انتقاد اوباما از ‘ائتلاف نامتعارف جمهوری خواهان و تندروهای ایران’

سه شنبه, 19ام اسفند, 1393
اندازه قلم متن

باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا، در واکنش به نامه ۴۷ سناتور جمهوری خواه در مورد مذاکرات هسته ای، از “ائتلاف نامتعارف” جمهوری خواهان و “تندروهای ایران” انتقاد کرد.

آقای اوباما دوشنبه ۹ مارس (۱۸ اسفند) در گفتگو با خبرنگاران گفت به طنز شبیه است که سناتورهای جمهوری خواه به مقام های ایرانی در مورد توافق هسته ای احتمالی با ایالات متحده هشدار می دهند.

۴۷ سناتور جمهوری‌خواه آمریکا در نامه‌ای سرگشاده به مسئولان ایران هشدار داده‌اند که هر گونه توافق هسته ای با دولت باراک اوباما، فقط تا پایان دوره ریاست جمهوری او دوام خواهد داشت.

جو بایدن معاون ریاست جمهوری آمریکا هم نامه سناتورها را “بسیار گمراه کننده” خواند و گفت که هدف علنی این نامه “تضعیف رئیس جمهور در خلال مذاکرات حساس بین المللی و کسر شان نهادی است که من برایش احترام قائلم.”

پیشتر جاش ارنست سخنگوی کاخ سفید، از اینکه بعضی سناتورهای جمهوری خواه به منظور مقابله با توافق هسته ای به دنبال “دور زدن دولت آمریکا” و همدستی با تندروهای ایران هستند ابراز شگفتی کرد.

جاش ارنست سخنگوی کاخ سفید، از اینکه بعضی سناتورهای جمهوری خواه به منظور مقابله با توافق هسته ای به دنبال ‘دور زدن دولت آمریکا’ و همدستی با تندروهای ایران هستند ابراز شگفتی کرد
آقای ارنست با انتقاد از تلاش سناتورهای جمهوری خواه برای “چوب لای چرخ مذاکرات گذاشتن”، تاکید کرد نامه نگاری با مقام های ایرانی برای دلسرد کردن آنها از مذاکرات، در جهت ایفای نقشی نیست که بنیانگذاران ایالات متحده، برای کنگره این کشور قائل بوده اند.

سخنگوی کاخ سفید، در اشاره ای تلویحی به سابقه پافشاری جمهوری خواهان بر حمله نظامی به عراق در سال ۲۰۰۳، گفت که مخالفان مذاکرات هسته ای در سنا دارای “سوابق طولانی و آلوده” در ترجیح راه حل های نظامی به روش های دیپلماتیک هستند.

واکنش ظریف به نامه سناتورها

در پاسخی دیگر به نامه ۴۷ سناتور، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران، با تاکید بر اینکه “تغییر دولت در هیچ کشوری به معنای منتفی شدن تعهدات بین‌المللی آن کشور نیست” گفت: “هر دولتی در آمریکا ملزم به اجرای تعهداتی است که دولت فعلی آن کشور در یک توافق احتمالی هسته‌ای پذیرا می‌شود.”

این سناتورها در نامه خود نوشته بودند: “توافقی که به تصویب کنگره نرسیده باشد، می‌تواند فقط با یک حرکت قلم رئیس‌جمهوری بعدی باطل شود و کنگره آینده هم هر زمان لازم دید، قادر است موارد توافق را تغییر دهد.”

محمدجواد ظریف در پاسخ به این اظهارات تاکید کرد: “اگر رئیس‌جمهور بعدی به تعبیر سناتورهای مزبور با یک گردش قلم تعهدات بین‌المللی ایالات متحده را منتفی کند، مرتکب نقض آشکار حقوق بین‌الملل شده است. به ویژه آنکه این تعهدات در قالب یک قطعنامه لازم الاجرای شورای امنیت و حاصل مذاکره و توافق با حضور پنج کشور دیگر از جمله تمامی اعضای دائم شورای امنیت باشد.”

اگر رئیس‌جمهور بعدی، به تعبیر سناتورها با یک گردش قلم تعهدات بین‌المللی ایالات متحده را منتفی کند، مرتکب نقض آشکار حقوق بین‌الملل شده است. به ویژه آنکه این تعهدات در قالب یک قطعنامه لازم الاجرای شورای امنیت و حاصل مذاکره و توافق با حضور پنج کشور دیگر از جمله تمامی اعضای دائم شورای امنیت باشد

محمد جواد ظریف
آقای ظریف چندی پیش، از احتمال تصویب توافق احتمالی ایران و ۱+۵ به صورت یک قطعنامه در شورای امنیت سازمان ملل خبر داده بود. آقای ظریف گفته بود که چنین توافقی احتمالا “در یک قطعنامه فصل هفتمی منشور ملل متحد مورد تأیید قرار می‌گیرد و در نتیجه به یک توافق بین‌المللی و الزام‌آور برای همه دولت‌ها تبدیل می‌شود”.

وزیر امور خارجه ایران در بخشی از سخنان امروزخود تاکید کرد: “خوب است این سناتورها بدانند که بر اساس حقوق بین‌الملل کنگره نیز در آینده نمی‌تواند مفاد توافق را تغییر دهد و بدیهی است که هر اقدام کنگره در جلوگیری از اجرای توافق احتمالی دولت آمریکا به مثابه نقض تعهدات بین‌المللی آن دولت خواهد بود.”

وی با ذکر اینکه “بیش‌ترین توافقات بین‌المللی ایالات متحده در دهه‌های اخیر از نوع توافقات اجرایی و نه معاهدات تصویب شده توسط سنا بوده” افزود: “نامه این سناتورها به معنی بی‌اعتماد کردن دنیا به اعتبار هزاران توافق اجرایی گذشته، حال و آینده ایالات متحده است.”

از: بی بی سی


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.