باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا سران کنگره را در جریان آخرین تحولات عراق قرار داد. وی در این دیدار گزینههای آمریکا از جمله کمکهای امنیتی به عراق در جنگ با گروه داعش را تشریح کرد.
رئیس جمهور آمریکا روز چهارشنبه (۲۸ خرداد / ۱۸ ژوئن) با “میک مککونل” رهبر حزب اقلیت مجلس سنا، “هری رید” رهبر حزب اکثریت سنا، “جان بینر” رئیس مجلس نمایندگان و “نانسی پلوسی” رهبر حزب اقلیت مجلس نمایندگان دیدار کرد و تحولات عراق را مورد بررسی قرار داد.
اوباما در دیدار با سران کنگره به نقش “سیاستهای فرقهای” در ایجاد بحران امنیتی ایجاد شده اشاره کرد و گفت که از رهبران عراق خواسته اختلافات خود را کنار گذارند و “با ایجاد حس وحدت ملی در کنار هم جمع شوند”.
آمریکا ضمن انتقاد از عدم حضور نمایندگان سنی در بدنه دولت نوری مالکی، نخست وزیر شیعه عراق را مقصر بحران امنیتی عراق میداند.
رئیس جمهوری آمریکا در نشست با رهبران کنگره برای تقویت نیروهای امنیتی عراق علیه داعش (دولت اسلامی عراق و شام ) گزینه افزایش کمکرسانی امنیتی را مطرح کرد. اوباما در این جلسه نظرات هر یک از رهبران کنگره را درباره اوضاع فعلی عراق جویا شد و قول داد به رایزنی و مشاوره با کنگره نیز ادامه دهد.
مخالفت کنگره آمریکا با نور مالکی
سران کنگره قانونگذاران آمریکا هم در آستانه دیدار با اوباما از رئیس جمهور خواستند برای حل بحران امنیتی ایجاد شده در عراق، نوری مالکی را به کنارهگیری از قدرت و استعفا ترغیب کند. دولت اوباما تاکنون به طور رسمی درخواست کنارهگیری مالکی از قدرت را مطرح نکرده است.
نشست اوباما با اعضای کنگره زمانی انجام گرفت که وزیر امور خارجه عراق به طور رسمی از دولت آمریکا خواست اقدام به حمله هوایی علیه جهادگرایان داعش کند. شورشیان داعش شهرهای موصل، تکریت و برخی دیگر از شهرهای مهم این کشور را اشغال کرده و همچنین به مهمترین پالایشگاه نفت کشور در بیجی حمله کردهاند.
به رغم پیشروی داعش به سمت بغداد، اوباما صراحتا اعلام کرد آمریکا وارد جنگ دیگری نخواهد شد. اما وی با نوشتن نامهای به کنگره از طرح اعزام ۲۷۵ نظامی آمریکایی برای کمک به حفاظت از سفارت ایالات متحده و شهروندان آمریکایی در عراق خبر داد.
مقامات آمریکایی گفتند نیروهای نظامی اعزامشده اجازه نخواهند داشت در عملیات رزمی شرکت کنند و فقط در صورتی که به آنها حمله شود، از خود دفاع خواهند کرد.
احتمال همکاری ایران با آمریکا
به دنبال تحولات جدید و اشغال شهرهای عراق توسط نیروهای داعش، احتمال همکاری نظامی ایران و ایالات متحده برای مقابله با این گروه افراطی سنیمذهب نیز قوت گرفت.
روز دوشنبه (۲۶ خرداد / ۱۶ ژوئن) دیپلماتهای آمریکایی و ایرانی در حاشیه مذاکرات هستهای در وین، در باره راههایی که واشنگتن و تهران میتوانند به مهار داعش در عراق کمک کنند، با یکدیگر گفتگو کردند.
حسن روحانی، رئیس جمهور ایران نیز روز چهارشنبه (۲۸ خرداد / ۱۸ ژوئن) در سخنرانی خود در لرستان که از تلویزیون ایران پخش میشد، هشدار داد که “ملت ایران” همه تلاش خود را برای محافظت از اماکن مقدس شیعیان در کربلا، نجف، کاظمین و سامرا خواهد کرد. آقای روحانی پیش از این نیز تلویحا اشاره کرده بود که ایران در صورت درخواست عراق برای حل بحران داعش، همکاری با آمریکا را در نظر خواهد گرفت.
“آمریکا نباید به ایران نزدیک شود”
در واکنش به این موضوع سخنگوی وزارت امورخارجه آمریکا نیز گفت آمریکا با ایده انجام گفتگوهای بیشتر با ایران موافق است.
اما “جام بینر” رئیس مجلس نمایندگان آمریکا به شدت با آن مخالفت ورزید. وی گفت که ایالات متحده نباید برای کمک به شکست دادن شورشیان افراطی سنی در عراق به ایران نزدیک شود. او تاکید کرد: «ایران با پرداخت پول به تروریستها، نه فقط در سوریه و لبنان بلکه در اسرائیل به تقویت تروریسم ادامه میدهد. با نزدیک شدن ما به ایران، دوستان و متحدان ما در منطقه چه فکر خواهند کرد.»
“هری رید” رهبر جناح اکثریت سنا نیز روز چهارشنبه در آستانه جلسه مشترک نمایندگان کنگره با باراک اوباما، درگیریهای عراق را “جنگ داخلی” توصیف کرد و گفت از اعزام سربازان حمایت نکرده و چنین کاری را به نفع امنیت ملی کشور نمیداند.
از: دویچه وله