حمید فرخنده
بررسی اولیه پیروزی دوباره دونالد ترامپ در چهل و هفتمین انتخابات ریاست جمهوری امریکا:
۱. اینکه یک رئیس جمهور پوپولیست با کارنامه ۳۴ مجرمیت کیفری مالی و بسیاری اتهامات دیگر دوباره و با آرای بیشتری از دور قبل که این مجرمیت در دادگاه ثابت نشده بود انتخاب میشود، گویای نوعی «بیماری دموکراسی» در این کشور است. گذشته از این، ترامپ سابقه زیر سوال بردن نهادهای دمکراتیک امریکا و تشویق شورش به قلب دموکراسی امریکا یعنی کنگره را در کارنامه خود داشت. گرچه در این انتخابات وضعیت اقتصادی و افزایش قیمتها به ضرر کامالا هریس و به نفع ترامپ عمل کرد، اما انتخاب دوباره دونالد ترامپ با آن کارنامه ضددموکراسی، یک گام به پیش پوپولیسم و دو گام به پس اخلاق سیاسی در جامعه دوقطبی امریکاست.
۲. پیروزی قاطع ترامپ علیرغم پیشبینیهایی که موسسههای نظر سنجی درمورد نزدیکی بیسابقه میزان آرای دو کاندیدا، گویای این است که بار دیگر نظرسنجیها در پیشبینی نتیجه انتخابات ناموفق بودند.
۳. روند خروج ترامپ از نهادها و معاهدههای بینالمللی خبر خوبی برای محیط زیست هم در امریکا و هم بویژه در سطح جهانی که هماکنون نیز بیمار است، نیست.
۴. پیروزی ترامپ در ایالت میشیگان، قبل از هرچیز محصول سیاست دموکراتها در حمایت از اسرائیل و ناتوانی دولت بایدن در وادار کردن اسرائیل به پایان دادن به کشتار مردم غزه و بمباران لبنان است. بخش از مهاجران خاورمیانهای و مسلمان ساکن میشیگان به همین دلایل یا به ترامپ رای دادند و یا اصولا در انتخابات شرکت نکردند که به ضرر هریس تمام شد.
۵. بخش بزرگی از مهاجران لاتینتبار به ترامپ رای دادند. همچنین نکتهای که باید در نظر داشت این است که اقلیتهای مهاجر گرچه با سیاستها و گفتمان نژادپرستانه مخالف هستند اما زمانی که موضوع ورود مهاجران جدید مطرح میشود، در بسیاری از موارد بخش بزرگی از آنها با وجود اینکه خود مهاجر هستند، مخالف ورود مهاجران جدید هستند. البته اینمورد با نظر جامعهشنایان و مطالعه آماری باید تدقیق شود.
۶. پیروزی ترامپ در پرقدرتترین کشور و بزرگترین دموکراسی دنیا وزش باد موافق برای نیروهای راست و پوپولیست در سطح جهانی است. دموکراسیخواهان هم در دموکراسیها و هم در نظامهای بسته با چالشهای بیشتری در برابر نیروهای تندرو، راستهای افراطی و نیروهای پوپولیست روبرو خواهند بود.
۷. آنچه که مربوط به ایران میشود پیروزی ترامپ به نفع تندروهای داخل کشور، اپوزیسیون سلطنتطلب و نیروهای افراطی و سرنگونی طلب است. هرچند ترامپ اصولا مخالف مداخله امریکا در دیگر کشورها و شرکت در جنگهاست، شخصیت غیرقابل پیشبینی او و اهمیت خاورمیانه و اسرائیل برای امریکا، سایه جنگ و ادامه درگیریها در این منطقه را کاهش نخواهد داد.
از: ایران امروز