دولت ابراهیم رئیسی چشم به جیب کشاورزان دوخته است

سه شنبه, 10ام بهمن, 1402
اندازه قلم متن

دولت سیزدهم به مجلس پیشنهاد داد معافیت مالیاتی کشاورزان کاملا لغو شود

تصویری از تجمع اعتراضی کشاورزان اصفهانی، آبان ۱۴۰۰ــ خبرگزاری دانشجو

در حالی‌ که رسانه‌های حکومتی در ایران مامور شده‌اند اخبار اعتراض‌های کشاورزان در فرانسه را به طور گسترده پوشش دهند، دولت ابراهیم رئیسی یک گام به لغو کامل معافیت مالیاتی کشاورزان در ایران نزدیک‌تر شد.

فعالان اقتصادی از مدت‌ها قبل درباره پیامدهای مالیات‌ ستاندن از کشاورزان هشدار داده‌اند. به گفته آنان، در نتیجه این کار توان معیشتی کشاورزان کاهش می‌یابد، تولید از رونق می‌افتد و بهای اقلام خوراکی افزایش می‌یابد؛ اما دولت سیزدهم که قصد دارد حفره‌های کسری بودجه را با دست کردن در جیب مردم پر کند، بدون اعتنا به این هشدارها، لغو معافیت مالیاتی از کشاورزان را نیز در کانون توجه قرار داده است.

محسن حسنی، معاون مدیریت ریسک سازمان مالیاتی، لغو معافیت مالیاتی کشاورزان به پیشنهاد دولت را تایید کرد و گفت که طبق این پیشنهاد، مالیات اشخاص حقیقی از مجموع درآمد اخذ می‌شود که کشاورزان نیز مشمول آن خواهند شد. 

خیز دولت برای اخذ مالیات از کشاورزان در حالی است که طبق قانون مالیات‌های مستقیم، بخش‌های کشاورزی و باغبانی از مالیات معاف‌اند.

محمدرضا جعفریان، مشاور مالیاتی اتاق اصناف، در گفت‌وگو با اقتصاد آنلاین، با تاکید بر اینکه دولت توانایی ساماندهی ۴۱ درصد اقتصاد ایران در بخش‌های کشاورزی و باغبانی را ندارد، گفت که مالیات‌ستانی از این بخش‌ها بر قیمت‌ تمام‌شده تاثیر می‌گذارد و افزایش قیمت برای مصرف‌کننده را نیز در پی خواهد داشت. او در ادامه افزود که باید منتظر ماند و دید که آیا مجلس نرخ پیشنهادی سازمان امور مالیاتی را مصوب می‌کند یا خیر.

به گفته جعفریان، تصمیم دولت از این جهت اهمیت دارد که می‌خواهد از بخش‌هایی مالیات بگیرد که تاکنون معاف از مالیات بوده‌اند؛ «اما باید به این نکته توجه کرد که بخش کشاورزی ایران همچنان سنتی است و در نتیجه توان و ظرفیت مالیات‌ستانی را ندارد.»

مشاور مالیاتی اتاق اصناف در ادامه، ضمن کنایه زدن به عملکرد دولت گفت: «ما در این کشور می‌خواهیم آزمون بگیریم، قبل از اینکه آموزش بدهیم. در حالی‌ که قبل از هر اقدامی، باید مودیان توانمند شوند و ساختار کامل شود تا مشکلی برای بخش‌ کشاورزی به وجود نیاید.»

جعفریان درباره خطر از دست رفتن صنعت کشاورزی در ایران در پی شیوه مالیات‌ستانی جدید هشدار داد و افزود: «نباید به‌ نحوی رفتار کنیم که برای بخش کشاورزی خطری ایجاد شود و همین کشاورزی نصفه‌نیمه‌ای هم که داریم، از دست برود.»

او به بحران کمبود آب در ایران و تاثیر آن بر کشاورزی اشاره و تاکید کرد که «دولت و نظام» باید در تصمیم‌هایشان «دقت» کنند تا مردم را گرفتار چالش نکنند و کشاورزی را به خطر نیندازند.

پیشنهاد دولت برای لغو معافیت مالیاتی کشاورزان در حالی‌ در سکوت رسانه‌های دولتی به مجلس ارائه شد که آن‌ها پوشش اخبار اعتراض‌های کشاورزان فرانسوی را در دستور کار قرار داده‌اند. خبرگزاری فارس، وابسته به سپاه پاسداران، روز دوشنبه نهم بهمن در گزارشی با عنوان «پاریس در محاصره کشاورزان معترض قرار گرفت»، نوشت که کشاورزان معترض فرانسوی پایتخت این کشور را «محاصره» کرده‌اند و نیروهای امنیتی برای کنترل اوضاع به اطراف و مرکز این شهر اعزام شده‌اند.

انتشار این اخبار در حالی است که رسانه‌های حکومتی نه‌تنها اعتراض‌های کشاورزان و کارگران در ایران را بایکوت می‌کنند، که اقدام‌هایی مانند لغو معافیت مالیاتی کشاورزان را هم با ادعای «حمایت از تولید» توجیه می‌کنند؛ در حالی‌ که حتی برخی نمایندگان مجلس نیز به این اقدام انتقاد دارند.

پیش‌تر علیرضا نظری، سخنگوی کمیسیون کشاورزی مجلس، در پستی نوشته بود که دولت برای اولین بار در لایحه اصلاح مالیات‌های مستقیم می‌خواهد برای معافیت مالیاتی کشاورزان نیز سقف تعیین کند؛ «یعنی به جای حمایت از کشاورزان و تشویق آن‌ها به تولید پایدار، می‌خواهد در جامعه زحمتکش کشاورز روستایی نگرانی ایجاد کند.»

به‌ رغم این نگرانی‌ها، خبرگزاری تسنیم، وابسته به سپاه پاسداران، روز سه‌شنبه در گزارشی به نقل از جعفر قادری، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس، مدعی شد که در شیوه‌های جدید مالیات‌ستانی دولت، معافیت‌ها به‌ طور «عادلانه» هدفمند می‌شوند، تولیدکنندگان با فشار مالیاتی مواجه نمی‌شوند و اقشار ضعیف هم با توجه به هزینه‌های معیشتی‌شان مالیات پرداخت می‌کنند.

از: ایندیپندنت 

 


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.