماه، یک زندانی در زندان زاهدان از طریق بریدن رگ دست خود، اقدام به خودکشی کرد.

در ضمن، فرامرز جاویدزاد، شهروند یهودی محبوس در زندان اوین که تابعیت دوگانه ایرانی-آمریکایی را داشت، در پی عدم رسیدگی پزشکی مناسب و تعلل مسئولان زندان در اعزام وی به بیمارستان، جان خود را از دست داد.

گفتنی است، یک زندانی محکوم به اعدام در زندان وکیل آباد مشهد دچار ایست قلبی شد و در سایه نبود امکانات کافی در بهداری زندان، جان خود را از دست داد.

همچنین، مجید رضایی، مسیب رئیسی یگانه و مصطفی رمضانی، زندانیان سیاسی محبوس در زندان اوین، به صورت تنبیهی به سلول‌ های انفرادی این زندان منتقل شدند. یک منبع مطلع نزدیک به خانواده یکی از این زندانیان به هرانا گفت: “انتقال این افراد روز پنجشنبه سیزدهم مهر ۱۴۰۲، همراه با ضرب و شتم صورت گرفته است.”

همینطور، طارق رحیم‌ پور، شهروند ساکن سنندج، علیرغم گذشت بیش از بیست روز از زمان بازداشت، کماکان به صورت بلاتکلیف در بازداشتگاه اداره اطلاعات سنندج بسر میبرد. در این گزارش به نقل از یک منبع مطلع آمده است: “آقای رحیم‌ پور جهت اخذ اعترافات اجباری در بازداشتگاه اداره اطلاعات سنندج تحت فشار است. وی تاکنون از دسترسی به وکیل، تماس تلفنی و ملاقات با خانواده محروم مانده است. امری که باعث نگرانی خانواده و اطرافیان او شده است.”

به علاوه، نسرین جوادی (اعظم خضری جوادی)، فعال کارگری از رسیدگی پزشکی مناسب در زندان اوین محروم مانده است. خانم جوادی که از بیماری های متعددی از جمله پوکی استخوان و دیسک کمر رنج میبرد، اخیرا با مشکلات شنوایی مواجه شده است.

برخی زندانیان در دوران بازداشت و یا حبس خود در کنار مشکلات هر روزه زندان به ناچار برای شنیده شدن دادخواهی‌شان دست به اعتصاب غذا می‌زنند.

در مهرماه، آرمیتا پاویر در زندان تبریز، حسین رزاق در زندان اوین، یونس آزادبر، حافظ فروحی و منوچهر فلاح در زندان لاکان رشت و نائب عسکری در زندان ارومیه دست به اعتصاب غذا زدند.

گفتنی است، مهدی فتحی، فعال صنفی معلمان محبوس در زندان عادل آباد شیراز، در اعتراض به عدم رسیدگی به مطالبات خود دست اعتصاب دارو زد.

در این ماه، مجید رضایی، مسیب رئیسی یگانه و مصطفی رمضانی در زندان اوین و زرتشت احمدی راغب در زندان قزلحصار کرج به یکی از سلول‌ های انفرادی زندان منتقل شدند.

همچنین، ماشالله کرمی، پدر محمد مهدی کرمی، معترض اعدام شده، علیرغم گذشت یک ماه از زمان دستگیری، کماکان در بازداشت و بلاتکلیفی بسر میبرد. بی خبری از وضعیت آقای کرمی، موجب افزایش نگرانی خانواده و بستگان او شده است.

حق درمان و رسیدگی پزشکی همواره از مهم‌ترین موارد نقض حقوق زندانیان در ایران به شمار می‌رود.

از این قرار، معصومه یاوری در زندان دولت آباد اصفهان، منوچهر بختیاری در زندان قزوین، سیاوش حیاتی در زندان دیزل آباد کرمانشاه، ارسلان خودکام در زندان ارومیه، مهرناز خرمی در یکی از بازداشتگاه های اطلاعات سپاه در ساری، زینب جلالیان در زندان یزد از دریافت خدمات درمانی محروم بودند.

با وجود خطرهای موجود، محرومیت زندانیان از اعزام به مرخصی به وفور گزارش شده است که از مهمترین آنها میتوان به افشین بایمانی در زندان قزلحصار کرج، ارسلان خودکام در زندان ارومیه و منوچهر بختیاری در زندان قزوین اشاره کرد.

اقلیت های ملی و مذهبی

اتنیک ها در مهرماه نیز زیر فشار فزاینده بازداشت‌ها و احضارها بودند.

