بیست وچهار ساعت پس از آنکه «بنیامین نتانیاهو» گفت «مردم ایران زودتر از آنچه فکر میکنند از دست حکومت آزاد خواهند شد»، جمهوری اسلامی عملیات «وعده صادق ۲» را آغاز کرد و به گفته خودشان، ۲۰۰ موشک به سمت اسراییل شلیک شد.
***
دقایقی پس از آغاز این حمله، سپاه پاسداران طی بیانیهای اعلام کرد که جمهوری اسلامی با استفاده از «دفاع مشروع از خود برابر منشور ملل متحد» و در برابر «قتلعام مردم لبنان و غزه و به شهادت رساندن مجاهد کبیر، رهبر محور مقاومت و دبیرکل سرافراز حزبالله، سید حسن نصرالله و شهادت فرمانده رشید و مستشار عالی سپاه پاسداران در لبنان، سرلشکر پاسدار سید عباس نیلفروشان»، نیروی هوافضای سپاه با پرتاب دهها موشک بالستیک، اهداف مهم نظامی و امنیتی را در اسراییل هدف قرار داد.
در این بیانیه تاکید شده بود که این عملیات با «تصویب شورای عالی امنیت ملی» صورت گرفته است و هشدار داده شده بود که چنانچه اسراییل واکنشی نشان دهد، «با حملات کوبنده و ویرانگر بعدی مواجه خواهد شد.»
در بیانیه دوم سپاه پاسداران که پس از پایان حمله موشکی شب گذشته صادر شد، سپاه پاسداران به نام «اسماعیل هنیه»، رهبر سابق حماس که در تهران ترور شده نیز اشاره شده و ادعا شد که ۹۰درصد موشکهای شلیک شده، «با موفقیت به اهداف اصابت کرده است.»
«دانیل هاگاری»، سخنگو ارتش اسراییل نیز دقایقی بعد از آنکه ارتش این کشور گفت مردم اجازه دارند از پناهگاهها خارج شوند، طی بیانیهای گفت: «ما هم از نظر دفاعی و هم از نظر تهاجمی درحالت آمادهباش بالایی قرار داریم. ما از شهروندان کشور اسراییل دفاع خواهیم کرد. این حمله پیامدهایی خواهد داشت. ما برنامههایی داریم و در مکان و زمان موردنظر خود، این عملیات را اجرا خواهیم کرد.»
او همچنین تاکید کرد که این حمله هیچ کشته یا زخمی نداشته است.
هزینههای عملیات وعده صادق ۲ برای ایران
«حسین سلامی»، فرمانده کل سپاه پاسداران، ساعتی پس از پایان عملیات وعده صادق ۲ اعلام کرد که در مجموع ۲۰۰ موشک به سمت اسراییل شلیک شده است.
آمار ارائه شده توسط فرمانده کل سپاه پاسداران البته با عدد و آمارهایی که پیشتر توسط رسانههای نزدیک به سپاه پاسداران منتشر شده بود، تفاوت دارد.
در این حمله از موشکهایی مانند «فتح»، «ذوالفقار» و «قدر» استفاده شده است. اطلاعات دقیق و رسمی درباره هزینههای مالی این حمله بهدلیل ماهیت محرمانه نظامی، اعلام نشده است. هزینههای توسعه صنعت موشکی جمهوری اسلامی نیز محرمانه است. بهدلیل ماهیت محرمانه و حساسیت بالای پروژههای تسلیحاتی، معمولا جزییات مربوط به هزینه تولید و قیمت این موشکها منتشر نمیشود. بااینحال برای مقایسه، موشکهای هایپرسونیک کشورهای دیگر مانند روسیه و چین میتوانند در محدوده دهها میلیون دلار برای هر موشک باشند. بهویژه بهدلیل فناوری پیچیده و پیشرفتهای که در توسعه این نوع موشکها به کار میرود.
