سولماز ایکدر
این گزارش درباره روز اول طرح تشدید اعمال حجاب اجباری پس از فرمان «علی خامنهای» در فروردین ۱۴۰۳ است. این طرح ساعاتی پیش از حمله سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با پهپاد به اسراییل به اجرا درآمد و موجب ابراز اعتراضات متعددی شد.
***
چند ساعت پس از آغاز اجرای طرح «نور» در ظهر روز شنبه ۲۵فروردین۱۴۰۳، دانشآموزان دبیرستان دخترانهای در تهران تعطیل شدند و خیل دانشآموزان بدون حجاب اجباری به خیابان آمدند. دخترانی که بیاعتنا به ماموران و ون گشت ارشاد، نوجوانی خود را «زندگی» میکنند.
یک شاهد عینی در این رابطه به «ایرانوایر» گفت که همزمان با تعطیل شدن این مدرسه، شاهد آن بوده که ماموران نیروی انتظامی در مقابل خیل جمعیت دختران دبیرستانی بیحجاب، چارهای جز سکوت و پشت کردن به خیابان نداشتند.
یک شهروند تهرانی دیگر نیز در رابطه با حالوهوای امروز خیابانهای مرکزی تهران به ایرانوایر گفت که همزمان با آغاز طرح جدید نیروی انتظامی برای سرکوب زنان، تعداد زنانی که در مقابل حجاب اجباری مقاومت میکنند، مانند روزهای گذشته بود و نیروهای انتظامی و لباس شخصیها اما بیشتر از قبل به خیابانها آمده بودند. فرد دیگری نیز با اشاره به تعداد زنان بدون حجاب اجباری، نبرد سختتری را برای جمهوری اسلامی پیشبینی کرد.
سرتیپ پاسدار «احمدرضا رادان»، فرمانده کل انتظامی جمهوری اسلامی، دوباره برای زنان ایران خطونشان کشید و دوباره شکست خورد.
دقیقا یک سال پیش بود که فرمانده کل انتظامی جمهوری اسلامی وعده داد قرار است از شنبه ۲۶فروردین۱۴۰۲، بساط «بیحجابی» را جمع کند و زنانی که در «معابر عمومی، خودرو یا اماکن تجاری» حجاب اجباری را رعایت نکنند، «با اسناد و مدارک به محاکم قضایی معرفی کند.»
او پس از ۳۶۵ روز ناکامی در سرکوب زنان، مجددا مدعی پا به میدان گذاشت؛ این بار با «طرح نور.»
طرح نور یا طرح تنبیه زنان
بنابر بیانیه نیروی انتظامی، «طرح پلیس برای برخورد با ناهنجاریهای اجتماعی در حوزه حجاب و عفاف که عمدتا مربوط به برخورد با مصادیق کشف حجاب میشود، از شنبه ۲۵فروردین۱۴۰۳ و تحتعنوان طرح نور به اجرا درآمد»؛ طرحی که ادعا میشود دلیل اجرای آن ،«رعایت قانون» و «مطالبه مردم متدین» است.
رادان گفته سختگیری بر زنان بابت حجاب اجباری، براساس وظایف قانونی پلیس است که به اجرا درآمده است. این ادعا درحالی مطرح شده است که طرح «عفاف و حجاب» هنوز به تایید شورای نگهبان نرسیده است و عنوان قانون پیدا نکرده است.
ونهای گشت ارشاد آمد، زنان هم آمدند
بهرغم ادعاهایی که پس از اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» مبنیبر جمعآوری گشتهای ارشاد مطرح شده بود، شهروندان ایرانی امروز شاهد حضور پررنگ گشتهای ارشاد در معابر شهرها بودند.
خبرگزاری «فارس»، وابسته به سپاه پاسداران، سه روز پیش با راه اندازی یک پویش، خواستار بازگشت پلیس امنیت اخلاقی به خیابانها شده بود.
فارس مدعی شده بود که «نزدیک به شش هزار نفر از مخاطبان خبرگزاری فارس با ثبت پویشی در سامانه فارس من»، این کمپین را کلید زده اند.
ارگان رسانهای وابسته به سپاه در ادامه از قول ثبتکنندگان این پویش نوشت: «پلیس امنیت اخلاقی، در حقیقت از جامعه در مقابل آسیبها و تهدیدهای پیشرو محافظت میکند.»
بنابر ادعای فارس، «مطابق قانون مجازات اسلامی کشف حجاب جرم و وظیفه برخورد آن با پلیس و البته سایر مردم است.»
همزمان اخباری مبنیبر برخورد خشونتآمیز ماموران گشت ارشاد با زنان بدون حجاب اجباری منتشر شد؛ ازجمله بازداشت دختری نوجوان در تهران. به گفته شاهدان عینی، «دختربچه نهایتا ۱۷ سالهای را در خیابان ولیعصر تقاطع عباسآباد، بهطرز وحشتناکی دستگیر کردند و بردند. نردهها را گرفته بود و گریه میکرد. مامور زن با مشت روی دستش کوبید و مامور مرد با دستانش مشت دخترک را باز کرد و گیسکشان بردند به ون.»