در این ماه، یونس قلی زاده کیاریقی و ابراهیم آسمانی ایرانق، فعالین ترک (آذربایجانی) توسط شعبه ۱۰۸ دادگاه کیفری دو تبریز، هر یک به پرداخت ۲۲ میلیون تومان جزای نقدی بدل از مجازات حبس و شلاق محکوم شدند. حکم صادره علیه این افراد به مدت پنج سال به حالت تعلیق در آمده است.

به علاوه، علی رضی زاده نظرلو، فعال ترک (آذربایجانی) توسط دادگاه تجدیدنظر استان تهران به دو سال حبس محکوم شد. یک سال از میزان حبس صادره علیه این شهروند به مدت پنج سال به حالت تعلیق در آمده است.

در ضمن، دادگاه تجدیدنظر استان اردبیل، حکم دو سال اقامت اجباری در یزد عباس لسانی، فعال ترک (آذربایجانی) را به دلیل ترک محل تبعید، یک سوم افزایش داد.

اعمال فشار و تهدید اقلیت‌های مذهبی در این ماه نیز ادامه داشت.

در این ماه، فضل الرحمن کوهی، روحانی اهل سنت، آرش مرادی، از دراویش گنابادی در کاشان و احمد نعیمی، ایمان رشیدی، شکوفه بصیری و جمال قدیرزاده شهروندان بهائی در یزد بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شدند.

گفتنی است، سینا شهری و همایون خانلری جهت تحمل دوران محکومیت حبس راهی زندان های لاکان رشت و تبریز شدند.

به علاوه، شادی شهیدزاده، منصور امینی، عطاءالله ظفر و ولی‌ الله قدمیان شهروندان بهائی، توسط شعبه سی و شش دادگاه تجدیدنظر استان تهران، مجموعا به دوازده سال حبس محکوم شدند.

در ضمن، حکم ده سال و نه ماه حبس ساناز تفضلی، شهروند بهائی محبوس در زندان وکیل آباد مشهد، توسط دادگاه تجدیدنظر تایید شد.

همچنین، روز شنبه بیست و دوم مهرماه، جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات نوشین مصباح، شهروند بهائی در شعبه اول دادگاه انقلاب مشهد برگزار شد.

حقوق کودک

در این ماه، یک دختر ۴ ساله در مشهد توسط مادر و ناپدری خود مورد آزار و اذیت قرار گرفت. عوامل انتظامی پس از حضور در منزل این خانواده، آثار سوختگی، زخم و کبودی‌ های متعددی در بدن این کودک مشاهده کردند. وی تحویل نیروهای اورژانس اجتماعی شد تا به بهزیستی منتقل شود.

همچنین، فاطمه محمدپناهی، نوجوان هفده ساله در روستای «مارغان» سردشت، شامگاه جمعه هفتم مهرماه به دلیل اختلافات خانوادگی توسط همسر و دو تن از برادران ناتنی خود با شلیک گلوله به قتل رسید.

در ضمن، یک دانش آموز در خرم آباد توسط معلم خود مورد تنبیه بدنی قرار گرفت. مدیر آموزش‌ و پرورش ناحیه دو خرم‌آباد از لغو ابلاغ معلم خاطی خبر داد.

از طرفی، پویا خضری، نوجوان ساکن مهاباد توسط نیروهای امنیتی در این شهر بازداشت و به یکی از بازداشتگاه های امنیتی در ارومیه منتقل شد.

همینطور، عثمان گمشادزهی طالب (شاهوزهی)، نوجوان شانزده ساله توسط نیروهای امنیتی در خاش بازداشت شد.

زنان

در این ماه، مردی در تهران که متهم است زنان را به عنوان جذب پرستار در سایت سفارش آگهی استخدام و پس از انتقال به خانه، مورد آزار جنسی قرار داده، بازداشت شد.

همینطور، زنی ۴۰ ساله در تهران توسط همسرش با ضربات چاقو به قتل رسید. متهم پس از بازداشت دلیل این اقدام را ناموسی و ظن او نسبت به خیانت همسرش عنوان کرد.

در مهرماه، یک زن ۲۸ ساله در دامغان، به دلیل اختلافات خانوادگی توسط همسرش به قتل رسید. متهم هم اکنون در بازداشت بسر میبرد.

در ماهی که گذشت، یک زن در اهواز توسط دو نفر از بستگان خود به قتل رسید. متهمان پس از بازداشت دلیل این اقدام را اختلافات خانوادگی عنوان کردند.

لازم به ذکر است، مردی در شهرستان خوی با استفاده از سلاح گرم همسر، دختر و خواهر همسرش را به قتل رساند. متهم که در بازداشت بسر میبرد، انگیزه این اقدام خود را اختلافات خانوادگی عنوان کرد.

