چرا وضعیت اقتصادی نگران کننده است؟

جمعه, 28ام خرداد, 1395
اندازه قلم متن

team-eghtesadi

نمره فعالان اقتصادی به تیم اقتصادی کابینه/ رکود عمیق‌تر می‌شود

فعالان اقتصادی نگران عمرمفید باقیمانده دولت هستند که چطور سپری شود. آنها می‌گویند از نیمه دوم سال سایه سنگین رقابت‌های انتخاباتی بر اقتصاد خواهد بود و بنابراین رکود در اقتصاد عمیق‌تر می‌شود.

خبرگزاری مهر- محبوبه فکوری: فعالان اقتصادی دیگر شور و اشتیاق سابق را نسبت به عملکرد اقتصادی دولت ندارند. آنها میگویند اکنون اعضای ارکستر سمفونیک دولت یازدهم دیگر نوای خوشی برای اقتصاد کشور نمی‌نوازد. هر یک از اعضای کابینه در نقش یک عضو ارکستر، ساز خود را کوک کرده‌اند. کسی به نت اصلی که براساس نیازهای اقتصادی این روزهای ایران تهیه شده، گوش نمی‌کند.

اکنون بسیاری از فعالان اقتصادی می‌گویند که اگرچه دولت در عرصه بین‌المللی خوب عمل کرده، تورم را کنترل نموده و بی‌ثباتی را از اقتصاد ایران به در کرده اما نمره اقتصادی‌اش در کارنامه، چندان خوشایند نیست.

فعالان اقتصادی هم برای اینکه چرا نمره اقتصادی دولت خوب نیست، دلایل خاص خود را دارنداما بیشتر آنها از رکود سرسختانه بازار ناراضی هستند و می‌گویند که حاضرند بهای رونق اقتصادی حتی به میزان تحمل افزایش چند درصدی تورم را هم دارند و نمی‌خواهند بیش از این با کسب و کار قفل شده خود در بازار مواجه باشند.

فعال اقتصادی عملکرد اقتصادی دولت نمره اقتصادی دلیل کم کردن نمره از ۲۰
مهدی پورقاضی- رئیس کمیسیون صنعت اتاق بازرگانی تهران

دولت در برخی زمینه‌ها از جمله ثبات نسبی اقتصادی، ثبات نرخ ارز، کنترل تورم، کاهش نرخ سود بانکی موفق و در برخی زمینه‌ها مثل تک‌نرخی کردن ارز، تصدی‌گری و حرکت ضعیف در آزادسازی اقتصادی ناموفق بوده است. با توجه به وقت باقیمانده از عمر دولت، باید تک‌نرخی شدن ارز اجرایی شده و ثبات اقتصادی ادامه یابد، ولی خروج از رکود و توسعه صادرات باید جدی‌تر گرفته شود.

۱۴

کم کردن ۶ نمره از نمره اقتصادی دولت به خاطر این است که هنوز ارز را تک‌نرخی نکرده و تکلیف مشوق‌های صادراتی روشن نیست،  همچنین برنامه مشخصی برای ارتقای بهره‌وری ارایه نشده است.

عباس آرگون- عضو کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق بازرگانی تهران

دولت در زمینه بازگرداندن آرامش به بازار و اقتصاد موفق عمل کرده و اکنون دیگر نوسانات شدید را نداریم، تورم را کنترل کرده و ثبات نسبی نرخ ارز را به اقتصاد آورده استولی از سوی دیگر، رکودی که در کشور وجود دارد بسیار سخت بوده و برای فعالان اقتصادی مشکل‌ساز شده است. تورم اگرچه کنترل شده ولی رکود عمیق است و فقدان منابع مالی یکی از مشکلات اساسی اقتصاد است. برخی از منابع بانکها در سرمایه‌گذاری‌ها و ارایه تسهیلات دولت قفل شده و دولت در حل عمده‌ترین مشکل که رکود و بیکاری است، موفق نبوده است. خود دولت نیز در بحث تامین منابع مالی دارای مشکلاتی است؛ چراکه قیمت جهانی نفت در این سه ساله افت شدیدی داشته و دولت در مضیقه بوده است. از سوی دیگر به نظر می‌رسد دولت در مورد برخی تصمیمات باید جسورانه عمل می‌کرد که نمونه آن حذف یارانه افراد غیرنیازمند بود تا منابع کشور در جهت ناصحیح هزینه نشود.

۱۰

کم کردن ۱۰ نمره از نمره اقتصادی دولت به خاطر پا برجا ماندن رکود و بیکاری است؛ چراکه که هر روز تعداد زیادی از واحدهای تولیدی از چرخه فعالیت خارج می شوند.

حسین سلیمی- عضو کمیته ایرانی اتاق بازرگانی بین‌المللی عملکرد دولت مستقیما ربط به تحریم‌ها داشته و نمی‌توان تحریم ها را نادیده گرفت. دولت توانسته رشد اقتصادی منفی را به ۵.۸ درصد برساند و تورم را کنترل کند، ضمن اینکه تورم لجام گسیخته را نیز کنترل کرده که اگر کنترل نمی‌شد معلوم نبود که اقتصاد کشور به چه راهی خواهد رفت. این ها نکات مثبت عملکرد دولت است، اما هنوز  ایراداتی در کار هست. رکود همچنان عمیق است و موانع پیش روی تولید هنوز رفع نشده است، ضمن اینکه معضل بیکاری هم وجود دارد و برخی صنایع کوچک متوقف شده‌‌اند، بنابراین دولت باید در این زمینه‌ها موفق‌تر عمل کند. ۱۵

۵ نمره که کم کردم، به خاطر سرعت عمل دولت است.  دولت قول داده بود تا اردیبهشت ارز را تک‌نرخی کند، اما به این وعده عمل نکرده، یا در مورد کاهش نرخ سود، کند عمل می‌کند و در جلسه اخیر شورای پول و اعتبار آن را مسکوت گذاشته است. به هرحال روند کند است و اگر می‌خواهیم تورم تک‌رقمی شود، دولت با نرخ بالای بهره نمی‌تواند کار را پیش برد. دولت به دلیل برخی مسائل سیاسی، در اقتصاد کند  عمل می‌کند.

