طرح نور در دانشگاه‌ها؛ یا چادر سر کنید یا برگردید

دوشنبه, 3ام اردیبهشت, 1403
اندازه قلم متن

طرح نور در دانشگاه‌ها؛ یا چادر سر کنید یا برگردید

ایران وایر

براساس اطلاعات رسیده به «ایران‌وایر»، روز  یکشنبه ۲اردیبهشت۱۴۰۳، بیش از ۲۰۰ دانشجو دانشگاه امیرکبیر در اعتراض به برخوردهای سرکوبگرانه روزهای گذشته ماموران حراست به‌دلیل پوشش دانشجویان، دست به اعتصاب زده و از حضور در کلاس‌های درس سرباز زده‌اند.

دانشجویان می‌گویند امروز، ۳اردیبهشت نیز این اعتصاب تداوم خواهد یافت.

ایران‌وایر مطلع شده است که اعتصاب کلاس از صبح روز ۲اردیبهشت۱۴۰۳ در دانشکده‌های مهندسی کامپیوتر، مهندسی انرژی، مهندسی صنایع، مهندسی نساجی و ریاضی علوم کامپیوتر آغاز شده و شمار زیادی از کلاس‌ها نیز در دانشکده‌های مهندسی پزشکی، مهندسی شیمی، مهندسی دریا و مهندسی معدن، تشکیل نشده است.

***

«طرح نور»، از روز ۲۵فروردین۱۴۰۳ در خیابان‌های ایران آغاز شد. طرحی که به‌رغم نام فریبنده‌اش، یک هدف را دنبال می‌کند؛ سرکوب مخالفان حجاب اجباری و آزار شهروندانی که سبک پوشش خود را انتخابی و از حقوق اولیه انسانی خود می‌دانند.

این طرح پس از خلق صحنه‌هایی سراسر آزار و خشونت در خیابان‌ها، علیه زنان و دختران و حتی در مواردی کودکان در طول یک هفته، حالا به دانشگاه‌های ایران کشیده است.

ایران‌وایر مطلع شده که ماموران حراست دو دانشگاه  هنر و امیرکبیر تهران، روز شنبه یکم اردیبهشت۱۴۰۳، با پوشش دانشجویان برخورد کرده‌اند. 

یکی از دانشجویان دانشگاه هنر به ایران‌وایر می‌گوید: «یکی از ورودی‌های دانشگاه ما درست کنار یکی از ورودی‌های امیرکبیر است. دیروز ماموران حراست تعداد زیادی از بچه‌ها را به‌دلیل شکل پوششی که تا روز قبلش مشکلی برای ورود نداشت، نگه داشته بودند. من چون سابقه کمیته انضباطی دارم رفتم صحبت کنم، تهدیدم کردند مداخله نکن وگرنه پرونده در تعلیق‌ات دوباره باز می‌شود، ولی تعداد بچه‌هایی که بهشان اجازه ورود نمی‌دانند، خیلی زیاد بود.»

کانال «خبرنامه امیرکبیر» نیز خبر داده که روز یکم اردیبهشت، دست‌کم ۲۰۰ دانشجو این دانشگاه به‌دلیل آنچه «پوشش غیر اسلامی» نامیده شده، از ورود به دانشگاه محروم شده‌اند.

این منبع دانشجویی در گزارش خود نوشته است که غائله برخورد با نخبگان امیرکبیر توسط فردی به نام «علیرضا رهایی»است. فردی که به گفته این منبع دانشجویی در تابستان ۱۳۸۵، دست به  تخریب شبانه ساختمان انجمن پلی‌تکنیک دانشگاه امیرکبیر زده بود و در سرکوب دانشجویان این دانشگاه نقش داشته است.

در ویدیوهای منتشر شده از دانشگاه امیرکبیر هم نشان داده می‌شود که در روز یکم اردیبهشت، در ورودی خیابان ولیعصر دانشگاه امیرکبیر، دست‌کم پنج مامور حراست مستقر شده و مانع ورود دانشجویان به دانشگاه می‌شوند.

