مدیرعامل یک شرکت مسیریابی در ایران با اشاره به گزارشهایی درباره افزایش محدوده اختلالات جیپیاس در کشور گفت این موضوع بر معیشت رانندگان تاکسیهای اینترنتی و پیکهای موتوری تاثیر گذاشته است.
جواد عامل، مدیر مسیریاب «نشان» در گفتوگو با وبسایت خبری «پیوست» تاکید کرد اگرچه در برخی کشورها ممکن است به دلایلی مانند جنگ، اختلالاتی در سیستم جیپیاس رخ دهد، در ایران این مشکل اغلب اوقات وجود دارد و صرفا بسامد آن کم و زیاد میشود.
او مشکل دیگر در این زمینه را نبود امکان شناسایی منبع این اختلالات امنیتی توصیف کرد و افزود هیچ نهادی مسوولیت رسمی این موضوع را به عهده نمیگیرد.
به گفته او، اخیرا تعداد خیابانهایی که در آن ارتباط دستگاه موبایل رانندگان با شبکه جیپیاس قطع میشود، افزایش پیدا کرده است.
ایجاد اختلال در سامانه موقعیتیابی جهانی در ایران موضوعی پیشینهدار است. ارسال پارازیت روی این شبکه، طیف گستردهای از سیستمهای ناوبری مورد استفاده در هواپیماهای تجاری، شبکههای ارتباط موبایلی و نمونههای حیاتی دیگر را مختل میکند.
تیرماه ۱۳۹۸ اختلال گسترده در سیستم جیپیاس باعث شد دسترسی به اینترنت موبایل در بسیاری از مناطق ایران قطع شود.
حسین فلاح جوشقانی، رییس وقت سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، در واکنش به این رخداد با تاکید بر عمدی بودن آن، نسبت به عواقب و خطرات این مساله هشدار داد.
او افزود با وجود شناسایی و معرفی نهاد مسوول به مراجع قضایی، هیچ اقدامی جهت توقف این اختلالات صورت نمیگیرد.
ایجاد اختلال در سیستم جیپیاس از سوی نهادهای حاکمیتی تنها محدود به جغرافیای ایران نمیشود.
آذر ۱۴۰۲ مجله وایس با انتشار گزارشی درباره افزایش اختلالات جیپیاس در خاورمیانه، جمهوری اسلامی را مسوول ارسال پارازیتهای مخرب روی این سامانه معرفی کرد.
گستره این اختلالات بینالمللی تا جایی پیش رفت که باعث شد دستکم ۲۰ هواپیماهای تجاری در آسمان مرزی ایران و عراق از مسیر خود منحرف شوند.
گزارشها نشان میدهد برخی از این هواپیماها به طور ناخواسته وارد حریم هوایی ایران شدند.
بر اساس نتایج تحقیقات مستقل، منبع برخی از این اختلالات عمدی منطقهای در حاشیه شرق تهران است.
از: ایران اینترنشنال