با گذشت ساعاتی از پایان انتخابات مجلس شورای اسلامی و خبرگان رهبری در ایران حواشی تازهای از آن در فضای مجازی منتشر شده است، به طوری که ویدیوها و گزارشهای منتشر شده نشان میدهد با حذف الزام به استفاده از شناسنامه برای رای دادن، کد ملی بسیاری از مردم در سامانه رای گیری بهعنوان رای دهنده ثبت شده است.
روزنامه «همشهری»، وابسته به شهرداری تهران و از حامیان دولت ابراهیم رئیسی، در گزارشی از روند رای گیری نوشته است که کد ملی بیش از بیست و پنج میلیون نفر در سیستم انتخابات ثبت شده است و بر همین اساس میزان مشارکت را ۲۵ میلیون نفر اعلام کرده است.
در خبری دیگر اعلام شد که با توجه به حذف الزام ارائه شناسنامه برای رای دادن و عدم نیاز به زدن مهر بر شناسنامه، در انتخابات روز جمعه ۸۶ درصد از رأیدهندگان با کارت ملی، ۱۱ درصد با شناسنامه، ۳ درصد گواهینامه و کمتر از ۱ درصد با پاسپورت و کارت پایان خدمت رای دادهاند.
طبق تصاویر منتشر شده در رسانههای رسمی جمهوری اسلامی نیز مراحل احراز هویت و دریافت برگه رای به صورت دستی انجام شده است. مشخص نیست با توجه به اینکه مقامات بارها اعلام کردهاند که زیر ساختهای ثبت سراسری الکترونیک آرا را ندارند، چه تضمینی وجود دارد که یک فرد با مدارک مختلف هویتی نتواند چند بار در شعبههای مختلف و حتی حوزههای مختلف رای بدهد.
آمارهایی که کاربران شبکههای اجتماعی با توجه به فضای روز برگزاری انتخابات آن را دور از حقیقت دانسته و معتقدند جمهوری اسلامی به دنبال «آمارسازی» بوده و برای همین کد ملی شهروندان را در سامانه ثبت کرده است.
در همین زمینه در همان ساعتهای پایانی رایگیری، چندین ویدئو از شهروندان مختلف در فضای مجازی دستبهدست میشد که حکایت از آن داشت که کد ملی تعدادی از شهروندان پیش از آنکه رای بدهند، در سیستم به عنوان رای داده شده به ثبت رسیده بود. مقامات رسمی تا لحظه تنظیم این گزارش، واکنش رسمی به این شبهه انتخاباتی نشان ندادهاند.
فضای بیرونق انتخابات به گونهای بود که روزنامه هممیهن با تیتر «اکثریت خاموش» در صفحه نخست از آن یاد کرده بود که بنابر اعلام منابع خبری، نهادهای امنیتی این روزنامه را مجبور کردند تا تیتر صفحه اول شماره شنبه خود را از «اکثریت خاموش» به «حضور و غیاب» تغییر دهد.
ویدیوهای منتشر شده همچنین نشان دهنده گلایه مردم از آمارسازی است و شماری از کاربران اعلام کردهاند که با مراجعه به شعبه اخذ رای متوجه شدند که ساعاتی قبل بهعنوان رای دهنده در سیستم ثبت شدهاند.
خبرگزاری حالوش نیز در گزارشی نوشت که صبح روز جمعه ۱۱ اسفند ماه ۱۴۰۲، مردم روستای سیتل از توابع بخش ساربوک شهرستان قصرقند از ورود و استقرار صندوق اخذ رای در این روستا جلوگیری کردند.
بنابر اعلام این رسانه، پس از جلوگیری از ورود و استقرار صندوق، برای اینکه تعداد آرای ثبت شده بنام این روستا صفر ثبت نشود با دستور فرماندار قصرقند با استفاده از کد ملی اهالی، تعدادی رای به اسم مردم این روستا ثبت و برگههای اخذ رای را وارد صندوق شد.
با وجود مشارکت حداقلی مردم در انتخابات و با توجه به اینکه علی خامنهای در سالهای نه چندان دور مشارکت ۴۰ درصدی در انتخابات برخی کشورها را «مایه ننگ» میدانست، رسانههای حکومتی دقایقی بعد از پایان مهلت رایگیری، مشارکت مردم در انتخابات ۱۱ اسفند را بیش از ۴۰ درصد اعلام کردند.
این در حالی است که ویدیوهای ارسالی مخاطبان صدای آمریکا و همچنین فیلمها و تصاویر منتشر شده در دیگر تلویزیونهای فارسیزبان خارج از کشور و در فضای مجازی خلاف ادعای رسانههای حکومتی را نشان میدهد.
پیش از نظرسنجی دو موسسه مستقل در خارج از کشور – گمان و استاتیس – میزان مشارکت در انتخابات را زیر ۳۰ درصد تخمین زده بودند.
از: صدای آمریکا