یک دانشجو دانشگاه امیرکبیر به ایران‌وایر می‌گوید: «من از در شمالی دانشگاه که در خیابان رشت قرار دارد، وارد می‌شوم. وقتی رسیدم حدود ۲۰ نفر را نگه داشته بودند. می‌گفتند یا باید چادرهایی که دم در موجود است بپوشید و وارد شوید، یا برگردید؛ در نهایت هم من ترجیح دادم برگردم. نکته مهم این است که مانتویی که دیروز پوشیده بودم را قبلا هم در دانشگاه به تن کرده بودم، اما برخوردهای مرتبط با پوشش در دانشگاه‌ ما به بالاترین سطح خود در ده سال اخیر رسیده است.»

خبرنامه امیرکبیر در گزارش‌های متعددی که از وضعیت این دانشگاه تهیه کرده، مدعی شده مسوولیت مستقیم تمامی این برخوردهای امنیتی بر عهده هیات‌رییسه دانشگاه و رییس حراست این دانشگاه است.

کانال تلگرام «دانشجویان متحد» نیز تایید کرده است که حراست دانشگاه امیرکبیر طی دو روز گذشته، «در سطح شدیدی» با پوشش دانشجویان برخورد کرده است.

این گزارش تصریح کرده است که اسامی دانشجویانی که از ورود به دانشگاه امیرکبیر منع شده‌اند، برای برخوردهای بعدی توسط نیروهای حراست یادداشت شده‌‌اند.

تلگرام دانشجویان متحد همچنین از برخورد نیروهای حراست با دانشجویان به‌دلیل «پوشیدن پیراهن آستین کوتاه» خبر داده است.

دانشجویی که از دانشگاه هنر با ایران‌وایر گفت‌وگو کرده است، می‌گوید: «وضع خوبی نیست. مامورهای حراست توی دانشگاه گشت می‌زنند و به همه‌چیز و همه‌کس گیر می‌دهند. دم ورودی هم با همان لباس معمولی راه نمی‌دهند، حتی لباس‌ها کوتاه هم نیست. قد مانتو اگر بالای زانو باشد و دانشجو کمی قد بلند باشد، مانعش می‌شوند. این‌طوری پیش بروند، باید از هفته بعدی چادر به سر کنیم.»

به گفته این دانشجو، مقامات دانشگاه دارند طرح‌های «از شنبه» توی خیابان‌ها را در صحن و محوطه دانشگاه‌ها اجرا می‌کنند: «تن نمی‌شود داد به این ذلت. کاش بشود مثل سال قبل کلاس‌ها را تحریم کنیم. دارند انتقام ناکامی‌شان در تحمیل حجاب را از تک‌تک ما می‌گیرند. به قد مانتو گیر می‌دهند. به طرز و شکل نشستن در حیاط و محوطه گیر می‌دهند. شاهد بودم به یکی از دخترهای که در محوطه نشسته بود تذکر می‌دادند چرا پایت را دراز کرده‌ای!»

سرکوب در سایر دانشگاه‌ها

برخی از منابع دانشجویی، از تشدید سرکوب‌ها در خوابگاه دانشجویی دانشگاه صنعتی خواجه‌نصیرالدین طوسی خبر داده‌اند.

براساس گزارش‌های منتشر شده در روزهای، اخیر «سعید عابد‌پور»، معاون حفاظت فیزیکی دانشگاه خواجه نصیر، همراه با «احمد داوود‌زاده»، رییس امور خوابگاه این دانشگاه و سرپرست خوابگاه دانش،  در روندی غیرقانونی و بدون اطلاع‌قبلی، وارد اتاق‌های دانشجویان شده و اقدام به تفتیش وسایل و کمدهای شخصی دانشجویان کرده‌اند.