در ضمن، پنج واحد صنفی در سمنان، به دلیل عدم رعایت حجاب مشتریان، توسط ماموران پلیس اطلاعات و امنیت عمومی استان پلمپ شدند.

همینطور، روز دوشنبه دهم مهرماه، جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات سپیده رشنو، دانشجو و شهروند معترض به حجاب اجباری، در مجتمع قضایی ارشاد واقع در تهران برگزار شد.

بهداشت و محیط زیست

حق بر محیط زیست و مبانی فلسفی آن، از قواعد حقوق بشر و حقوق طبیعی نشأت گرفته شده است. ابتدایی ترین حق طبیعی انسان در این کره خاکی، «حق حیات» است. اما طی دهه های اخیر به دلیل استفاده بی رویه از منابع طبیعی، عدم نظارت و توجه به مباحث زیست محیطی و الگوهای صحیح، محیط زیست طبیعی به شدت مورد صدمه واقع شده است. هرانا در این حوزه گزارشاتی از هفته اول، دوم، سوم و چهارم با هدف آگاهی سازی گردآوری کرده است.

کارگران و اصناف

در ماهی که سپری شد ۸۷ کارگر در سایه فقدان ایمنی محیط و شرایط کار در اقصی نقاط کشور دچار حادثه شدند. ایران در زمینه رعایت مسائل ایمنی کار در میان کشورهای جهان رتبه ۱۰۲ را به خود اختصاص داده ‌که رتبه بسیار پایینی است.

در مهرماه، عدم رعایت ایمنی کار ۶۶ کارگر را مصدوم و ۲۱ تن دیگر را به کام مرگ کشاند.

از اخبار مرتبط در این حوزه می توان به مرگ و مصدومیت دو کارگر در شهرستان مهر، مرگ و مصدومیت سه کارگر در شهرهای اردستان و آستانه اشرفیه، مرگ و مصدومیت پنج کارگر در بندرعباس، مرگ و مصدومیت هفت کارگر در بندرعباس، ایلام و مشهد، مصدومیت هجده کارگر در شهرهای اراک، بناب و مشهد و مصدومیت دوازده کارگر در شهرستان سراب اشاره کرد.

در مهرماه، دستکم ۱۳۸ تجمع اعتراضی برگزار شد که از مهمترین آنها میتوان به تجمع اعتراضی  کشاورزان در کرمان، کارگران مشاغل سخت و زیان آور در رشت، کارکنان پتروشیمی آبادان، کارگران شهرداری یاسوج، کارگران ابنیه فنی در کرمان، کارکنان شرکت آبفا در شوش و کارگران پیمانکاری در منطقه ویژه اقتصادی امام خمینی اشاره کرد.

همینطور، بازنشستگان صدا و سیما در تهران، بازنشستگان مخابرات استان های خوزستان، مرکزی، لرستان، اردبیل، ایلام، سیستان و بلوچستان، زنجان، آذربایجان غربی، گیلان، اصفهان، کرمانشاه، فارس، کردستان، کرمان، مازندران، تهران، آذربایجان شرقی، همدان و هرمزگان، بازنشستگان بانک صادرات در تهران، بازنشستگان کشوری در شهرهای سنندج، قزوین، همدان، کرمانشاه و اهواز، بازنشستگان تامین اجتماعی در شهرهای اراک، کرمانشاه، اهواز، دزفول، مشهد و شوش، بازنشستگان فولاد در اصفهان و قائمشهر و مربیان پیش دبستانی در اهواز تجمع اعتراضی برگزار کردند.

به علاوه، شماری کارگران کارخانه رویا پلاستیک کردستان، کارگران پتروشیمی رازی بندر خمینی و کارکنان شرکت آبفا در شوشتر دست به اعتصاب زدند.

همینطور، کارگران مترو تهران، کارگران قرق بان جنگل مازندران، کارکنان پتروشیمی آبادان و کارگران کارخانه فولاد خزر در شهرک صنعتی رشت از معوقات مزدی خود خبر دادند.

در این ماه، جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات سی و دو کارگر آق دره در دادگاه انقلاب شهرستان تکاب برگزار شد.

لازم به ذکر است، مهدی ولی پور، خالد شریفی، رعید عبیداوی، طارق خلفی، سیدرسول حراگ، نادر حردانی، علی نادری، مهدی نگراوی، مسعود حیدری، عبدالحسین حمیدی پور، مصطفی عبیات، عبدالکریم سیاحی، کاظم حیدری، علی الهی فر، هادی وائلی زاده، حسن جاوید حمودی و غریب حویزاری، هفده تن از کارگران گروه ملی فولاد اهواز توسط دادگاه انقلاب این شهر، به پرداخت جزای نقدی و تحمل ضربات شلاق محکوم شدند. حکم شلاق این افراد، به مدت سه سال به حالت تعلیق در آمده است.