احمد کیمیایی- نایب رئیس کمیسیون تسهیل کسب و کار

عملکرد اقتصادی دولت باید با توجه به تمام محدودیت‌های آن سنجیده شود اما متاسفانه دولت در زمینه اقتصادی موفق عمل نکرده و بین فعالان اقتصادی هنوز صحبت از رکود عمیق است که دولت راه‌حلی ارایه نداده است. بسته خروج از رکود پارسال ارایه شد؛ اما نتایج قابل قبولی نداشت. متاسفانه رکود فراگیر و کارگاهها و واحدهای تولیدی یا تعدیل نیرو دارند یا با ظرفیت کم تولید می‌کنند. اینطور نیست که مشکلات بنگاههای اقتصادی فقط نقدینگی باشد؛ بلکه خریدار هم وجود ندارد. دولت در زمینه تورم خوب عمل کرده؛ اما باید تمام توان را برای خروج از رکود بگذارد. تا به حال فقط نگاه این بوده که قیمتها افزایش نیابد و تورم کاهش یابد ولی از این به بعد باید در این جهت حرکت کرد که رکود از اقتصاد خارج شود.

۱۲

۸ نمره که کم کردم به دلیل رکود است. سه سال از ابتدای دولت یازدهم می‌گذرد، ولی شیب رکود همواره افزایشی بوده است. امسال نیز اوضاع بهتر از سال قبل نیست و با توجه به اینکه از نیمه دوم امسال رقابت‌‌های انتخاباتی شروع می‌شود، به نظر می‌رسد سیاست بر اقتصاد سایه افکند و اوضاع بهتر نشود. یعنی تمرکز دولت بر سیاست بیش از اقتصاد باشد.

یحیی مدبری- عضو اتاق بازرگانی مشترک ایران و آلمان

عملکرد دولت در اقتصاد بسیار ضعیف بوده و مسائل بانکی هنوز حل نشده، ضمن اینکه خیلی از کارخانجات کار نمی‌کنند و رکود تشدید شده است. نگاه تنخواه گردانی به سیستم وجود دارد و نقدینگی لازم در اختیار تولید نیست. پس علیرغم تلاش دولت در برخی زمینه‌ها، اما زیرساختهای رونق اقتصادی هنوز مهیا نیست. مهمترین اولویت دولت اکنون باید حل مشکل بانکها باشد؛ چراکه شرکتها در بخش کشاورزی، صنعت و معدن از نظر نقدینگی دچار مشکل هستند و نمی توانند کار کنند و تا زمانی که نقدینگی به صنعت تزریق نشود، احتمال که رفع مشکل وجود ندارد. رقابت‌های انتخاباتی نیز در حال آغاز است و به نظر می‌رسد اگر دولت بر اقتصاد تمرکز کند، در سیاست هم موفق خواهد بود. اقتصاد همچنان مریض است و هر برنامه‌ای امکان اجرا ندارد

۱۷ دولت هماهنگی لازم را در سیستم‌های داخلی خود ندارد و به خاطر همین ضعیف عمل کرده است، همچنین رقابت‌های سیاسی هم سبب شده که در بحث اقتصاد، حرکت رو به جلو نباشد، بنابراین به خاطر ضعف در کل اقتصاد، سه نمره از نمره اقتصادی دولت کم می‌کنم.
مهدی معصومی اصفهانی-نایب رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق تهران

دولت سه قول داده بود که به آنها عمل کرد و آن، حل مسائل سیاسی جهانی، کنترل تورم و پایین آوردن نرخ سود بود اما رکود همچنان پابرجا است. اینکه کشور از رکود خارج نمی‌شود یا روابط اقتصادی با دنیا هنوز راه نیفتاده است، فقط در اختیار دولت نیست و باید زیرساختهای دیگر در کشور آماده شود. نمایان شدن اثر رفع تحریم در اقتصاد نیز نیاز به زمان دارد؛ تحریم‌ها یک روزه وضع نشده و رفع کامل آن نیاز به دو سال زمان دارد. پس زمان‌بر بودن امور مشکل‌ساز شده، ضمن اینکه دولت هنوز معضل نقدینگی را حل نکرده و مصرف هم پایین است، دولت در رفع این دو مشکل نیز موفق عمل نکرده است. بر این اساس فکر نمی‌کنم تا پایان عمر دولت یازدهم، اتفاق خاصی در عرصه اقتصاد رخ دهد.

۱۸

دو نمره‌ای که کم شد، به دلیل برخی از اقدامات دولت است که می‌توانست برخی تصمیمات را شجاعانه اتخاذ کند، اما این کار را نکرد. مسائلی مانند تک نرخی کردن ارز نیاز به شجاعت دولت دارد، ضمن اینکه در موضوع حذف یارانه افراد غیرنیازمند نیز دولت شجاعانه عمل نکرد و همیشه یکسری ملاحظات را در نظر می‌گیرد و کار را به صورت قاطع انجام نمی‌دهد. اگر دولت اجرای ههدفمندی یارانه‌ها به شیوه فعلی را قبول ندارد، باید به صورت مقتدرانه، آن را اصلاح کند.


به کانال تلگرام سایت ملیون ایران بپیوندید

هنوز نظری اضافه نشده است. شما اولین نظر را بدهید.