رادیو فردا
فرانسه دربارۀ بدتر شدن وضعیت شهروندان زندانیاش در ایران، به مقامات جمهوری اسلامی هشدار داد.
ژان نوئل بارو وزیر خارجۀ فرانسه سهشنبه هجدهم دیماه با اشاره به اینکه برخی از سه فرانسوی زندانی در ایران در شرایطی – به گفتۀ او- «مشابه شکنجه» نگهداری میشوند، تأکید کرد که «آیندۀ روابط» دو جانبۀ پاریس و تهران، و همینطور «برچیدهشدن تحریمها»، به وضعیت این شهروندان گره خورده است.
وزیر خارجه فرانسه که در پاریس و در جمع سفرای کشورش سخن میگفت، بازداشت و زندانیبودن سه شهروند فرانسوی در ایران، که از آنان بهعنوان «گروگان» یاد کرد، را «غیر قابل قبول و ناعادلانه» خواند و وضعیت نگهداری آنان را هم، «تحقیرآمیز» و بر اساس قوانین بینالمللی مطابق با «شرایط شکنجه» توصیف کرد.
آقای بارو با تأکید بر اینکه با وجود تعامل با مسعود پزشکیان رئیس جمهور ایران، وضعیت سه فرانسوی زندانی تغییری نکرده و چه بسا «بدتر» هم شده، خطاب به مقامات ایرانی گفت این «گروگانها» باید آزاد شوند.
دیپلمات ارشد فرانسه همزمان از شهروندان کشورش خواست تا زمانی که سه زندانی فرانسوی آزاد نشدهاند، از سفر به ایران خودداری کنند.
عفو بینالملل خواستار«آزادی فوری» سسیل کوهلر، شهروند فرانسوی زندانی در ایران٬ شد
سسیل کوهلر و شریک زندگیاش ژاک پاری، از بهار ۱۴۰۱ به اتهام «جاسوسی» در ایران در بازداشت و زندانی هستند.
یک فرانسوی دیگر که تنها با نام کوچکش، اولیویه معرفی شده هم از پائیز همان سال زندانی درایران زندانی است. مقامات فرانسوی جزئیات دیگری دربارۀ هویت و پروندۀ او منتشر نکردهاند.
وزیر خارجۀ فرانسه خطاب به این سه زندانی و خانوادههایشان گفت پاریس «حتی برای لحظهای» شما را فراموش نکرده است.
این سه فرانسوی تنها زندانیان اروپایی در ایران نیستند.
جمهوری اسلامی تابعیت دوگانه را به رسمیت نمیشناسد و چندین شهروند دو تابعیتی ایرانی-اروپایی یا ایرانی-آمریکایی را در بازداشت دارد و با رد تابعیت مضاعف، آنها را از دسترسی به خدمات کنسولی هم محروم کرده است.
روایت فریبا عادلخواه از بند زنان زندان اوین؛ پیش و پس از اعتراضات
گروههای فعال حقوق بشر، از این زندانیان، به عنوان «گروگان» هایی یاد میکنند که تهران تلاش میکند به عنوان اهرم فشار و ابزار چانهزنی در مذاکراتش با غرب استفاده کند.
کمتر از یک ماه پیش، چیچیلیا سالا، روزنامهنگار جوان ایتالیایی که با ویزای معتبر خبرنگاری در ایران حضور داشت، بازداشت شد. سه روز پیش از بازداشت او، محمد عابدینی نجفآبادی، یک بازرگان ایرانی-سوئیسی، که از سوی آمریکا به نقض تحریمها متهم است، در فرودگاه میلان ایتالیا و بهخواست مقامهای آمریکایی بازداشت شده بود.
ایتالیا هنوز این بازرگان را به مقامهای ایالات متحده تحویل نداده و سخنگوی قوۀ قضاییۀ ایران هم مدعی شده که بازداشت خانم سالا، ارتباطی با بازداشت این بازرگان در ایتالیا ندارد.
اما بسیاری از ناظران و فعالان حقوق بشر، با رد این ادعا و با اشاره به نمونههای پیشین، چیچیلیا سالا را، «گروگانی» در دست ایران با هدف معاوضه با محمد عابدینی میدانند.