همینطور، جعفر ابراهیمی، فعال صنفی معلمان محبوس در زندان قزلحصار کرج، با رای هیات بدوی رسیدگی به تخلفات اداری اداره کل آموزش پرورش استان تهران به بازخرید خدمت محکوم شد.

به علاوه، محسن عمرانی، محمود ملاکی، اصغر حاجب و عبدالرضا امانی فر از اعضای هیات مدیره کانون صنفی معلمان استان بوشهر مجموعا به چهار سال و هشت ماه حبس و مجازات های تکمیلی محکوم شدند.

از سوی دیگر، غلامرضا غلامی کندازی و ایرج رهنما، فعالین صنفی معلمان استان فارس، همزمان با روز جهانی معلم توسط نیروهای امنیتی در شیراز بازداشت شدند.

همینطور، رئیس کل دادگستری مازندران از پلمب دوازده مرکز آموزشی و ورزشی در شهرستان بابل به دلیل آنچه “تبلیغ دیانت بهائی” عنوان کرده است، خبر داد.

خشونت نظامی و قضایی و امنیت شهروندان

کولبری، شغلی کاذب و مشقت بار است که مردم مناطق مرزی در پی فقدان فرصت های شغلی به آن روی می آورند و سالانه ده ها تن در مواجهه با خطرات طبیعی و یا در پی شلیک نیروهای مرزبانی کشته و‌ یا زخمی می شوند.

در ماهی که سپری شد، محسن ولی الهی در نوسود، فرید وطنی رسول و امیر کریمی در مریوان، کمال اشتری و صفر رستمی در بانه و فایق علی‌ محمدی در سقز کشته و یا زخمی شدند.

همچنین، سه سوختبر از جمله یک کودک کار در پی تیراندازی نیروهای نظامی در محور خاش زخمی شدند.

ایران از معدود کشورهایی است که کماکان از مجازات های تحقیرآمیز استفاده می کند. این در حالی است که میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی صراحتا استفاده از مجازات های غیر انسانی و موهن از جمله اعدام و شلاق را ممنوع کرده است.

گفتنی است، چهار متهم با رای دادگاه کیفری شماره ۲ خرم آباد، به تحمل ۷۴ ضربه شلاق و سایر مجازات های تکمیلی محکوم شدند.

همچنین، ده شهروند در یکی از روستاهای شهرستان تفرش، به دلیل شرکت در یک مهمانی خصوصی توسط ماموران انتظامی بازداشت شدند. همچنین محل برگزاری این مراسم به دستور مقام قضائی پلمب شد.

 ۱– گزارشاتی که توجهات زیادی به خود جلب کرد

در این بخش سعی شده به گزارش‌هایی از نقض حقوق بشر در مهر که با حساسیت و توجه بیشتری از سوی افکار عمومی مواجه شدند، اشاره شود. بدیهی است که این توجه بیشتر، الزاماً به معنی شاخص بودن این دسته از گزارش‌ها به لحاظ حجم نقض حقوق بشر در ایران نیست.

از مهم‌ترین اخبار که در این ماه بازتاب بسیار گسترده‌ای در کشور داشت، می توان به جان باختن یک شهروند ایرانی-آمریکایی یهودی در زندان اوین، اعتراضات مردمی در سالگرد “جمعه خونین زاهدان”، خودکشی مهران فرهادی، زندانی سیاسی محبوس در زندان عادل آباد شیراز و محکومیت رضا رسایی، از بازداشت شدگان اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ به اعدام اشاره کرد.

۲– گزارشاتی که علی‌رغم اهمیت با بی‌توجهی روبرو شدند

در مقابل بخش قبل، بسیاری از گزارش‌های حقوق بشری، اساساً با کم توجهی و بعضاً بی‌توجهی رسانه‌ها و افراد فعال در شبکه‌های اجتماعی که به هر ترتیب تشکیل‌دهنده‌ی قسمتی از افکار عمومی هستند روبه‌رو شدند. گفتنی است این نوع کم‌توجهی‌های بعضاً غیر تعمدی یا بعضاً تبعیضات هدفمند، زمینه بیشتری از تداوم و گسترش نقض حقوق بشر را فراهم می‌آورد.

از مهم‌ترین خبرها که در این ماه با بی توجهی رسانه ها و مردم روبرو شدند، میتوان به خودکشی یک زندانی در زندان زاهدان و مرگ یک زندانی در زندان وکیل آباد مشهد اشاره کرد.


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

برچسب‌ها:

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.