انتخاب خبر: رئیس مرکز تحقیقات ایدز ایران با اشاره به آمارهای نگرانکننده درباره افزایش ابتلا به ایدز در ایران گفت: روند شیوع بیماری ایدز در ایران متأسفانه کنترل نشده و بیماری همچنان از طریق تماس جنسی در حال انتقال است.
دکتر مینو محرز در گفتگو با خبرنگار انتخاب خبر افزود: طی سال های گذشته، اپیدمی بیماری در بین مصرف کنندگان مواد مخدر تزریقی که بیشتر مردان بودند مشاهده می شد و نسبت آمار ابتلای مردان به زنان متفاوت نشان می داد.
وی با هشدار درباره نزدیک شدن آمار ایدز زنان به مردان تصریح کرد: اکنون در کشورمان راه اصلی انتقال بیماری ایدز تماس جنسی است و هرساله به تعداد زنان مبتلا به ایدز افزوده می شود و حتی طی ۲-۱ سال اخیر تعداد زنان مبتلا به ایدز در کشورمان تا ۱۰ برابر افزایش پیدا کرده است.
این متخصص بیماری های عفونی ادامه داد: بنابراین طی سال های آینده تعداد زنانی که مبتلا به ایدز خواهند شد افزایش پیدا می کند، چراکه اکنون راه انتقال این بیماری تماس جنسی است.
محرز در همین حال تأکید کرد: آمار تجمعی مبتلایان بیانگر آن است که آمار ابتلای مردان به بالاتر از زنان است، اما در گذشته، اختلاف شیوع بیماری در دو جنس زن و مرد، ۹۷ درصد مرد به ۳ درصد زن بود در صورتی که امروز اختلاف شیوع بیماری ایدز ۶۷ درصد مرد به ۳۳ درصد زن رسیده و روند شیوع بیماری نشان می دهد که به طور ناگهانی بر آمار تعداد زنان مبتلا به ایدز افزوده شده است.
رشد روند ابتلا به بیماری ایدز از طریق تماس جنسی
قائم مقام انجمن حمایت از بیماریهای عفونی ایران در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه آیا ارتباطی بین افزایش میران شیوع ایدز در زنان و دامنگیر شدن آسیب های اجتماعی مانند فحشا و روابط جنسی نامتعارف در کشور وجود دارد، اظهار داشت: چون اصولاً بیماری ایدز در اکثر جوامع دنیا از طریق تماس جنسی انتقال پیدا می کند، بیماری بین زنان و مردان به طور مساوی توزیع شده است.
وی تأکید کرد: وقتی آمار شیوع بیماری ایدز در بین زنان و مردان ایرانی افزایش پیدا می کند حتی دیگر نیازی به وجود رفتارهای پرخطر در بین زنان و مردان نیست.
محرز ادامه داد: امروزه بسیاری از زنان وقتی به بیماری مبتلا شده اند که با افرادی ازدواج کرده اند که نسبت به بیماری خود بی اطلاع بوده و هیچ گونه آگاهی در مورد آن نداشته اند.
جامعه نسبت به بیماری ایدز آگاهی ندارد
وی با بیان اینکه تعداد موارد بیماری ایدز در ایران همچنان در حال افزایش است، افزود: وقتی در جامعه نسبت به بیماری ایدز آگاهی وجود نداشته باشد حتی افرادی که اقدام به انجام رفتارهای پرخطر می کنند نسبت به انجام آزمایش های قبل از ازدواج کوتاهی می کنند، بنابراین روند ابتلا به بیماری در جامعه شتاب می گیرد.
رئیس مرکز تحقیقات ایدز ایران تست های اجباری قبل از ازدواج را از نظر علمی تأیید نکرد و گفت: در مورد تشخیص بیماری فقط باید اکتفا به انجام مشاوره های پزشکی و روانشناختی با افراد نمود تا اگر خود لازم می دانند نسبت به انجام تست های شناخت بیماری ایدز اقدام کنند.
کنترل بیماری ایدز از طریق آموزش امکان پذیر است
وی با اشاره به روش های پیشگیری از بروز بیماری ایدز در جامعه بیان کرد: راه کنترل بیماری فقط آموزش است و افراد جامعه باید نسبت به راه های انتقال آن آگاهی داشته باشند.