زنی در رابطه با مشاهداتش از رفتار گشت ارشاد به ایرانوایر گفت: «مقابل ایستگاههای متروی بهشتی، هفتتیر و ولیعصر، نیروهای پرتعداد گشت ارشاد و لباسشخصیها حضور داشتند و دیگر از درگیر شدن با زنان بدون حجاب نیز پرهیز نداشتند.» به گفته او، اکثر مامورانی که لباس فرم به تن داشتند مشغول تصویربرداری از زنانی بودند که حجاب اجباری نداشتند.
ایرانوایر همچنین از بازداشت خشونتآمیز زنی در بلوار کریمخان مطلع شده است. این زن بدون حجاب اجباری در ابتدا توسط ماموران لباسشخصی احاطه شده، اما پس از مقاومت این زن و اعتراض عابران، ماموران نیروی انتظامی با لباس فرم اقدام به فحاشی کرده و این زن را با ضربوشتم به ماشین ون انتقال دادند.
ازجمله بازداشتیهای ۲۵فروردین۱۴۰۳، «نفیسه لطیفیان» و «نگار عابدزاده»، همسر و دختر «احمدرضا عابدزاده»، دروازهبان سابق و چهره ورزشی محبوب در ایران، بودند.
خبرگزاری فارس، نزدیک به سپاه، نوشت که «این دو نفر بهدلیل ایجاد تنش و درگیری با ماموران بازداشت شدند.» اگرچه بنابر گزارش فارس، این دو ساعتی پس از بازداشت آزاد شدهاند.
ایرانوایر مطلع شده است که زنی دیگر در خیابان الوند نیز توسط ماموران لباسشخصی بازداشت شده است. بههمراه این زن، مرد همراهش نیز که به ماموران لباسشخصی اعتراض میکرد بازداشت شد. همزمان، مامورانی با لباس فرم نیروی انتظامی عابران را پراکنده میکردند و تلفن همراه چند نفر را نیز برای جلوگیری از تصویربرداری از این صحنه تفتیش کردند.
همچنین براساس گزارش شاهدان عینی در محوطه تئاتر شهر، ماموران لباسشخصی با بلندگو شعار میدهند.
سایت «دیدهبان ایران» در گزارشی خبر داد یگان حفاظت مترو در ایستگاه تجریش از زنان فیلمبرداری میکرده و ون و خودرو پلیس نیز در میدان تجریش و خیابان دربند مستقر شده بودند و تذکر حجاب میدادند.
براساس این گزارش، نیروهای انتظامی در ورودی این ایستگاه مستقر شده و در برخی موارد کیف افراد را بازرسی کردهاند.
نظام جمهوری اسلامی تنها با استفاده از ونهای گشت ارشاد برای جنگ با زنان به خیابانهای شهرهای ایران نیامده بود، حداقل سه شاهد عینی در گفتوگو با ایرانوایر تایید کردند که در بین ماشینهای نیروی انتظامی که برای اجرای «طرح نور» به خیابانها آمده بودند، ونهای اورژانس اجتماعی را نیز مشاهده کردند.
برنامه اورژانس اجتماعی، طرحی برای حمایت از اقشار آسیبپذیر بود که زیر نظر سازمان بهزیستی به اجرا درآمد. ماشینهای ویژه این طرح، ونهای سفید رنگی هستند که روی بدنه آن شماره تلفن اختصاصی این طرح «۱۲۳» درج شده است.
لشکر کشی به خیابانها با دستور خامنهای
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، ۱۵فروردین۱۴۰۳، طی سخنانی در رابطه با حجاب اجباری، فرمان جنگ با زنان ایرانی را صادر کرد.
او حجاب اسلامی را «هم به لحاظ شرعی و هم به لحاظ قانونی» اجباری دانست. خامنهای در روزهای اوج اعتراضات سراسری ایران در سال ۱۴۰۱ هم، بر همین نکته تاکید کرده بود.
رهبر جمهوری اسلامی در اظهارات اخیرش گفت که مخالفت با حجاب اجباری در ایران «برنامه بیگانگان» است و به همین علت، نهادهای حکومتی این کشور باید برای مقابله با آن اقدام کنند.
خامنهای در دیدار با مقامات کشوری و نظامی ایران گفت مخالفت زنان با حجاب اجباری با هدف اصلی «بازگرداندن وضعیت به زمان قبل از انقلاب – طاغوت» شکل گرفته است.
او در این سخنان مطابق رویه قبلی جمهوری اسلامی، مخالفان حجاب اجباری در ایران را «استخدام شده و تحت نفوذ بیگانگان» خواند.
رهبر جمهوری اسلامی در پایان سخنانش، از تمامی نهادها و مسوولان حکومتی خواست که برای رعایت حجاب اجباری، بر «وظایف شرعی و قانونی» خود تمرکز کنند.
در پاسخ به این خواست رهبر جمهوری اسلامی بود که بهرغم بحرانهای مختلف داخلی و خارجی، مجددا نیروهای انتظامی برای سرکوب زنان به خیابانهای گسیل شدند. اگرچه بنابر تصاویر و اخباری که از شهرهای ایران از مقاومت زنان به گوش میرسد، نیروی انتظامی و نظام جمهوری اسلامی نبردی را آغاز کردند که در آن از همان ساعتهای اول شکست خوردهاند.
از: ایران وایر