گزارش سالانه فدراسیون بین المللی روزنامه نگاران از نقض حقوق روزنامه نگاران در سال ۱۴۰۲

یکشنبه, 5ام فروردین, 1403
اندازه قلم متن

خبرگزاری هرانا – فدراسیون بین المللی روزنامه نگاران گزارش سالیانه خود از وضعیت نقض حقوق روزنامه‌ نگاران ایرانی در سال ۱۴۰۲ را منتشر کرد. این گزارش به بررسی آماری مواردی از سرکوب روزنامه نگاران در یک سال گذشته همچون بازداشت، اخراج از محل کار، احضار به مراجع قضایی و محکومیت روزنامه نگاران به حبس، پرداخته است.

به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، فدراسیون بین المللی روزنامه نگاران گزارش سالیانه خود از وضعیت روزنامه‌ نگاران در ایران را منتشر کرد.

این گزارش به شرح مواردی همچون بازداشت، اخراج از محل کار، احضار به مراجع قضایی، محرومیت از اشتغال و محکومیت ده ها روزنامه نگار ایرانی به حبس و مجازات های تکمیلی در سال ۱۴۰۲ پرداخته است.

فدراسیون بین‌المللی روزنامه‌نگاران اعلام کرد که در سال ۱۴۰۲ در ایران دستکم ۲۷ روزنامه‌نگار و فعال رسانه‌ای بازداشت شده‌اند؛ برخی از آنها با محکومیت‌ های سنگین مواجه شدند، عده‌ای با قید وثیقه آزاد شدند و پرونده برخی از آن‌ها علیرغم اعمال بخشنامه عفو، بار دیگر به جریان افتاده و در زندان هستند.

روزنامه نگارانی همچون ژینا مدرس گرجی، کیوان صمیمی، سجاد شهرابی، نازیلا معروفیان، علی مصلحی، غزاله زارع، مهدی نیک عهد، نیما صفار، شایا شهوق، نگار استادآقا، منیژه موذن، مریم لطفی، هلاله ناطقی، ابراهیم رشیدی، سینا بندعلیزاده، مهدی افشار نیک و روح الله نخعی از جمله این افراد هستند.

در این رابطه به اسامی تعدادی از مدیران مسئول نشریه های مختلف و کارکنان رسانه‌ای که در سال گذشته بازداشت شده‌ اند همچون سعید سیف علی، حسن عباسی، روح‌ الله رسولی، حسین یزدی، مصطفی جعفری، مجید نیک عهد، نسیم طواف زاده، محمد میرقاسم زاده، هادی کسایی‌ زاده و نسرین حسنی نیز اشاره شده است.

بر اساس گزارش سالیانه فدراسیون بین المللی روزنامه نگاران، در سال گذشته دستکم ۲۱ روزنامه‌نگار با اتهامات انتسابی عمدتا تبلیغ علیه نظام و اقدام علیه امنیت کشور به زندان محکوم شده‌اند.

سعیده شفیعی، نسیم سلطان بیگی، روح الله نخعی، روح الله زرین، مهدی نیک عهد، کیوان صمیمی، نگین باقری، الهه محمدی، نیلوفر حامدی، غزاله زارع، مهرداد درواع، سلطانعلی عابدی، ارسلان رسولی عمارلویی، مریم وحیدیان، امیر مسکنی، پریسا صالحی، شایا شهوق، کامیار فکور، ویدا ربانی، نسرین حسنی و علی مصلحی، روزنامه نگارانی هستند که طی یکسال گذشته توسط مراجع قضایی، مجموعا به دستکم ۶۰ سال زندان محکوم شده اند.

در بخشی از این گزارش به صدور احکام تکمیلی نظیر شلاق، تبعید، ابطال گذرنامه، ممنوعیت خروج از کشور و محرومیت از اشتغال علیه روزنامه نگارانی همچون الناز محمدی، نگین باقری، مهدی نیک‌ عهد، حسین یزدی، مصطفی جعفری و مرضیه محمودی پرداخته شده است.

فدراسیون بین المللی روزنامه نگاران در این گزارش همچنین افزایش چشمگیر احضار روزنامه نگاران و فعالان رسانه ای به مراجع قضایی در یک سال گذشته را ارزیابی کرده و گفته است که از میان ده ها احضار صورت گرفته، ۱۸ روزنامه نگار مورد تفهیم اتهام قرار گرفته اند.

در این گزارش آمده است، پس از اعتراضات سراسری سال ۱۴۰۱، برخی از نشریات و روزنامه ها همچون پایگاه خبری انتخاب، روزنامه اعتماد، روزنامه سازندگی، روزنامه جهان صنعت، روزنامه شهروند امروز، روزنامه صبح اقتصاد و نشریه فردای اقتصاد به مراتب محدودیت های بیشتری را نسبت به گذشته تجربه کردند و تحت فشار نهادهای امنیتی و دستورات قضایی توقیف، تعلیق، تعطیل یا لغو مجوز شدند.

فدراسیون بین المللی روزنامه نگاران همچنین اعلام کرد که “شماری از روزنامه نگاران منتقد ایرانی در پی اعتراضات سال ۱۴۰۱ به علت اظهار نظر یا ابراز انتقاد در شبکه‌های اجتماعی یا در محافل خصوصی با فشار نهادهای امنیتی از کار اخراج شدند.”

در یک سال گذشته، مریم ورشویی، پس از ۸ سال فعالیت از روزنامه همشهری اخراج شد. همچنین آزاده پیراکوه و محسن آجرلو، در پی انتشار گزارشاتی انتقادی، از روزنامه ایران اخراج شدند. بعلاوه حامد طالبی، به دلیل نشر توییت‌ هایی که در آن از رئیس شورای اطلاع‌رسانی دولت انتقاد کرده بود از روزنامه ایران اخراج شد. آریا جعفری، از دیگر روزنامه نگارانی است که در سال گذشته پس از ۱۳ سال فعالیت از خبرگزاری ایسنا اخراج شد. افزون بر این، حنا خلج، به دنبال انتشار یک مطلب انتقادی در صفحه شخصی خود از خبرگزاری ایرنا اخراج شد.


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.