محرز، روند افزایش بیماری ایدز را در افراد دارای رفتارهای پرخطر نگران کننده دانست و تصریح کرد: خطر ابتلا به بیماری ایدز در افرادی که نسبت به مسایل جنسی بی بند و بار هستند و همینطور در افرادی که طی تماس ها و روابط اجتماعی روزمره از مواد روان افزا استفاده می کنند افزایش پیدا کرده است.
داشتن شرکای جنسی متعدد به افزایش بیماری ایدز دامن زده است
وی ادامه داد: اکنون زنان و مردانی که دارای شرکای جنسی متعددی هستند بیشتر در معرض ابتلا به بیماری ایدز قرار دارند.
این متخصص بیماری های عفونی، افراد جامعه را از نظر انجام تماس جنسی به سه گروه A ، B و C تقسیم بندی کرد و گفت: افراد گروه A به هیچ عنوان تماس جنسی نداشته و به عبارتی خویشتن داری پیشه می کنند.
وی افزود: افرادی که در این گروه قرار می گیرند به دلیل افزایش سن ازدواج در اثر مسائل اقتصادی و عوامل دیگر اصلاً نمی توانند به طور دائمی خویشتن دار باشند و قرار گرفتن دایمی در این گروه برای بیشتر افراد عملی نیست.
محرز، افرادگروه B را وفادار عنوان کرد و گفت: زنان و مردانی که دارای یک شریک جنسی هستند در این گروه جای می گیرند، اما این در صورتی است که متأسفانه در شرایط فعلی جامعه ایران افراد اعم از زنان و مردان دارای شریک های جنسی متعددی هستند و در عمل، افراد گروه B نیز در معرض خطر ابتلا به بیماری ایدز هستند.
وی، افراد گروه C را استفاده کنندگان از کاندوم نامید و اظهار داشت: افرادی که جزو دو گروه A و B نیستند حتماً باید تماس جنسی محافظت شده داشته باشند.
رئیس مرکز تحقیقات ایدز ایران تأکید کرد: حال وقتی که افراد جامعه جزو هیچ کدام از سه گروه C و B و Aنیستند، ریسک ابتلا به بیماری ایدز افزایش پیدا می کند.
آسیب های اجتماعی، جوانان ایرانی را تهدید می کند
کنترل ایدز از طریق گسترش برنامه های آموزشی در مدارس
این متخصص بیماری های عفونی در بخش دیگری از سخنان خود نسبت به افزایش آمار آسیب های اجتماعی در جامعه ایران هشدار داد و گفت: آسیب های اجتماعی، جوانان و اقشار جامعه را تهدید می کند.
وی، آموزش در سطح مدارس و دانشگاه ها درخصوص آسیب های اجتماعی را از نکات اصلی و مورد توجه در پیشگیری از بیماری ایدز دانست و گفت: با آموزش مهارت های زندگی به اقشار جامعه و همینطور آموزش نسبت به روابط اجتماعی دختران و پسران و زنان و مردان و آموزش اقشار جامعه نسبت به «نه گفتن به آسیب های اجتماعی»، «نه گفتن به اعتیاد» و «نه گفتن به بی بند و باری» می توان کشور را نسبت به خطرات بیماری های مقاربتی مانند ایدز آگاه کرد.
افزایش سن ازدواج و گسترش طلاق، زمینه ساز گسترش بی بند و باری در جامعه
مینو محرز با بیان اینکه اکنون آمار ازدواج در کشورمان کاهش پیدا کرده و آن سو تر، سن ازدواج و همچنین میزان طلاق افزایش یافته است، تصریح کرد: ظهور چنین پدیده هایی زمینه را برای ایجاد بی بند و باری جنسی و سوء استفاده از مسائل جنسی در کشورمان فراهم ساخته است.
عضو کمیته کشوری ایدز گفت: ارایه آموزش های صحیح به جامعه، جوانان را نسبت به سالم تر زندگی کردن آشنا می کند، چراکه آگاهی نداشتن دلیل ایجاد بسیاری از آسیب های اجتماعی مانند اعتیاد و روابط جنسی نامتعارف است.
