علی اکبر صالحی، از مقام های ارشد ایرانی گفته وقتی که حسن روحانی در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۹۲ پیروز شد او به عنوان وزیر امور خارجه وقت، آقای روحانی را در جریان مذاکرات ایران و آمریکا در عمان قرار داد اما به گفته او “وقتی آقای روحانی در جریان جزئیات این مذاکرات قرار گرفتند، موضوع برایشان باور پذیر نبود.”
آقای روحانی آن زمان نماینده آیت الله خامنه ای در شورای عالی امنیت ملی بوده است.
آقای صالحی در گفت و گو با ویژه نامه روزنامه ایران که روز سه شنبه ۱۳ مرداد (چهارم اوت) منتشر شده درباره زمینه سازی آغاز مذاکرات ایران و آمریکا گفته که یک مقام عمانی در دیدار با مدیر وقت شرکت ملی نفتکش ایران از آمادگی آمریکا برای حل و فصل مسائل مربوط به اتمی خبر داده بود و پس از چند بار رد و بدل شدن پیام شفاهی میان دو طرف، “سرانجام با کسب اجازه” از آیت الله خامنه ای نخستین نشست با آمریکاییها میان معاونان وزرای خارجه دو کشور برگزار شد.
به گفته آقای صالحی “آمریکاییها در نخستین جلسه متعجب شده و گفته بودند که ما اصلا باور نمیکنیم این اتفاق افتاده است، فکر کردیم عمان شوخی کرده، ما برای صحبت با شما، اصلا، آمادگی نداریم.”
دومین دیدار دیپلمات های ارشد ایران و آمریکا در عمان با تاخیری ۸ ماهه به علت برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و چند ماه پس از آغاز دور دوم ریاست جمهوری باراک اوباما در اواخر سال ۱۳۹۱ در عمان انجام شد.
به گفته آقای صالحی، در دومین دور مذاکرات مقام های ایرانی و آمریکایی “طرفین دو سه روز در عمان ماندند و نتیجه آن شد که پادشاه عمان نامهای برای آقای دکتر احمدینژاد نوشت مبنی بر اینکه نماینده آمریکا اعلام کرده حق غنیسازی ایران را به رسمیت میشناسند. سلطان قابوس متن همین نامه را برای رئیس جمهوری آمریکا هم ارسال کرد. هنگامی که این نامه در اختیار آقای احمدینژاد قرار گرفت، برخی دوستان اظهار نظر کردند که این اقدامات به سرانجامی نخواهد رسید.”
آقای صالحی می گوید “ما خود را آماده میکردیم تا برای اجرای نقشه راه و تعیین جزئیات تعهدات متقابل وارد جلسه سوم با آمریکاییها شویم. این فعل و انفعالات، مربوط به زمانی بود که کشورمان در آستانه انتخابات ریاست جمهوری قرار گرفته بود. در همین هنگام، از دفتر رهبر معظم انقلاب به ما اطلاع دادند که حسب صلاحدید معظم له، دیگر مذاکره را متوقف کنید؛ بگذارید بعد از تعیین تکلیف انتخابات، دولت بعدی مذاکرات را پیگیری کند.”
به گفته آقای صالحی، در فاصله زمانی انتخابات تا تنفیذ ریاست جمهوری آقای روحانی، معاون اروپا و آمریکای وزارت خارجه ایران از سوی او مامور گزارش دهی – همراه با مستندات و مدارک- درباره مذاکرات محرمانه ایران و آمریکا به آقای روحانی شد.
آقای صالحی می گوید “خودم هم نامهای برای آقای دکتر روحانی نوشتم و خدمت ایشان هم رفتم و گفتم که ما چنین مذاکراتی را با آمریکا انجام دادیم و الان هم بنا به توصیه رهبر معظم انقلاب این مذاکرات را متوقف کردیم تا حضرتعالی این مسیر را ادامه دهید. آقای روحانی وقتی در جریان جزئیات این مذاکرات قرار گرفتند، موضوع برایشان باور پذیر نبود.”
علی اکبر صالحی که آن زمان وزیر خارجه ایران بود، می گوید به آقای روحانی “گفتم که حضرتعالی بعد از اینکه تنفیذ انجام شد، این مسأله را سرعت دهید. خدای نکرده آن را رها نکنید تا مانند گذشته، حدود هشت ماه را به عنوان فاصله تشکیل دو جلسه از دست ندهیم. پس از انتخابات و در دولت تدبیر و امید، شرایط کشور متحول شده بود. رئیس جمهوری، وزیر خارجه و نهاد شورای عالی امنیت ملی همه هماهنگ، همفکر و همدل بودند. بنابراین، روند مذاکرات شتاب گرفت و دوره تازهای برای حل و فصل پرونده هستهای آغاز شد.”
از: بی بی سی