تحقیقات گروه دادهکاوی رادیو فردا نشان میدهد که امسال بیش از ۴۲۳ میلیارد تومان از منابع عمومی بودجه برای تأمین هزینههای وبسایت رسمی علی خامنهای و سایر فعالیتهای «دفتر حفظ و نشر آثار» رهبر جمهوری اسلامی به «بیت رهبری» پرداخت میشود.
این رقم برابر با مجموع حداقل دستمزد ماهانۀ ۵۹ هزار کارگر، یعنی هفت میلیون و ۱۶۶ هزار تومان برای هر کارگر در ماه است.
سهم حقیقی رهبر جمهوری اسلامی از بودجۀ عمومی کشور در هالهای از ابهام قرار دارد. بسیاری از نهادهای قدرتمند حکومت که از مالیات معافاند بهطور مستقیم زیر نظر علی خامنهای فعالیت میکنند و او تقریباً در همۀ نهادها نماینده دارد که هزینۀ آنها عمدتاً از درآمدهای مالیات و نفت تأمین میشود.
در این میان، بخش عمدۀ هزینههای دفتر خامنهای توسط غول اقتصادی موسوم به «ستاد اجرایی فرمان امام» تأمین میشود؛ یکی از غیرشفافترین نهادهای حکومتی که تعداد کارمندان، نوع فعالیتها و مراودات مالی آن روشن نیست.
در لایحۀ بودجۀ امسال بهطور مشخص و دقیق به برنامههای اجرایی و عملکرد «مؤسسه پژوهشی فرهنگی انقلاب اسلامی» (دفتر حفظ و نشر آثار) اشاره نشده است. با این حال، در چند مورد محدود میتوان مبالغ اختصاصیافته به خامنهای را رصد کرد.
در بخش ردیفهای متفرقۀ لایحه آمده است که ۱۰۰ میلیارد تومان از هزینههای بانکها و شرکتهای انتفاعی وابسته به دولت برای «تبیین و تبلیغ گفتمان امامین انقلاب» (۷۰ میلیارد) و «حمایت از برنامههای پژوهشی اندیشگاه گام دوم» (۳۰ میلیارد) به این مؤسسه پرداخت شود.
بررسی رسانههای رسمی و جستوجو در شبکههای پیامرسان داخلی نشان میدهد که این مؤسسه به جز ادارۀ وبسایت رهبر جمهوری اسلامی (Khamenei.ir) و حسابهای وابسته به آن در شبکههای اجتماعی، انتشار چند عنوان کتاب دربارۀ خامنهای و برگزاری تعدادی نشست، فعالیت مشخص دیگری ندارد.
جزئیات کمی در مورد ساختار و سایر فعالیتهای «دفتر حفظ و نشر آثار» علی خامنهای که زیر نظر فرزند سوم او، مسعود خامنهای، اداره میشود، در دسترس است.
بودجۀ این مؤسسه اما بیشتر از کل بودجهای است که در سال ۱۴۰۳ در اختیار خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی (ایرنا) قرار میگیرد. در لایحۀ بودجۀ امسال برای بزرگترین خبرگزاری دولتی ایران که یک ادارۀ بزرگ با کارمندان زیاد و دفاتر فعال در استانها و خارج از کشور است، ۳۷۳ میلیارد تومان بودجه در نظر گرفته شده.
در بودجۀ ۱۴۰۳ علاوهبر «دفتر حفظ و نشر آثار» علی خامنهای، بیش از ۳۷۰۰ میلیارد تومان به ردیفهایی اختصاص یافته که نام «رهبر» یا «ولی فقیه» در آنها ذکر شده است.
«دفتر حفظ و نشر آثار» خامنهای با عنوان «مؤسسه پژوهشی فرهنگی انقلاب اسلامی» سالهاست که ردیفی ثابت با شمارۀ ۱۱۴۳۱۰ در بودجۀ سالانۀ کشور دارد.
تحقیقات گروه دادهکاوی رادیو فردا نشان میدهد که در چهار سال گذشته دستکم یکهزار و ۵۵ میلیارد تومان از منابع عمومی کشور به این مؤسسه تعلق گرفته است.
محاسبۀ این رقم در حالی است که «دفتر حفظ و نشر آثار» رهبر جمهوری اسلامی از اعتبارات متفرقۀ فرهنگی و اعتبارات «هدفمندی یارانهها» نیز سهم میبرد.
استفاده از عنوان «مؤسسه پژوهشی فرهنگی انقلاب اسلامی»، در کنار «دفتر حفظ و نشر آثار» و یا به جای آن، از نیمۀ دوم سال ۱۳۹۰ کاربرد بیشتری داشته است و در حال حاضر عنوان «مؤسسه انقلاب اسلامی» بیشتر استفاده میشود. جزئیات بیشتر در اینباره را میتوانید در مجموعۀ «دولت پنهان رهبر» در وبسایت رادیوفردا بیابید.
از: رادیو فردا