بنابراین، اگرچه قیمت دقیق موشک فتاح اعلام نشده، ولی میتوان انتظار داشت که هزینه آن بالا و قابل مقایسه با موشکهای هایپرسونیک دیگر کشورها باشد. با همین نحوه محاسبه قیمت نمونههای مشابه موشکهای ذوالفقار یا قدر نیز میتواند بین پانصد هزار تا یک و نیم میلیون دلار باشد. در مجموع اگر عدد اعلام شده توسط حسین سلامی را مرجع قرار دهیم، عملیات شب گذشته و شلیک ۲۰۰ موشک، بیشتر از هشتصد میلیون دلار برای ایران هزینه بههمراه داشته است.
اگر تعداد موشکهای شلیک شده بیش از عددی باشد که حسین سلامی اعلام کرده است، هزینه این عملیات بسیار بیشتر از هشتصد میلیون دلار نیز خواهد شد. هرچند ارتش اسراییل نیز در بیانیهای رسمی اعلام کرد که تقریبا ۱۸۰ موشک امشب از ایران بهسوی اسراییل شلیک شد.
البته یک مقام امنیتی اسراییل تاکید که بیشتر موشکها توسط نیروی هوایی اسراییل، با همکاری فرماندهی مرکزی آمریکا، رهگیری و منهدم شد. به گفته او، اصابت چندین فروند از موشکها به نقاطی در اسراییل شناسایی شد و ارزیابی خسارات ناشی از آنها در جریان است.
دستاوردهای یک حمله گران قیمت
براساس اخباری که تا لحظه انتشار این گزارش توسط رسانههای مستقل منتشر شده است، حمله موشکی شب گذشته جمهوری اسلامی تنها یک قربانی داشته است؛ مردی فلسطینی.
براساس گزارش منابع فلسطینی، براثر سقوط قطعات موشکهای شلیکشده سپاه بر فراز شهر فلسطینینشین اریحا (جریکو) در کرانه باختری، یک تن کشته و چندین تن مجروح شدند. هویت یکی از مجروحان که حال او وخیم گزارش شده نیز، توسط رسانههای اسراییلی اعلام شده است: «شحر گلدمن.»
وعده صادق ۲ البته آسیبهای دیگری نیز با خود بههمراه داشته است.
شبکه خبری «سیانان» آمریکا گزارش داد که تصاویر ویدیویی جدیدی منتشر شده که موشکهای ایرانی را نشان میدهد که به پایگاه هوایی نواتیم در جنوب اسراییل اصابت کرده است. علاوهبر این، ویدیو دیگری در رسانههای اجتماعی منتشر شده که به نظر یک موشک ایرانی را نشان میدهد که در کمتر از یک کیلومتری شمال غرب مقر موساد، در حومه تلآویو منفجر میشود.
شامگاه سهشنبه ۱۰مهر۱۴۰۳ و همزمان با این حمله موشکی، «محمد باقری»، رییس ستادکل نیروهای مسلح ایران گفته بود که تهران «حتی باوجود جنایتهای رژیم صهیونیستی، رعایت موازین لازم را به انجام رساند و تنها پایگاههای نظامی را هدف قرار داده است.»
او تاکید کرده بود که «۳ پایگاه نظامی هوایی اصلی اسراییل، موساد بهعنوان مرکز ترور، پایگاه هوایی نواتیم بهعنوان پایگاه هواپیماهای اف-۳۵، پایگاه هوایی هاتسریم بهعنوان پایگاهی که برای ترور شهید نصرالله عزیز مورد استفاده قرار گرفت، رادارهای راهبردی و همچنین مراکز تجمع تانکها، نفربرها و نفرات رژیم در منطقه پیرامون غزه که قتلعام مردم غزه را برعهده داشتند، مورد هدف قرار گرفت.»
بااینحال جمهوری اسلامی در حمله موشکی شب گذشته خود، شهر اورشلیم (بیتالمقدس) را که برای پیروان تمامی ادیان ابراهیمی شهری مقدس است را هم هدف حمله موشکی خود قرار داد. اگرچه به گفته «جیک سالیوان»، مشاور امنیت ملی آمریکا، تنها ۳۴ موشک شلیک شده از سوی جمهوری اسلامی موفق شدند از سد پدافندهای امنیتی اسراییل عبور کنند.
البته تا زمان انتشار این گزارش، از تعداد دقیق موشکهایی که به اهداف مورد نظر در اسراییل برخورد کرده و خسارتهای احتمالی جانی و مالی آن، هنوز گزارش دقیقی منتشر نشده است.