خبرنامه امیرکبیر در گزارش خود نوشته که بهانه مقامات دانشگاه خواجه‌نصیر برای این اقدام، «مصرف نوع خاصی از دخانیات» در خوابگاه عنوان شده،‌اما در نهایت دانشجویان را به‌دلیل «حمل سیگار» و نه «مصرف سیگار»، به کمیته انضباطی احضار کرده‌اند.

تشدید برخورد با دانشجویان درحالی افزایش یافته که نهاد دانشگاه در طول بیش از یک سال و نیم گذشته، فشارهای زیادی را به‌عنوان یکی از کانون‌های اعتراضات سراسری متحمل شده است.

پیش‌از این در ۲۲فروردین، ایران‌وایر مطلع شده بود که مقامات دانشگاه تک‌جنسیتی الزهرا با هدف «امنیتی‌تر کردن فضای دانشگاه»، دوربین‌های «تشخیص چهره» در محل ورودی و خروجی دانشگاه الزهرا در تهران نصب کرده‌اند.

کانال تلگرامی «دانشجویان پیشرو» نیز، از ارسال پیامک‌های تهدیدآمیز حجاب اجباری برای دانشجویان دانشگاه ملایر خبر داده است.

فشار بر دانشجویان در ایران پس از اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» شدت گرفته است، به‌طوری که منابع خبری دانشجویی ابتدای مهر سال۱۴۰۲، از برقراری «گشت حجاب» در دانشگاه تهران و الزام دانشجویان به پوشیدن «مقنعه و مانتو بلند» تا «پایین زانو» خبر دادند.

از طرفی لایحه مصوب مجلس تحت‌عنوان «عفاف و حجاب» نیز تاکید کرده است که باید «بانک اطلاعاتی دانش آموزان و دانشجویان» به‌منظور شناسایی افرادی که با حجاب اختیاری حضور پیدا می‌کنند، در اختیار «نیروی انتظامی» قرار گیرد.

۲۹شهریور سال گذشته نیز جدیدترین «شیوه‌نامه اجرایی رفتار و پوشش حرفه‌ای» دانشجویان علوم پزشکی و دستیاران برای سال تحصیلی ۱۴۰۳-۱۴۰۲ منتشر شد که در بخشی از آن آمده بود که «هرگونه پوشش کوتاه یا تنگ، مانتو جلو باز، جنس حریر، تور و یا لباس‌های یقه باز که بدن را نمایان سازد، ممنوع است.»

در بخش دیگری از این شیوه‌نامه همچنین تاکید شده بود که باید با استفاده از «مقنعه بلند (تا زیر شانه) و با ضخامت مناسب تمامی سر و موها» پوشیده شود، «به‌طوری که نواحی گردن و ناحیه یقه لباس نیز پوشانده شود.» استفاده از روسری‌های نازک و کوتاه، شال به تنهایی، یا خارج شدن مو از جلوی سر و پشت مقنعه نیز «ممنوع است.»

این شیوه‌نامه همچنین تاکید داشت که «کاشت ناخن» و آرایش‌هایی در صورت و ناخن «که موجب جلب توجه» دیگران می‌شود، ممنوع است.

به باور دانشجویانی که با ایران‌وایر گفت‌وگو کرده‌اند، دور تازه سرکوب که به گفته منابع دانشجویی به‌بهانه «پوشش نامناسب» دانشجویان صورت می‌گیرد، ادامه طرح نوری است که زنان مخالف حجاب اجباری را در خیابان‌های ایران هدف قرار داده است.

طی هفته‌های گذشته، اخبار گسترده اقدامات تنبیهی علیه دانشجویانی که ویدیوهای فارغ‌التحصیلی خود را با شیوه تازه‌ای، سرشار از موزیک و رقص و شادمانی و حتی حرکات ورزشی ساخته و منتشر کرده بودند، در منابع دانشجویی بازتاب داده شد.


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.