صدای آمریکا
سینماگران و جشنوارههای فیلم در نقاط مختلف جهان با انتشار نامه سرگشادهای در تارنمای انجمن قلم آمریکا، از مقامات جمهوری اسلامی خواستند که اتهامات علیه دو نویسنده و کارگردان ایرانی را لغو کند به آنها اجازه خروج از کشور را بدهد.
سی سینماگر، سازمان سینمایی، و جشنواره فیلم، سهشنبه ۲۸ آذر با امضای این نامه سرگشاده خواستار رفع محدودیتهای موجود علیه مریم مقدم و بهتاش صناعیها، دو کارگردان و سینماگر ایرانی، شدند.
در این نامه سرگشاده، گفته میشود که این سینماگران قصد داشتند در ماه شهریور برای انجام مراحل پساتولید فیلم جدید خود با نام «کیک محبوب من» به پاریس بروند. اما مقامات جمهوری اسلامی پس از ضبط گذرنامههایشان، به آنها اطلاع دادند که ممنوعالخروج هستند.
مریم مقدم و بهتاش صناعیها در میان حدود ۷۰ هنرمند و دستاندرکار صنعت سینمای ایران بودند که از انتشار هشتگ «تفنگت را زمین بگذار» در فضای مجازی حمایت کردند.
این هشتگ در اعتراض به سرکوب خشونتآمیز معترضان ایرانی توسط نیروهای حکومتی پس از فرو ریختن ساختمان «متروپل» در آبادان شکل گرفت که در سال ۱۴۰۱ باعث مرگ دستکم ۴۱ تن شد.
در نامه سرگشاده منتشر شده در تارنمای انجمن قلم آمریکا آمده است: «از آنجایی که کار هنرمندان مستلزم مشارکت در حوزه عمومی است، آنها در جوامع سرکوبگر اغلب با خطر دستگیری مواجه هستند.»
در بخش دیگری از این نامه آمده است: «مردم ایران در کنار شهروندان در سراسر جهان باید فرصت آفرینش، و تماشای آثاری مانند فیلمهای مریم مقدم، بهتاش صناعیها، و سعید روستایی را داشته باشند، گزارشهای نرگس محمدی را بخوانند، به موسیقی سامان یاسین گوش دهند. از هنرنمایی بازیگران با استعداد ایرانی لذت ببرند، حتی اگر آنها حاضر به رعایت حجاب نباشند.»
نویسندگان این نامه با تاکید بر اهمیت حفظ آزادی بیان نوشتهاند: «فیلمسازان، نویسندگان، و سایر هنرمندان، نقش اساسی در ایجاد جوامع آزاد و پر جنب و جوش دارند، بهعنوان معماران ارتباطات و همکاری خدمت میکنند، و الهامبخش شهروندان برای رویای آینده بهتر بر اساس امکانات و ایدههای جدید هستند. به جای خفه کردن صدای آنها، حکومتها باید به هنرمندان به خاطر کمکهای ارزشمند به جامعه بها دهند و از آنها تجلیل کنند.»
در بخش دیگری از این نامه آمده است: «باید از هنر و هنرمندان محافظت شود. فرهنگ هرگز نباید تجمل تلقی شود، بلکه یک عنصر حیاتی برای یک جامعه سالم، سازنده، و پایدار است.»
مریم مقدم و بهتاش صناعیها، نویسنده و کارگردان، با فیلم گذشته خود به نام «قصیده گاو سفید» جوایز ارزندهای از جشنوارههای سینمایی از جمله برلین و زوریخ دریافت کردند و به شهرت رسیدند.
علیرغم این افتخارات، جمهوری اسلامی آنها را به «تبلیغ علیه نظام و اقدام علیه امنیت ملی» متهم کرد. این سینماگران در نهایت تبرئه شدند ولی اکران فیلم در ایران ممنوع است.
فیلم «کیک محبوب من»، زندگی زن مسنی را پشت درهای بسته به تصویر میکشد که جرأت دارد در کشوری که حقوق زنان در آن به شدت محدود شده است، با خواستههای خود زندگی کند.
برخی گزارشها حاکی است که مأموران حکومتی فایلها و تمامی مطالب مرتبط به این فیلم را با ادعای «حساسیتبرانگیز» بودن محتوای آن توقیف کردهاند. هرچند که جزئیات اتهامات وارده علیه مریم مقدم و بهتاش صناعیها مشخص نیست، ولی گفته میشود که آنها در انتظار محاکمه هستند.
براساس آمار انجمن قلم آمریکا، ایران در سال ۱۴۰۱ دومین زندان نویسندگان در جهان محسوب میشود.
منابع: آسوشیتدپرس و انجمن قلم آمریکا