رهبران آمریکا و کوبا پس از نزدیک به ۶۰ سال با یکدیگر ملاقات کردند. اوباما این دیدار را تاریخی خواند. وی گفت دوران جنگ سرد به سر آمده و کوبا دیگر تهدیدی برای آمریکا نیست.
برای اولین بار پس از نزدیک به ۶۰ سال، عالیترین مقامات کوبا و ایالات متحده آمریکا با یکدیگر ملاقات کردند. این دیدار تاریخی روز شنبه ۱۱ آوریل (۲۲ فروردین) در حاشیه نشست سران قاره آمریکا در پاناما صورت گرفت.
باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا این دیدار را تاریخی خواند و تصریح کرد: «دوران جنگ سرد به سر آمده و کوبا دیگر تهدیدی برای ایالات متحده نیست». رائول کاسترو رهبر کوبا و اوباما هردو به این نکته اشاره کردند که تا چند ماه پیش انجام یک دیدار ۸۰ دقیقهای بین آن دو خارج از تصور بود و این دیدار راه را برای بهبود روابط دو کشور باز کرده است.
اوباما البته تاکید کرد که دموکراسی و رعایت حقوق بشر در کوبا یکی از خواستهای اصلی اوست. در مقابل کاسترو نیز گفت که برای گفتوگو درباره حقوق بشر آماده است. رهبر کوبا اظهار داشت: «ما میتوانیم درباره همه چیز صحبت کنیم اما باد صبور باشیم، خیلی صبور».
اوباما از تفاوت دیدگاههای دو طرف گفت اما تاکید کرد که او و کاسترو توانستهاند صادقانه درباره این تفاوتها گفتوگو کنند. وی گفت: «ما دیدگاههای بسیار متفاوتی درباره روش حکومت کردن بر یک کشور داریم».
باراک اوباما تغییر سیاست آمریکا و کوبا را نقطه عطفی برای کل قاره آمریکا دانست. وی همچنین کاسترو را “مردی صادق” خواند.
رائول کاسترو به سلسله تلاشهای ایالات متحده در دوران جنگ سرد به منظور برچیدن حکومت کمونیستی در کوبا اشاره کرد اما گفت که اوباما مسئول این وقایع نبوده است.
رهبر کوبا تصمیم آمریکا برای حذف نام کوبا از لیست کشورهای حامی تروریست را اقدامی مثبت خواند و تصریح کرد که کوبا نمیبایست در این لیست قرار میگرفت.
اولین نتیجه ملموس این دیدار، توافق دو طرف برای بازگشایی سفارتخانه در پایتختهایشان بود.
مقدمه این دیدار، دست دادن نمادین دو رهبر در روز جمعه بود و یک روز پس از آن ملاقات رسمی آنها صورت گرفت. اوباما در پایان این دیدار، فضا را “دوستانه اما پرمشغله” توصیف کرد.
آخرین دیدار رهبران آمریکا و کوبا پیش از این ملاقات در سال ۱۹۵۶ بین آیزنهاور و باتیستا، رهبر دیکتاتوری که از سوی آمریکا حمایت میشد صورت گرفت. اول ژانویه ۱۹۵۹ فیدل و رائول کاسترو حکومت باتیستا را سرنگون کردند. پس از آن تیرگی روابط دو کشور هرروز بیشتر شد.
از: دویچه وله