واکنش کاربران به ویدیوی مزاحمت آخوند: مقابل سیاست‌های سرکوب‌گرانه بایستیم

یکشنبه, 20ام اسفند, 1402
اندازه قلم متن

ویدیوی ایران اینترنشنال از مقاومت یک زن در قم در برابر مزاحمت یک روحانی درباره حجاب اجباری‌، با واکنش‌های گسترده روبه‌رو شده است. جمع بزرگی از کاربران رسانه‌های اجتماعی از جمهوری اسلامی به عنوان عامل سرکوب زنان نام برده و بر ادامه مقاومت‌ مدنی مقابل فشارهای حکومت تاکید کردند.

شماری از کاربران با تاکید بر لزوم ایستادگی در مقابل سیاست‌های سرکوب‌گرانه جمهوری اسلامی علیه مخالفان حجاب اجباری، از زنی که از مادر آزار دیده در ویدیو حمایت می‌کند و گوشی تلفن همراه روحانی آزارگر را از دستش می‌گیرد، فرد شجاع دانسته و واکنش همدلانه او را تحسین کرده‌اند.

عده‌ای نیز از برخی دیگر از شهروندانی که در مرکز درمانی حضور داشته و به بی‌عملی آنها نسبت به آنچه در برابر چشمشان در حال رخ دادن بوده، انتقاد کرده‌اند.

برخی کاربران زن از تجربه مشابه خود د ر مواجه با زنان و مردان آزارگری که به دلیل رعایت نکردن حجاب اجباری در مکان‌های عمومی از آنها عکس گرفته‌اند و فشار روانی که تحمل کرده‌اند، روایت کردند.

ایران‌اینترنشنال روز شنبه ۱۹ اسفند ویدیویی از این رخداد را منتشر کرد که نشان می‌دهد زن جوانی در روز ۱۶ اسفند با نوزاد بیمارش به کلینیک «قرآن و عترت» قم مراجعه می‌کند و چند دقیقه پس از ورود، روسری از سرش می‌افتد.

این زن بعد از اینکه متوجه تصویربرداری آخوند حاضر در درمانگاه از خودش می‌شود، از او می‌خواهد تصویرش را از روی تلفن همراه خود پاک کند اما این روحانی از این کار امتناع می‌کند و به زن می‌گوید باید روسری‌اش را سر کند.

 

 

حسن غریب، دادستان قم، روز یکشنبه با اشاره به این ویدیو گفت که دستور شناسایی افرادی که فیلم درگیری را به «رسانه‌های معاند منتقل کردند» و «شناسایی اخلالگران در نظم» صادر شد.

او افزود: «از آمرین به معروف که شرایط را مراعات کنند، حمایت می‌کنیم.»

غریب، پیش از این از تشکیل پرونده قضایی در این باره خبر داده و گفته بود تحقیقات ادامه دارد ولی هنوز کسی دستگیر نشده است.

خبرگزاری فارس، وابسته به سپاه پاسداران نیز با اشاره به انتشار این ویدیو در ایران‌اینترنشنال نوشته که «جریان ضدانقلاب به‌راحتی از چنین سوژه‌هایی نمی‌گذرد و اقدام یک طلبه جوان را به کل نظام تعمیم می‌دهند.»

این رسانه وابسته به نهادهای امنیتی در ادامه خواستار «پیگیری اطلاعاتی و برخوردی عبرت‌آموز» برای فرد ارسال‌کننده ویدیو به ایران‌اینترنشنال شد.

فارس زن معترض را متهم کرد که «فعل حرام شرعی کشف حجاب» مرتکب شده و رفتارش با روحانی مزاحم «خطای دیگری» بوده است.

یکی از مخاطبان در پاسخ به پرسش ایران اینترنشنال درباره اینکه چه عاملی باعث مزاحمت آخوند برای این زن در درمانگاه قم شده، با ارسال یک فایل صوتی گفت: «جمهوری اسلامی باعث شده که یک آخوند به راحتی بتواند از مادری که فرزندش را به درمانگاه آورده فیلم‌برداری کند… و اگر کشور قانونمداری داشتیم این آخوند بازداشت و توبیخ می‌شد.»

عباس عبدی، فعال سیاسی با انتشار متنی در شبکه اجتماعی ایکس به این ویدیو واکنش نشان داد و نوشت: «جایگاه امروز روحانیت نسبت به پیش از انقلاب، نزد مردم ۱۸۰ درجه تغییر کرده است.»

عالیه مطلب‌زاده، عکاس و زندانی سیاسی سابق، با بیان اینکه فریادهای از سرخشم این زن کاملا قابل درک است، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «وقتی که حتی در شرایطی که با فرزند بیمار در بغل، نشسته‌ای و این نگاه بیمار فقط موهای تو را می‌بیند و بی‌شرمانه عکس می‌گیرد، در کدام جهان سیر می‌کنید؟»

از سوی دیگر برخی کاربران طرفدار حکومت که از آنان با عنوان «ارزشی» یاد می‌شود، در رسانه‌های اجتماعی، این زن جوان را برای اینکه نسبت به زیر پا گذاشته شدن حقش خشمگین شده و برای طلب آن فریاد کشیده، «سلیطه» نامیده‌اند.

منصوره حسینی، روزنامه‌نگار و پژوهشگر حوزه زنان با اشاره به این موضوع نوشت: «هرجا شنیدید به زنی گفتند سلیطه، گیس بریده و ..شک نکنید که همان جا زنی در حال دفاع از حق خودش است!»

