تهران- ایرنا- سرپرست ادارهکل مهندسی سواحل و بنادر با اعلام تسریع بیش از پیش روند کاهش تراز آب دریای خزر، از آغاز مطالعات جامع در این زمینه خبر داد.
به گزارش ایرنا از وزارت راه و شهرسازی، «مهدی نیکوکار» با اعلام تسریع بیش از پیش روند کاهش تراز آب دریای خزر در سالهای اخیر و تاثیرگذار بودن این پدیده بر عملکرد بنادر، شهرها، روستاهای ساحلی و ابنیههای مهم دریایی و ساحلی شمال کشور، از آغاز مطالعات جامع در این زمینه بر اساس رصد دادههای ثبت شده از ایستگاههای ترازسنجی و دادههای ماهوارهای نوسانات تراز آب دریای خزر خبر داد.
وی، افزایش هزینههای بندری ناشی از تداوم لایروبی برای حفظ عمق ایمن ناوبری، کاهش تابآوری اسکلههای بنادر تجاری و نیز تداوم کاهش حمل و نقل دریایی را مهمترین تاثیرات کاهش تراز آب دریای خزر عنوان کرد.
سرپرست اداره کل مهندسی سواحل و بنادر با بیان اینکه در صورت ادامه این روند، عملکرد بنادر تجاری ایران در خزر با مشکل بنیادی مواجه خواهد شد، اظهار داشت: با توجه به تسریع روند کاهش تراز خزر در چند سال اخیر، مطالعه جامع درباره پیشبینی بلندمدت و کوتاهمدت تراز آب دریای خزر و پیشگیری از اثرات کاهش تراز بر عملکرد بنادر و سازههای ساحلی حاشیه دریای خزر از آذر ماه سال جاری آغاز شده است.
وی افزود: در این پروژه مطالعاتی، با تدوین برنامههای چند ساله، اثرات کاهش تراز آب دریای خزر در احجام عملیات لایروبی کانال و حوضچه بنادر، ایجاد مسیر ناوبری ایمن و مطلوب، برنامه عملیاتی درباره تقویت و تعمیرات اسکلهها و اجرای طرحهای توسعهای و ساخت اسکلههای جدید مورد بررسی قرار میگیرد.
نیکوکار گفت: اهداف نهایی در این مطالعات، مشتمل بر تحلیل و بررسی دادهها و بهروزرسانی مدلهای پیشبینی، ارائه سناریوهای محتمل آینده و تدوین برنامه بهمنظور پیشگیری از عوارض کاهش تراز در بنادر و سازههای ساحلی و بررسی تغییرات هیدرودینامیک و رسوب بنادر شمالی، تغییرات لازم در تاسیسات و منصوبات اسکلهها و تجهیزات تخلیه و بارگیری و نیز ارائه طرح توسعه و جانمایی ساخت اسکلههای جدید بنادر و برنامه تأمین ناوگان لایروبی است.
به گزارش ایرنا، به گفته کارشناسان هر ۶ سانتی متر کاهش آب دریای خزر نزدیکبه ۱۰۰ هزار متر مکعب لایروبی را بیشتر میکند. همچنین کاهش تراز خزر ناوبری در بنادر شمالی را با مشکل روبهرو کرده و هم مشکلاتی را در تالابهای حاشیه خزر به وجود آورده است.