دکتر «نرگس اسکندری گرونبرگ»، شهردار فرانکفورت، میزبان چهارمین جشن سالانه نوروز بود که طی آن نقض حقوق بشر توسط جمهوری اسلامی محکوم و از قربانیان سرکوب جنبش زن، زندگی، آزادی تجلیل شد.
خانم اسکندری گرونبرگ در سخنرانی خود تأکید کرد نوروز نماد تجدید و امید است که از مرزهای مذهبی و ایدئولوژیک فراتر میرود.
وی گفت: «جمهوری اسلامی نقص صریح حقوق بشر میکند و زنان هیچ حقی در این کشور ندارند.»
از میان مهمانان افتخاری، چندین قربانی سرکوب اعتراضات مسالمتآمیز توسط رژیم ایران حضور داشتند. «فریده صلواتی» که پس از شلیک بیش از ۴۰ گلوله ساچمهای به صورتش توسط نیروهای امنیتی بینایی خود را از دست داد، در کنار اسماعیل عبدی، نماینده اتحادیه معلمان که ۹ سال را در زندان به سر برده است، حضور داشت.
همچنین در این مراسم «اوا سپسی»، بازمانده هولوکاست حضور داشت. وی زندگی خود را وقف آگاهیدهی درباره نسلکشی و نقض حقوق بشر کرده و به طور منظم به مدارس میرود تا نسل جوان را درباره هولوکاست آموزش دهد.
آقای اسدی گفت: «خانمی که اوا سپسی که بازمانده هولوکاست بود و در ۱۴ سالگی وی را اسیر کردند و بعد موقعی نجات یافت که خودش را بین اجساد پنهان کرد و یک روز بین مردهها زندگی کرد.»
خام سپسی متولد ۲۹ سپتامبر ۱۹۳۲ در بوداپست و ساکن فرانکفورت آم ماین از یهودیان بازمانده هولوکاست است. او یکی از آخرین شاهدان زندهی این فاجعه تاریخی به شمار میرود و سالهاست که خاطرات و تجربیات خود از دوران سرکوب، تبعید و اردوگاههای کار اجباری را با نسلهای بعدی به اشتراک میگذارد.
بهروز اسدی از ایرانیان فعال در امور حقوق بشر که در این مراسم حاضر بود گفت: «روایتهای او نهتنها سندی زنده از جنایات نازیها به شمار میروند، بلکه نقشی کلیدی در زنده نگه داشتن حافظهی جمعی، مقابله با انکار تاریخ و هشدار نسبت به تکرار فاجعه دارند.
«شهادتهای اوا سپسی، فراتر از مرزهای تاریخ اروپا، امروز الهامبخش بسیاری از فعالان حقوق بشر، بهویژه مخالفان جمهوری اسلامی ایران هستند که خود نیز قربانی سرکوب، شکنجه، زندان، تبعید و اعدام بودهاند.
«همانطور که بازماندگان هولوکاست با صدای خود در برابر فراموشی، تحریف تاریخ و انکار حقیقت ایستادگی میکنند، بسیاری از قربانیان و شاهدان جمهوری اسلامی نیز در تلاشاند تا با روایت مستقیم و مستند از ظلم و جنایت، حافظهی جمعی ملت ایران و وجدان جهانی را بیدار نگاه دارند.»
آقای اسدی افزود: «حضور وی در این مراسم بسیار مهم بود و اینکه با این عکس بگیرند، تا نشان دهیم که چه به عنوان بازماندگان هولوکاست یا قربانیان (سرکوب) جمهوری اسلامی، آنها ماموریتی مشترک برای عدالتخواهی و مبارزه با فراموشی این جنایات دارند.»
این گردهمایی همچنین از به تجلیل از کسانی پرداخت که برای آزادی در ایران فداکاری کردهاند، از جمله قربانیان آسیبهای چشمی ناشی از نیروهای امنیتی و خانوادههای معترضان اعدام شده.
آقای اسدی گفت: «کوثر افتخاری و دو تا از خانمهایی که شوهرانشان اعدام شدند خانم بیان عظیمی و محمودی هم بودن و به کسانی که در مراسم بودن معرفی شدن. هنگامی که این قربانیان معرفی شدند، حدود ۷۰۰ نفر از حاضران به نشانه همبستگی به پا خاستند و یک دقیقه دست زدند.»
طبق گفته اسدی، شهردار تفاوت بین کشورهایی که نوروز آزادانه در آنها جشن گرفته میشود و کشورهایی مانند ایران و افغانستان که مقامهای به دلیل تعارض ادعایی با منافع مذهبی، جشنها را محدود میکنند، برجسته کرد.
آقای اسدی خود فعال حقوق بشری است که با قربانیانی که در جریان اعتراضات بینایی خود را از دست دادهاند همکاری میکند.