برخی دیگر از کابران ارزشی نیز ضمن اعتراف به غلط بودن اقدام روحانی آزارگر را، زن مورد آزار قرار گرفته را «وحشی» و کسی که ادبیات خانوادگی‌اش را به نمایش گذاشته، نامیده‌اند.

نازیلا معروفیان، خبرنگار ساکن فرانسه با هشتگ «ما سلیطه‌ایم» و به اشتراک گذاشتن تصویری از این ویدیو نوشت: «هرگاه یک زن از حق و حقوق‌اش آگاه شد و در صدد دفاع از آن برآمد، جماعت معلوم‌الحال شروع کردند به زدن برچسب‌های مختلف تحت عنوان سلیطه و بی‌حیا! برعکس اگر همیشه بله قربان‌گو باشی، خود نجابتی!»

صبا آلاله، روان‌تحلیلگر سیاسی و اجتماعی، در گفت‌وگو با ایران‌اینترنشنال با تاکید بر اینکه «فریادهای این زن نشان دهنده فشار روانی بسیار زیادی بود که بر او وجود داشت»، اضافه کرد: «ما زنان یاد گرفته‌ایم که چگونه در برابر جمهوری‌اسلامی مقاومت‌مان را ادامه دهیم.»

آسیه امینی٬ فعال حقوق زنان و تحلیل‌گر مسائل اجتماعی، درباره این برخورد خشن صورت‌گرفته در این ویدیو به ایران اینترنشنال گفت بیمارستان‌ها حتی در جنگ هم به عنوان خط قرمز حمله محسوب می‌شوند، اما اینجا می‌بینیم که یک مادر در یک بیمارستان از سوی یک آخوند مورد خشونت قرار می‌گیرد.

محمد رهبر، عضو تحریریه ایران اینترنشنال هم افزود ویدیوی تصویربرداری «دزدانه» یک آخوند از یک زن در درمانگاهی در قم، نشان می‌دهد که او می‌داند جامعه با او همراه نیست و طبقه حاکم تنها با حرف زور می‌تواند آن چه می‌خواهد را بر مردم تحمیل کند.

پگاه بنی‌هاشمی، حقوقدان در گفت‌وگو با ایران‌اینترنشنال درباره اینکه این روحانی برای مادر و فرزند خردسالش مزاحمت ایجاد کرده و با اعتراض مردم مجبور به فرار شده، گفته آن روحانی طبق قانون باید تحت پیگرد قضایی قرار بگیرد و حتی در دادگاه روحانیت خلع لباس شود.

همچنین فروغ کنعانی، پژوهشگر علوم اجتماعی به ایران‌اینترنشنال گفت اگر این اتفاق در یک کشور دمکرات رخ می‌داد، بلایی بر سر این آخوند می‌آوردند که درس عبرتی برایش شود.

یکی از کاربران شبکه اجتماعی ایکس هم با یادآوری اینکه این اتفاق در قم افتاده، تاکید کرده که جمهوری اسلامی در برقراری حجاب در قم نیز ناتوان است و سیاست‌هایش شکست خورده است.

نگاهی به سابقه برخوردهای قضایی در مورد مزاحمت برای زنان در رابطه با حجاب نشان می‌دهد قوه قضاییه جمهوری اسلامی و نهادهای امنیتی در موراد مشابه اقدام به بازداشت معترضان به حجاب و منتشرکنندگان ویدیوهای درگیری میان مخالفان حجاب اجباری با «آمران به معروف» کرده است.

شهریور ۱۴۰۲ ایران‌اینترنشنال گزارش داد الهام فرشاد، زن ۲۹ ساله که در تابستان سال گذشته به مزاحمت یک آخوند به‌ خاطر نوع پوشش خود اعتراض کرده و فیلم درگیری لفظی‌اش در رسانه‌های اجتماعی منتشر شده بود، با حکم شعبه ۱۰۲ دادگاه کیفری نوشهر به سه سال و ۸ ماه زندان محکوم شد.

در تیر ماه سال ۱۴۰۱ ویدیویی در رسانه‌های اجتماعی منتشر شد که مقاومت سپیده رشنو، فعال مدنی مخالف حجاب اجباری را در مقابل تذکر حجاب زنی دیگر در یک اتوبوس بی‌آر‌تی در تهران نشان می‌داد که در نهایت مسافران فرد تذکر‌دهنده را از اتوبوس بیرون کردند. رشنو شامگاه ۲۵ تیر سال گذشته در پی انتشار این ویدیو بازداشت و مدتی بعد بابت سه پرونده به چهار سال حبس محکوم شد.

اعتراض به حجاب اجباری بعد از کشته شدن مهسا ژینا امینی در سال گذشته در بازداشت گشت ارشاد که منجر به شکل گرفتن جنبش «زن، زندگی، آزادی» شد، وارد مرحله جدیدی شده است. حکومت نیز به سرکوب زنان شدت بخشیده است.

بررسی آماری انجام‌شده از سوی «گروه پژوهشی امروز» در مناطق ۲۲ گانه شهر تهران نشان می‌دهد بیش از ۵۶ درصد دختران و زنان بین سنین ۱۵ تا ۲۵ سال در این شهر، بدون حجاب اجباری و بیش از ۹۵ درصد آن‌ها مخالف آن هستند. طبق این بررسی، حدود ۸۴ درصد زنان باحجاب، مخالف حجاب اجباری‌اند.

 

 


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

برچسب‌ها:

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.