نویسنده: سام دیبا
ایران وایر
نمایش ترجمه همزمان فارسی در کنفرانس «گوکل آیاو ۲۰۲۵ (Google I/O 2025)»، پیامی روشن به کاربران ایرانی دارد.
برای سالها، فارسیزبانان در حاشیه نقشه فناوری جهانی بودند. شرکتهای بزرگ فناوری، بهدلایل فنی و سیاسی، پشتیبانی محدودی از زبان فارسی داشتند. اما حالا، اوضاع تغییر کرده است. در کنفرانس گوگل آیاو ۲۰۲۵، یکی از مهمترین لحظات برای کاربران فارسیزبان زمانی بود که زبان فارسی، در کنار هندی، در یکی از هیجانانگیزترین بخشهای نمایشی این رویداد ظاهر شد.
در بخشی از کنفرانس که ۲۱مه۲۰۲۵ (۳۱ اردیبهشت۱۴۰۴)برگزار شد، «شهرام ایزدی»، نایبرییس و مدیرکل بخش«اندروید ایکسآر Android) XR)» در گوگل، روی صحنه آمد. در این بخش او و مهندس نرمافزار گوگل «نیشتها بهاتیا»، به زبانهای فارسی و هندی با هم صحبت کردند. گفتوگویی که توسط هوش مصنوعی گوگل، «جمینی (Gemini)»، بهصورت زنده به زبان انگلیسی ترجمه و از طریق عینک هوشمند ایکسآر نمایش داده میشد. هرچند بخشی از نمایش با اختلال همراه بود، اما لحظاتی از آن، بهخوبی توانست قدرت تکنولوژی ترجمه همزمان و آینده تعامل چند زبانه را به تصویر بکشد.
شهرام ایزدی از سال ۲۰۱۷ مدیریت توسعه محصولات ایکسآر را در گوگل برعهده دارد، پیشتر یکی از موسسان استارتاپ «PerceptiveIO» بوده که توسط گوگل خریداری شد. ایزدی در حال حاضر مسوول توسعه تمام اجزای این پلتفرم است: از طراحی و سختافزار گرفته تا هوش مصنوعی و همکاریهای راهبردی با شرکتهایی مثل سامسونگ و کوالکام.
این نخستینبار نبود که گوگل از زبان فارسی در بخشهای نمایش فناوری خود استفاده میکرد. حدود یک ماه پیش، در یک ویدیوی دیگر از «تد تاک (TED (Talk»، همین دو مهندس، شهرام و نیشتا، با همان عینکهای ایکسآر نمایشی دیگر اجرا کردند. در آن ویدیو، نیشتا از عینک هوشمند خواست تا نوشتهای به زبان انگلیسی را بخواند و آن را به زبان فارسی ترجمه کند. عینک، با استفاده از هوش مصنوعی جمینی، متن را با موفقیت به فارسی ترجمه کرد و آن را با صدای بلند خواند. لحظهای که باز هم توجه کاربران فارسیزبان را به خود جلب کرد.
عینکهای هوشمند مجهز به ایکسآر، نتیجه همکاری گوگل و سامسونگ هستند. این عینکها دارای نمایشگر داخلی، اسپیکر و قابلیت همگامسازی با تلفن همراهاند و حالا، به لطف جمینی، میتوانند بهعنوان واسطی زنده میان زبانها عمل کنند.
گوگل در آیاو ۲۰۲۵ نشان داد که دیگر تنها زبانهای غالب جهانی را هدف قرار نمیدهد. استفاده از زبان فارسی در چنین سطحی، حتی در حد یک بخش نمایشی، حاوی یک پیام قدرتمند است. تکنولوژی آینده، برای همه زبانهاست و فارسی، دیگر نادیده گرفته نمیشود.