انتشار اخبار جعلی
همزمان با انتشار اخبار رسمی از حمله موشکی جمهوری اسلامی به اسراییل، دستگاه پروپاگاندا جمهوری اسلامی شروع به انتشار اخبار نادرست کرد. خبرگزاری «تسنیم»، وابسته به سپاه پاسداران، تصاویری از یک حمله پهپادی مربوط به سال گذشته و شهر مسکو را، بهعنوان «اصابت موشکهای ایران به تلآویو» منتشر کرد.
یک حساب کاربری منتسب به ارتش سایبری جمهوری اسلامی نیز، تصاویری از یک آتشسوزی را بهجای نتیجه حمله موشکی شب گذشته منتشر کرد. همچنین ویدبو مربوط به حمله روسیه به اوکراین، بهعنوان تصاویر حمله موشکی به اسراییل منتشر شد.
در جریان عملیات وعده صادق ۱ نیز، جمهوری اسلامی تنها مدتی کمتر از ۲۴ ساعت پس از حمله تعداد قابل توجهی اطلاعات غیر دقیق و دروغ منتشر کرد که «ایرانوایر» طی گزارشی، به بازخوانی این پروپاگاندای رسانهای جمهوری اسلامی پرداخت.
آسمانی که باز هم باز ماند
در شب حمله موشکی جمهوری اسلامی به اسراییل، آسمان کشور به روی پروازهای تجاری و مسافربری باز ماند.
براساس گزارشهای وبسایت «فلایت رادار»، درحالیکه حمله وعده صادق ۲ به وقت محلی ساعت ۸ عصر آغاز شد، حداقل تا دو ساعت بعد از آن پروازهای مسافربری متوقف نشدند. در نهایت «سعید چلندری»، مدیرعامل شهر فرودگاهی امام خمینی اعلام کرد که پروازهای ورودی و خروجی به این فرودگاه متوقف شدهاست. براساس این گزارش، بهرغم اینکه از شهرهای کرج، اصفهان، تبریز٬ کرمانشاه و …، شلیک موشک صورت گرفته بود، تنها آسمان تهران به روی پروازهای غیرنظامی بسته شد.
پیشتر در جریان حمله به پایگاه عینالاسد که در واکنش به ترور «قاسم سلیمانی» فرمانده سابق سپاه قدس نیز، آسمان ایران به روی پروازهای غیرنظامی بسته نشد. در نتیجه آن تصمیم، یک هواپیمای مسافربری اوکراینی در ۱۸دی۱۳۹۸ هدف شلیک پدافند هوایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی قرار گرفت و ساقط شد و همه ۱۷۶ سرنشین این پرواز، جان باختند.
پایان عملیات وعده صادق ۲ را وزارت امور خارجه اعلام کرد. «عباس عراقچی»، وزیر امور خارجه، در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی «ایکس» نوشت: «اقدام ما به پایان رسیده است، مگر آن که رژیم اسراییلی بخواهد واکنشهای بیشتری را از سوی ما شاهد باشد.» او افزود: «در این حالت، پاسخ ما قویتر و با قدرت بیشتری خواهد بود.»
«مسعود پزشکیان»، رییسجمهور نیز در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «نتانیاهو بداند، ایران جنگطلب نیست، اما در برابر هر تهدیدی قاطعانه میایستد.» رهبر جمهوری اسلامی نیز توییتی به زبان عبری منتشر و در آن تاکید کرد: «ضربات جبهه مقاومت بر پیکر فرسوده و رو به زوال رژیم صهیونی، بحول و قوه الهی کوبندهتر خواهد شد.»
در مقابل، رهبران کشورهای غربی، حمله موشکی شب گذشته جمهوری اسلامی به اسراییل را محکوم کردند و «بنیامین نتانیاهو»، نخستوزیر اسراییل، گفت که ایران «امشب دچار اشتباه بزرگی شده، و بهای آن را خواهد پرداخت.» او در آغاز جلسه کابینه تاکید کرد که ایران «عزم» اسراییل برای تلافیجویی علیه دشمنانش را «درک نمیکند» و افزود: «هرکسی به ما حمله کند، ما به او حمله خواهیم کرد.»