اصرار وزارت نفت برای اجرای پروژه حفر ۳۲ چاه نفت در هورالعظیم

پنجشنبه, 14ام دی, 1402
اندازه قلم متن

ایران وایر

بر اساس آنچه فعالان محیط زیست در خوزستان می‌گویند به رغم آنکه «پروژه حفر ۳۲ چاه نفت دیگر در تالاب هورالعظیم» به دلیل احتمال خشکاندن بخش‌های باقی‌مانده این تالاب باید متوقف شود وزارت نفت بر اجرای این پروژه اصرار دارد.

در گزارشی که روز ۱۳ دی‌ماه ۱۴۰۲ در سایت خبری دیده‌بان ایران منتشر شده به نقل از فعالان محیط زیست آمده است که حفر چاه‌های نفت بیشتر در این تلاب موجب تشدید بحران  ریزگردها و بی‌آبی در استان خوزستان خواهد شد.

از سوی دیگر مقامات سازمان حفاظت محیط‌زیست نیز درباره «مجوز زیست‌محیطی این میدان نفتی» اظهارات ضد و نقیضی ارایه کرده‌اند.

پروژه میدان نفتی سهراب که از اواخر دهه هشتاد آغاز شده و تاکنون دو حلقه چاه نفتی در قلب تالاب هورالعظیم حفر کرده موجب شده است تا حیات این تالاب و به تبع آن مردمان این منطقه به مخاطره بیفتد.

طی ماه‌های گذشته گزارش‌هایی مبنی بر تقاضای مجوز برای حفر حدود بیست حلقه چاه دیگر توسط شرکت مهندسی توسعه نفت منتشر شد.

در اردیبهشت ۱۴۰۲ و همزمان با سفر ابراهیم رییسی به خوزستان عملیات اجرایی توسعه میدان مشترک نفتی سهراب آغاز شد.

این در حالی بود که کارشناسان محیط‌زیست در ایران تاکید کرده بودند  که وزارت نفت باید برای اجرای طرح توسعه میدان نفتی سهراب و حفر ۳۲ چاه جدید در محدوده تالاب هورالعظیم راهکار پیشنهادی‌اش را تغییر دهد و دست از خشکاندن عمدی بخش‌های باقیمانده این تالاب بردارد.

سایت دیده‌بان ایران در بخشی از این گزارش تایید کرده است که مقاماتوزارت نفت ایران به بهانه «مشترک بودن میدان نفتی سهراب با کشور عراق» بر صدور فوری «مجوز محیط‌زیستی طرح توسعه این میدان نفتی، شامل حفر ۲۰ حلقه چاه جدید در فاز اول و ۱۲ حلقه چاه دیگر در فاز دوم»، تاکید دارند.

پیش از این در تاریخ دوم دی‌ماه سال جاری داود میرشکار، مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان خوزستان، به برگزاری جلسه کمیته ارزیابی طرح توسعه فعالیت میدان نفتی سهراب در هورالعظیم اشاره کرد و گفت که «ما با شرایط اجرای کار در تالاب مخالف هستیم.»

این مقام محیط زیست خوزستان تایید کرده است که مجری این طرح یعنی وزارت نفت دولت ابراهیم رییسی به بهانه اجرای تعهدات خود در زمینه اجرای طرح از «موارد قانونی تخطی» کرده‌اند.

او همچنین بر لزوم استفاده از  «روش‌های نوین‌تری برای حفر چاه استفاده شود» تاکید کرده و خواهان آن شده است که چاه در خارج از تالاب حفر شود.

این در حالی است که ریاست سازمان حفاظت از محیط زیست در بهار ۱۴۰۲ فاش کرد که مجوز اقدامات وزارت نفت در قلب تالاب هورالعظیم «پیشتر دریافت شده و اجرای این طرح قانونی است.»

سلاجقه در عین حال گفته است که با توجه به حساسیت دوستداران محیط‌زیست «فقط پمپاژ نفت از محل انجام می‌شود و محصول استخراج‌شده به خارج از محدوده هورالعظیم و مناطق حفاظت‌شده منتقل خواهد شد.»

با این‌همه شهریور ۱۴۰۲سرپرست معاونت محیط‌زیست انسانی اداره کل حفاظت محیط‌زیست خوزستان، با اشاره به رسانه‌ای شدن هشدارها درباره پیامدهای اجرای طرح توسعه میدان نفتی سهراب بر هورالعظیم، گفت: «تا زمانی که از جلوگیری از وارد آمدن آسیب‌های آبی به این تالاب اطمینان حاصل نشود، قطعا مجوز توسعه فعالیت در میدان نفتی سهراب صادر نخواهد شد.»

فرهاد قلی‌نژاد، «اصرار مقام‌های وزارت نفت» برای اجرای توسعه میدان نفتی سهراب را تایید کرد و گفت که این مقام‌ها توسعه میدان نفتی سهراب را «پروژه ملی و بهره‌برداری ایران از میدان نفتی مشترک با عراق» و «ضروری» می‌خوانند.

خشک شدن هورالعظیم پس از آب‌گیری سد کرخه در سال ۱۳۷۷ آغاز شده است و بر اساس پژوهش‌های موجود در این زمینه «اثر کاهش مقدار بارندگی در سال‌های اخیر کمتر از عوامل دیگر به‌خصوص مقدار دبی ورودی به هورالعظیم بوده است» و «کاهش کمیت و کیفیت آب ورودی به این تالاب در اثر بهره‌برداری از سد کرخه بوده است.»

هورالعظیم یکی از بزرگ‌ترین تالاب‌های ایران و در مرز با عراق است. احداث چهار میدان نفتی با بیش از ۳۰۰ حلقه چاه نفت در سه دهه گذشته در قلب این تالاب به خشکاندن بخش گسترده‌ای از هورالعظیم منجر شده است و حالا حفر ۳۲ حلقه چاه دیگر بخش‌های باقیمانده این تالاب را نیز در معرض خشکیدگی قرار خواهد داد.


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.