سکوت و کم کاری «صدا و سیما» و « آموزش و پرورش» تنها عامل رشد ایدز
وی، معتادان و مبتلایان به ایدز در جامعه را مقصر ندانست و آنها را بیگناه نامید و تصریح کرد: مقصر اصلی در زمینه افزایش آسیب های اجتماعی و به تبع آن رشد بیماری ایدز در کشورمان، افراد و نهادهایی هستند که افراد جامعه را تاکنون آموزش نداده اند و هیچگونه آگاهی نسبت به آسیب های اجتماعی و مهارت های زندگی در جامعه ایجاد نکرده اند.
قائم مقام انجمن حمایت از بیماریهای عفونی خاطرنشان کرد: در طول ۳۵ سال گذشته بارها به سازمان هایی مانند «آموزش و پرورش» و «صدا و سیما» تأکید شده که باید جوانان و خانواده ها را نسبت به خطرات آسیب های اجتماعی و خطر بیماری های مقاربتی آگاه کنند.
محرز، سکوت و کم کاری نهادهایی مانند «صدا و سیما» و «وزارتخانه آموزش و پرورش» را تنها عامل رشد بیماری ایدز در ایران دانست و گفت: پنهان کاری این دو نهاد، جوانان جامعه و مردم را درگیر آسیب های اجتماعی کرده و آن ها را در معرض ابتلا به بیماری های مقاربتی قرار داده است.
امروز جوانان نسبت به «بی بند و باری» تشویق می شوند
وی با تأکید بر اینکه امروز در دنیا شرایط به گونه ای است که مردم به ویژه جوانان نسبت به بروز رفتار «بی بند و باری» تشویق می شوند، تصریح کرد: در این شرایط؛ کودکان، دانش آموزان و جوانان کشورمان در مدارس هیچ مهارت اجتماعی را فرا نمی گیرند، پس در جامعه ای که آسیب های اجتماعی به وفور وجود دارد چه انتظاری از جوانان و اقشار جامعه می رود که در معرض آسیب های اجتماعی قرار نگیرند.
رئیس مرکز تحقیقات ایدز ایران ادامه داد: در جامعه امروز ایران افراد به سختی می توانند خود را در مقابل آسیب های اجتماعی حفظ کنند، بنابراین «نه» گفتن به آسیب های اجتماعی را باید با آموزش مهارت های زندگی در جامعه نهادینه کرد.
وی با تأکید بر اینکه امروز در جامعه ایران مهارت های زندگی و به ویژه مهارت «نه» گفتن وجود ندارد، اظهار امیدواری کرد کشور به جایی برسد که جوانان این مرز و بوم نسبت به «بی بند و باری» و «رفتار پرخطر» شناخت کافی داشته باشند و بتوانند خود را در مقابل بسیاری از آسیب های اجتماعی مانند اعتیاد، روابط جنسی نامتعارف و سایر آسیب ها حفظ کنند.
ممنوعیت تبلیغات پیشگیری از بارداری، آمار مبتلایان به ایدز را افزایش داده است
مردم از گرانی کاندوم و در دسترس نبودن وسایل محاظت کننده گلایه می کنند
به گزارش انتخاب خبر، ممنوعیت تبلیغات برای پیشگیری از بارداری و همینطور در دسترس نبودن وسایل پیشگیری کننده در بازار و یا در مراکز بهداشتی و درمانی به نظر می رسد آمار ابتلا به بیماری ایدز را افزایش داده است. رئیس مرکز تحقیقات ایدز ایران در همین رابطه گفت: یکی از عواملی که برای متخصصان عفونی کشور بسیار جای نگرانی است افزایش بیماری های مقاربتی مانند ایدز در اثر گران شدن کاندوم و در دسترس نبودن این وسیله پیشگیری کننده از بیماری های جنسی در جامعه است.
دکتر مینو محرز خاطرنشان کرد: در گذشته، وسایل پیشگیری کننده از بارداری مانند کاندوم در اختیار عموم مردم جامعه بود و بصورت ارزان و فراوان در جامعه عرضه می شد، اما اکنون بسیاری از مبتلایان به بیماری های مقاربتی از گرانی قیمت کاندوم در بازار گلایه دارند و قادر به تهیه و استفاده از آن نیستند.