ابراهیم رئیسی، عضو هیأت مرگ اعدامهای سال ۶۷ بود
در آستانه نشست مجمع جهانی پناهندگان در ژنو، قربانیان شکنجه شکایتی علیه ابراهیم رئیسی به دادستانی فدرال سوئیس ارائه دادند. رئیس جمهوری اسلامی قرار بود در ژنو حضور یابد. حال وزیر خارجه ایران راهی ژنو شده است.
مجمع جهانی پناهندگان سازمان ملل متحد از ۱۳ تا ۱۵ دسامبر در ژنو برگزار میشود. ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری اسلامی ایران نیز قرار بود در این همایش شرکت کند. در پی ارائه دادخواستی از سوی شکنجهشدگان دهه شصت در ایران علیه ابراهیم رئیسی، از قرار معلوم او از این سفر منصرف شده است.
بر اساس گزارش یک روزنامه سوئیسی، دادخواستی از سوی قربانیان ایرانی شکنجه علیه ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور اسلامی ایران به دادستانی فدرال سوئیس ارائه شده و در آن خواسته شده است تا رئیسی را بازداشت و به پاسخگویی قضایی بکشانند.رئیسی از سفر به ژنو منصرف شده و سازمان ملل اعلام کرده که حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه جمهوری اسلامی هیأت ایرانی را سرپرستی خواهد کرد. گفته میشود امیرعبداللهیان قصد دارد در این مجمع سخنرانی کند و با برخی مقامات بینالمللی دیدار داشته باشد.
“روزنامه برن” چاپ سوئیس در گزارش خود مینویسد، سه قربانی سرکوبهای وحشیانه حکومت جمهوری اسلامی علیه نیروهای اپوزیسیون در دهه ۶۰ خورشیدی، علیه ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور ایران در سوئیس شکایت کردهاند.
ر این دادخواست که تاریخ دوشنبه ۱۱ دسامبر (۲۰ آذر) را دارد و خبرگزاری فرانسه توانسته آن را رؤیت کند، ابراهیم رئیسی به “نسلکشی، شکنجه، اعدامهای خارج از روال قانونی و سایر جنایات علیه بشریت” متهم شده است.
در این دادخواست از دادستانی فدرال سوئیس خواسته شده است که رئیسی را دستگیر کرده و او را تحت پیگرد قانونی قرار دهد. دفتر دادستانی فدرال در ابتدا دریافت این شکایت را تایید نکرد.
گروههای حقوق بشری بینالمللی مدتهاست در تلاش برای اجرای عدالت در مورد اعدامهای خارج از روال قانونی هزاران نفر در زندانهای ایران در سال ۱۳۶۷ هستند. کشتهشدگان به طور عمده از اعضا و هواداران سازمان مجاهدین خلق ایران بودهاند.
شاکیان، رئیسی را به اعمال خشونتهای بیرحمانه متهم میکنند
شاکیان میگویند که میتوانند شخصاً رئیسی را به عنوان عضو هیأت مرگ شناسایی کنند. اعدام هزاران نفر از زندانیان سیاسی در سال ۱۳۶۷ نتیجه احکام و تصمیمهای این هیات بود. در این دادخواست آمده است که رئیسی در آن زمان معاون دادستان کل تهران بود و در این کمیسیون با پیگیری خاصی که در صدور حکم اعدام علیه زندانیان داشته، متمایز از دیگران بوده است.
شاکی اصلی، رضا شمیریانی، در سال ۱۳۶۰ دستگیر شد و یکی از حدود ۱۵۰ زندانی (از مجموع ۵هزار زندانی) در بند زندان بوده است که از اعدامهای سال ۱۳۶۷ جان سالم به در بردند. او به گفته خودش تا سال ۱۳۷۰ در زندان بود و هر روز شکنجه میشد.
به موازات این شکایت، یک کمپین بینالمللی در جریان است که از مشارکت برنامهریزی شده رئیسی در مجمع پناهندگان سازمان ملل انتقاد میکند و خواستار تعقیب کیفری وی است.
در این رابطه طوماری منتشر شده که در آن آمده است: «رئیسی یکی از عاملان اصلی کشتار هزاران زندانی سیاسی در سال ۱۳۶۷ بود. حضور او در مجمع سازمان ملل در تضاد با ارزشهای بنیادین سازمان ملل متحد است.»
تاکنون بیش از ۲۰۰ تن از شخصیتهای برجسته، برندگان جایزه نوبل، قضات، وزیران سابق، نمایندگان مجلس و کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل این طومار را امضا کردهاند و خواستار پیگرد قانونی ابراهیم رئیسی شدهاند.
از: دویچه وله